Zasilacz do sterowników silnika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Zasilacz do sterowników silnika
Mam pytanie odnośnie zasilacza sterowników a konkretnie mój problem wygląda tak, że mam transformator toroidalny 2x18V, mostek prostowniczy, 4 kondensatory 2000uF i stabilizator napięcia 7812. Po zmontowaniu tego zasilacza mam takie wyjścia | + || masa || - | mój dylemat jest jak podłączyć to ze sterownik SSK-B02 |+| i |masa| czy |+| i |-|??
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Możesz uzasadnić jakoś użycie takiego zasilacza? Z tego co widzę, sterownik SSK-B02 jest zasilany napięciem 5V i 40V. Ten zasilacz będzie miał napięcia +12V i -18V (-25,4V). Między + a - powinno być 37,4V, ale taki układ ogranicza maksymalny prąd do 1,5A (tyle co max wyciągnie stabilizator z dużym radiatorem). Trochę to kombinowane rozwiązanie, ale powinno działać, tylko jak chcesz wyciągnąć prąd dla 3 sterowników to z silnikami 0,75A. Jak chcesz dalej kombinować
to możesz zwiększyć prąd łącząc równolegle kolejne stabilizatory (na elektrodzie ktoś już tak robił, łącząc kilka stabilizatorów - sprawdzone)
Brakuje ci jeszcze 5V i pamiętaj, że to napięcie musi być podłączone wcześniej niż 40V lub ostatecznie jednocześnie z nim. Jak się do tego nie zastosujesz od razu spalisz układ.

Brakuje ci jeszcze 5V i pamiętaj, że to napięcie musi być podłączone wcześniej niż 40V lub ostatecznie jednocześnie z nim. Jak się do tego nie zastosujesz od razu spalisz układ.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Wybaczcie ale chyba źle to napisałem i wprowadziłem Was w błąd. Ten zasilacz ma być do podłączenia do płyty głównej(SSK-MB), bo zasilanie silników już mam. Z tego co pisze na stronie producenta we właściwościach płyty "napięcie zasilania - 12V" i do tego miałby służyć ten zasilacz.
Wybaczcie za to wprowadzenie Was w błąd.
Wybaczcie za to wprowadzenie Was w błąd.