CALKOWITY KOSZT ELEKTRONIKI

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

CALKOWITY KOSZT ELEKTRONIKI

Post napisał: DZIKUS » 14 sty 2006, 17:59

mogl by mnie w koncu ktos oswiecic i podac jaki jest calkowity koszt elektroniki do maszyny?
chodzi mi o cala reszte poza silnikami i sterownikami (mam/bede mial z dwoch ostatnich list spolecznych). do tej pory interesowalem sie jedynie czescia mechaniczna, a elektronike ma dla mnie ktos zlozyc, chial bym jedynie sie zgrubsza dowiedziec co jeszcze mam kupic, ile sztuk, jak to wyglada (moze jakies linki, zdjecia?) i ile kosztuje.

w maszynie beda 3 silniki:
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=972
oraz 3 sterowniki:
https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=1471

dzieki.

-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Tagi:

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Piotrjub » 14 sty 2006, 21:16

To co piszesz, czyli silniki i draiwery a oprócz tego (taka prosta wersja) płyta główna za 60 zł (tak nazywa ta cześć http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pg.htm) program np. Mach3mill 150 USD (tak z grubsza), 3 krancówki (mikrowyłaczniki 15 zł za sztukę), zasilacze, kable do podłączenia tego.

Awatar użytkownika

Autor tematu
DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 15 sty 2006, 12:38

Piotrjub pisze:To co piszesz, czyli silniki i draiwery a oprócz tego (taka prosta wersja) płyta główna za 60 zł (tak nazywa ta cześć http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pg.htm) program np. Mach3mill 150 USD (tak z grubsza), 3 krancówki (mikrowyłaczniki 15 zł za sztukę), zasilacze, kable do podłączenia tego.
jaki jest koszt zasilaczy i ile ich potrzebuje? jak to mniej wiecej wyglada? plyta glowna tylko 60zl? czy kable maja byc jakies specjalne do tej elektroniki? a jak wyglada wersja nie prosta tylko powiedzmy optymalna? program ktorego chce uzywac to mach3
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: chomikaaa » 15 sty 2006, 14:28

potrzebujesz zasialczy do silnikow elektroniki ew wrzeciona(falownik) mozesz to wszystko upchnac w jednej obudowie i smialo zwac zasilaczem jak dodasz do srodka drivery to masz komplet w jednym pudle

sekcje zasilaczy proponowabym upchnac w komorze z tzw ekranem moze to byc blacha koniecznie z otworami podlaczona do masy zasilacza

falownik tez radzilbym zamocowac podobnie bo te scierwo sieje zaklucaniami wokolo moze nawet zaklucac prace driverow

kable to tez spory koszt jak zastosujesz dobre ekranowane to w kieszeni zaboli

generalnie nie wiemy co chcesz tak naprawde jeszcze uzyc jesli chlodzenie ma byc to jakies sterowanie do wlaczania tego np za pomoca przekaznika itp

lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: lisow1 » 15 sty 2006, 14:56

koszty zależą od silników jakie zastosujesz, napisz pierw jakie silniki Cię interesują.
dla malutkich silników sterowniki od kilkudziesięciu zŁ za szt. , dobre sterowniki są na str gŁównej po 100 zŁ za szt.
zasilacz kilkadziesiąt zŁ,
dla silników większych ceny są większe, :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 15 sty 2006, 16:19

napisalem wyzej jakie dokladnie beda silniki i sterowniki. chodzi mi o cene elektroniki do wlasnie takich elementow.
sprawe wrzeciona mozna pominac, bo to bedzie zupelnie odrebny uklad elektryczny na ktory szykuje ok 1000zl (falownik plus silnik ok 1kw) napedzajacy tradycyjne wrzeciono wyjete z frezarki narzedziowej. generalnie zalozenie jest takie, ze robie porzadna konstrukcje stalowa na niezlych prowadnicach, a zeby zaoszczedzic daje slabsze silniki i sruby pociagowe, ktore z czasem wymienie na cos lepszego.
-nie, nie jesteś synu

lisow1

Post napisał: lisow1 » 15 sty 2006, 23:31

Te silniki są bipolarne na 2.8 A/ faze i taki sterownik potrzebujesz, jeżeli zamierzasz zmienić potem silniki na większe to pomyśl o tym wcześniej przed zakupem sterownika nie będziesz musiaŁ go zmieniać, sterowniki 3.5 A - 4 A byŁy na allegro po 300 zŁ na 3 osie :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 15 sty 2006, 23:40

lisow1 pisze:Te silniki są bipolarne na 2.8 A/ faze i taki sterownik potrzebujesz, jeżeli zamierzasz zmienić potem silniki na większe to pomyśl o tym wcześniej przed zakupem sterownika nie będziesz musiaŁ go zmieniać, sterowniki 3.5 A - 4 A byŁy na allegro po 300 zŁ na 3 osie :lol:
bede zmienial silniki z elektronika, bo jesli moja maszyna ruszy i bedzie dzialac, bede robil znajomej firmie reklamowej ploter frezujacy. zarobione pieniazki przeznacze na modernizacje swojej, wtedy chcialbym juz wlozyc cos znacznie lepszego. rok temu myslalem o serwonapedach, ale duzo pieniedzy wydalem na zakup zwyklych tokarek i frezarki. teraz tez nie wyrobie na wszystko jednoczesnie, bo widze, ze proba urzadzenia wlasnego warsztatu to studnia bez dna :-/
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

Kostek
Posty w temacie: 3

Post napisał: Kostek » 16 sty 2006, 17:02

Do zasilacza potrzebujesz
1. Transformator np. TST250/24 za 79zl
2. mostek KBPC5002 7zl
2 Gniazdo bezpiecznikowe ZH4 1zl
3. kondensator CE22000/40PRS po 68ZL dwie do czterech sztuk
lub tanszy CE22000/40SNP po36zl te sa lutowane w plytke
Do tego wylacznik ,przewod sieciowy jakas kontrolka zasilania radiator pod mostek(kawal blachy aluminiowej 4mm 100x200mm).
Razem ze dwadziescia zlotych.
Obudowa- zrobisz sam :lol:
Ceny elementow podawalem z www.tme.com.pl .
Plyta glowna taka jak podal Piotr.Sterowniki maja optoizolacje, wiec nic lepszego nie jest potrzebne.Podlaczasz do komputera
przewodem od drukarki za pare zlotych.Przewody do podlaczenia silnikow zwykle elektryczne czterozylowe.Tanie.do
mikrowylocznikow przydalby sie ekranowany.Ze 3zł za metr.Wiec tez nie drogo.Jeszcze 50 zl musisz przeznaczyc na wtyczki do
podlaczenia maszyny do obudowy z zasilaczami i sterownikami.
ZAjrzyj na strone Ottop tam sa zdjecia jak to zrobil.

Kenzo
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Kenzo » 17 sty 2006, 18:23

Co oznaczaja te opisy na kondensatorach-PRS i SNP.Łaziłem dziś po sklepach by takie kupic i patrzeli na mnie dośc dziwnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”