Podłączenie generatora

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Puczini
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Podłączenie generatora

Post napisał: Puczini » 04 maja 2009, 14:06

Witam Panów. Pod wpływem tego forum (jak i własnych potrzeb) rozpocząłem budowę swojej maszyny. Jej dane to mniej więcej 1500x900x400mm na silnikach krokowych 3.2N.
Sterowanie to płyta gł. SSK MB2 i sterownikiM542. Montuję też generator Sponsora.
I tu moje pytanie:
1 Jak podłączyć jeden generator do trzech sterowników ( na tablicy chcę dać wył jazdy i kierunku) – Podłączyć bezpośrednio czy separować jakoś wejścia kondensatorami?
2 Proszę o radę jakie wyłączniki umieścić na sterowniku?

Ps Ze względu na bardzo słabe łącze internetu zdjęcia maszyny zamieszcze jak będę w pracy

Pozdrawiam Puczini

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Leoo » 04 maja 2009, 17:14

Puczini pisze:1 Jak podłączyć jeden generator do trzech sterowników
W jakim celu Kolega zamierza podłączyć generator do sterowników?
Czy maszyna nie będzie sterowana z PC (CNC)?

Autor tematu
Puczini

Post napisał: Puczini » 04 maja 2009, 19:15

Oczywiście, że będzie, ale chcę mieć też sterowanie ręczne nie tylko z komputera lecz i z panela sterownika. Podjazd, sprawdzanie itp. może być wygodne. Dam prosty przełącznik wejście step albo do komputera przez płytę gł, albo do generatora i będę miał możliwość sterować nawet bez obecności komputera. Jeśli to zrobie to może okaże się i zbędne. Ale życie nauczyło mnie, że jeśli tego nie zrobię to napewno kiedyś okaże się przydatne.

Puczini

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Leoo » 04 maja 2009, 20:37

Wszystkie programy sterujące muszą mieć i mają opcję sterowania ręcznego, właśnie po to, by możliwy był dojazd do materiału. Na dodatek mogą sterować z rastrem np. co 0,1mm, 1mm itd. Takiej opcji nie uzyska Kolega stosując zwykły generator.
Osobiście odradzam niepotrzebne komplikowanie okablowania.
Znacznie lepszym (???) rozwiązaniem jest wykonanie kół (korbki) przy silnikach do sterowania ręcznego.

Autor tematu
Puczini

Post napisał: Puczini » 05 maja 2009, 11:36

A wszystkie maszyny powinny mieć też przełącznik na sterowanie ręczne!!!!
Ja pracuję jako serwisant kotłowni i szlag mnie trafia, jak ktoś bezkrytycznie wieży automatyce i nie da przełączników ręcznych,
NP. Masz na jutro zrobić 40 rowków co 10mm na długości 1,5m a właśnie pada Ci zasilacz w komputerze i Co będziesz korblował? Nie chcę dyskutować o zasadności wyłączników tylko o tym jak je podłączyć i jakie jeszcze by tu dać (jak najwięcej!!!!), by nigdy nie być zaskoczonym.
Leoo poczytaj prawa Marfiego , to się zepsuje w najmniej oczekiwanej chwili, kiedy będzie najbardziej potrzebne.

Puczini

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pukury » 05 maja 2009, 12:10

witam.
jak już tak to lepiej zastosować 3 szt. generatorów - po jednym na każdą oś .
zrobić przełącznika całości - automat - ręcznie .
przy jednym będziesz musiał co chwilę przełączać się z osi na oś - czy to ma sens ?
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Puczini

Post napisał: Puczini » 05 maja 2009, 12:53

No właśnie. Chcę tego uniknąć i podłączyć jeden generator do wejść wszystkich trzech sterowników. Dać na każdy sterownik przełącznik auto/manual i trzypozycyjny prawo/stop/lewo. Zaletą tego jest oszczędność na ilości generatorów i identyczna prędkość w każdej osi. Chcę też wyprowadzić przełącznik do zmiany skokowej częstotliwości generatora jak i potencjometr do płynnej regulacji. Na pewno przyda się też wył awaryjny. Zastanawiam się też nad przełącznikami blokady krańcówek?
Co jeszcze warto zamontować? Może LED-y od każdego silnika, amperomierze kontrolki zasilania ? Wył gł, wył 12V Ręczny wł pompki wł do jakiegoś odsysacza ?
Sam się zastanawiam . Sterownik robię w obudowie po starym komputerze miejsca jest dość.
Proszę przemyśleć i podpowiedzieć

Pozdrawiam Puczini

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pltmaxnc » 05 maja 2009, 13:32

Jeżeli ma być wszystko "na piechotę" to można podłączyć jeden generator do wszystkich sterowników i włączać / wyłączać poszczególne sterowniki enablem.
Może to być za pomocą trzypozycjnego przełącznika dla każdej osi o którym wspominasz.
Np tak że położeniu środkowym jest neutrum w lewo jest sygnal na eneble a w prawo na enable + dir a potencjometrem dodawanie gazu.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pukury » 05 maja 2009, 14:05

witam.
wiele nie zaoszczędzisz na 2 szt generatorów .
jeżeli ma to być " profesjonalne " to trochę śmieszne jest przełączanie jednego generatora w te i wewte .
zrobił bym to jak pisałem - do każdego przełącznik prawo/lewo , góra / dół ,przód/tył .
generator sterujący może być jeden - będziesz miał te same prędkości .
ale sam układ sterowania do poszczególnych osi lepiej zrobić osobno .
kontrolki się przydadzą - będziesz wiedział co się dzieje .
zrobił by się panelik taki sterujący .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: krzysiekgrab » 05 maja 2009, 14:52

witam zamiast przełączników użył bym przekaźników. Pod zacisk com dajemy sygnał clk ze sterownika, pod no dajemy sygnał z generatora, a pod nc sygnał z komputera. gdy cewka przekaźnika jest niezasilona sterownik jest taktowany z kompa, a gdy zasilimy przekaźnik sterowanie będzie z generatora. można kupić przekaźniki 5v i wtedy załączając jeden przycisk będziemy mogli zasilać generator razem z przekaźnikiem. Można też 12V na przekaźniki a dla gen stabilizator 7805:). Ja również proponowałbym dać 3 generatory, albo przynajmniej 2, oś x i y jeden, a do z oddzielny.
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Programowanie sterowników PLC Fatek, HMI Weintek, sterowniki maszyn CNC, Mach3;

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”