Pierwsze uruchomienie UHU
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Pierwsze uruchomienie UHU
Witam
Prosilbym bardziej doswiadczoncyh uzytkownikow aby powiedzili krok po kroku jak mam uruchomic sterownik UHU i wytlumaczyli co do czego sluzy. Probowalem skomunikowac UHU z PC po porcie RS232 lecz niestety w programie wyskakuja jakies "krzaczki" wydaje mi sie ze jest to wina zle skonfigurowanego portu. Probowalem go skonfigorowac wedlug instrukcji ale chyba robie cos dalej zle bo efekt jest taki sam.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Prosilbym bardziej doswiadczoncyh uzytkownikow aby powiedzili krok po kroku jak mam uruchomic sterownik UHU i wytlumaczyli co do czego sluzy. Probowalem skomunikowac UHU z PC po porcie RS232 lecz niestety w programie wyskakuja jakies "krzaczki" wydaje mi sie ze jest to wina zle skonfigurowanego portu. Probowalem go skonfigorowac wedlug instrukcji ale chyba robie cos dalej zle bo efekt jest taki sam.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A skąd masz pcb ?? jeśli z listy społecznej to trzeba zrobić to:
https://www.cnc.info.pl/topics12/uhu-te ... ght=#37926
https://www.cnc.info.pl/topics12/uhu-te ... ght=#37926
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Dioda D6 powinna świecić. Sprawdź obecność zasilania 5V na IC6 i na procesorze. Sprawdź przejścia ścieżek między procesorem a IC6 i upewnij się, że niema zwarć. Sprawdź czy działa oscylator procesora. Wystarczy sonda TTL, podłącz ją do pin 5 (K13), powinna pokazywać stan H i L jednocześnie. Na wszelki wypadek sprawdź omomierzem przejścia między pinami w kablu RS, na szczęście wszystkie są opisane.
Jeśli nadal komunikacja nie zadziała, to przyczyną może być uszkodzenie procesora.
Jeśli nadal komunikacja nie zadziała, to przyczyną może być uszkodzenie procesora.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Witam
Odświeżam temat po dłuższym czasie i nadal mam problem z komunikacja UHU z programem do konfiguaracji. Zrobilem wkońcu testy i sterownik działa chyba poprawnie ponieważ jak rusze oś serva to wraca na poprzednie miejsce jak i rownież mogłem kręcić osia silnika z programu Mach. Jest tylko problem ze silnik wpada jakby w drgania jeżeli napiecie zasilania serva przekroczy 15V (znamionowe napięcie 30V) ale podejrzewam że to wina źle skonfigurowanego PID. W sterowniku zmieniłem układ MAX232 ale efekt dalej jak na foto poniżej.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Odświeżam temat po dłuższym czasie i nadal mam problem z komunikacja UHU z programem do konfiguaracji. Zrobilem wkońcu testy i sterownik działa chyba poprawnie ponieważ jak rusze oś serva to wraca na poprzednie miejsce jak i rownież mogłem kręcić osia silnika z programu Mach. Jest tylko problem ze silnik wpada jakby w drgania jeżeli napiecie zasilania serva przekroczy 15V (znamionowe napięcie 30V) ale podejrzewam że to wina źle skonfigurowanego PID. W sterowniku zmieniłem układ MAX232 ale efekt dalej jak na foto poniżej.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

- Załączniki
-
- Kopia IMG_1150.jpg (61.71 KiB) Przejrzano 969 razy