witam
poszukuję półprofesjonalnego rozwiązania do pozycjonowania wrzeciona maszyny na bazie tokarni. po krótce o co mi chodzi...
wrzeciono, podobnie jak wszystkie elementy maszyn CNC, powinno powracać do swojej wcześniej ustalonej pozycji bazowej (home). różnica polega na tym, że nie jest to pozycja absulutna, tylko względna i przypada 1 raz na każdy obrót.
na polski: wrzeciono obraca się n-razy podczas pracy, stopujemy, wywołujemy funkcję HOME, wrzeciono obraca się do momentu napotkania "znacznika" pozycji zerowej.
dokładność pozycjonowania rzędu 0,1-0,2*
na forum był jakiś temat z tym związany, ale tam zastosowano tarczę z transoptorami od myszki, mało satysfakcjonujące
enkoder absolutny z tego co wiem tez odpada, bo wieloobrotowość jest ograniczona
czy jest na rynku taka "krańcówka"/układ, którą można zastosować do tego rozwiązania??
nie jestem profesjonalnym elektronikiem, wiec jeżeli jest na forum osoba, która mogłaby odpłatnie wykonać dla mnie taki układ, proszę o kontakt pw
pozdrawiam
Bazowanie wrzeciona tokarni
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
gdyby zastosować enkoder 512 impulsowy to dało by się to zrobić tak ( wg. mnie - oczywiście ) .
podczas obrotu enkoder podaje impulsy na licznik .
po każdych 512 licznik się zeruje .
następnie jak maszyna stanie to będzie " brakować " ileś tam impulsów i teraz wystarczy " dojechać " do zera .
to dało by chyba wystarczającą dokładność - 1/512 obrotu .
to oczywiście tylko pomysł - pewnie ktoś go twórczo rozwinie .
pozdrawiam .
gdyby zastosować enkoder 512 impulsowy to dało by się to zrobić tak ( wg. mnie - oczywiście ) .
podczas obrotu enkoder podaje impulsy na licznik .
po każdych 512 licznik się zeruje .
następnie jak maszyna stanie to będzie " brakować " ileś tam impulsów i teraz wystarczy " dojechać " do zera .
to dało by chyba wystarczającą dokładność - 1/512 obrotu .
to oczywiście tylko pomysł - pewnie ktoś go twórczo rozwinie .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares