UHU + enkoder liniowy .czy to bedzie dzialac?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
UHU + enkoder liniowy .czy to bedzie dzialac?
Chcialbym sie poradzic osob kture maja doswiadczenia z UHU .mianowicie czy jest mozliwa wspolpraca z linialami optycznymi przyczym pomiedzy silnikiem a stolem maszyny jest spory luz 0.2 -0,3mm wynikajacy z konstrukcji napedu (linialy zamiast enkodera obrotowego). a drugie pytanie to o jakiej minimalnej rozdzielczosci enkoder obrotowy jest potrzebny do
UHU aby uzyskac plynnosc posuwow dodam iz frezarka do metali wiec interesuja mnie plynnosc niskich obrotow .przelozenie napedu jest 5:1 sruby 4mm. dziekuje za wszelkie informacje.
UHU aby uzyskac plynnosc posuwow dodam iz frezarka do metali wiec interesuja mnie plynnosc niskich obrotow .przelozenie napedu jest 5:1 sruby 4mm. dziekuje za wszelkie informacje.
Tagi:
-
osobiscie watpie dlatego zapytuje sie . enkoder umieszczony jest na osi silnika a linialy sa na korpusie maszyny czyli sterownik bedzie otrzymywal w pewnych sytuacjach sygnal z opuznieniem (do chwili kiedy skasuje sie luz) co spowoduje falszywe dzialanie algorytmu procesora .oczywiscie moge zalorzyc enkodery do silnikow. ale zalezy mi na wykozystaniu linialow (rzeczywisty pomiar polozenia narzedzia )
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
i silnik może być rozpędzony do dużej prędkości zanim sterownik zobaczy reakcję na liniale po której powinien zatrzymać silnik ponownie - ale już nie zdąży. Pewnie bedzie tak że UHU, jak w zwykłym układzie - enkoder na wałku silnika - oscyluje wokół pozycji enkodera tutaj też będzie oscylował tylko zakres oscylacji zawierać musi luz całego napędu - więc można spodziewać się niezłych wibracji. Albo wręcz poszukiwania pozycji postojowej - takie dochodzenie do niej z przodu i z tyłu aby wreszcie stanąć oraz duże uchyby względem zadanej przez Gkod trajektorii podczas ruchu.kwarc pisze:enkoder umieszczony jest na osi silnika a linialy sa na korpusie maszyny czyli sterownik bedzie otrzymywal w pewnych sytuacjach sygnal z opuznieniem
Wreszcie też z innej strony - do równania ruchu w programie sterownika ( niezależnie od algorytmu jakim się on posługuje) z parametrami na poziomie 0,01mm trzeba dodać stałą rzędu 0,2mm x wzmocnienie więc wprowadza się bład tak dwa rzędy większy niż pierwotnie miał być obsługiwany. I tyle razy trzeba będzie pogorszyć dynamikę napędu.
Chyba nie tędy droga.
I jeszcze co do luzu - nie ma co liczyć na skasowanie takowego zakładając że jest to wartość stała - że się zaciśnie i już. Podczas ruchu zaciśnięcie luzu wykazuje właściwości wręcz sprężyste - zminay sił znakomicie zmieniają stopień dopasowania wymiarowego zaciśniętych elementów - tutaj odsprężynowanie nakrętki w 100% bedzie wzmacniane przez sterownik nawet do uzyskania stanu rezonansu z amplitudą całkowitego luzu.
Pasjonat
-
ma555rek zgadzam sie z toba . interesowalo mnie czy czasem konstruktor UHU nieprzewidzial takiego zastosowania swojego sterownika . wymiana ukladu napedowego na bezluzowy niewchodzi w gre ze wzgledu na koszta i zastosowanie maszyny.chcialbym zastosowac Macha i miec sprzezenie z linialow
pozostaje mi zrobic uklad ktury bedzie porownywal sygnaly z Macha oraz linialow i na ich podstawie sterowal silnikami za posrednictwem np.UHU . drugie wyjscie ambitniejsze i zreszta moja pierwsza mysl to wykonac sterowniki serw dopasowane do wspulpracy z linialami sterowane sygnalem step/dir .
jest jeszcze trzecia mozliwosc , zastosowac Linuksowy program EMC . ma on mozliwosc wspulpracy poprzez odpowiedni modul z linialami . tylko ze testujac ten program dochodze
do wniosku ze jest duzo gorszy od Macha jesli chodzi o wygode operatora maszyny co ma bardzo duze znaczenie

jest jeszcze trzecia mozliwosc , zastosowac Linuksowy program EMC . ma on mozliwosc wspulpracy poprzez odpowiedni modul z linialami . tylko ze testujac ten program dochodze
do wniosku ze jest duzo gorszy od Macha jesli chodzi o wygode operatora maszyny co ma bardzo duze znaczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
czyli powtórzyć UHU tylko we własnym wykonaniu - przecież z punktu widzenia sterownika nie ma znaczenia - liniał czy enkoder. Ważne są zależności czasowe sygnał- odpowiedź a pomiędzy nimi luz.kwarc pisze:wykonac sterowniki serw dopasowane do wspulpracy z linialami sterowane sygnalem step/dir
Wiekszy sens ma korektor Mach-liniały ale taki mechanizm już jest wbudowany w Machu - nazywa się Backslash
-
zdecydowalem sie zalozyc ten temat poniewaz sprawa niejest taka prosta . oczywiscie mozna dojsc np. przerabiajac to doswiadczalnie ale jestem osoba dosc otwarta na uwagi innych. kol. qqaz z tego co wiem Mach niebierze pod uwage danych z linialow do korekcji np.predkosci wiec niema sensu wpinac ich w niego.moze sie myle jesli tak to prosze o pouczenie . wiem ze napewno ma takie funkcje Linuksowy EMC. sprubuje zrobic sterownik porownujacy sygnaly z Macha i z linialow sterujacy silnikami DC z tachometrami na pokladzie.co z tego wyjdzie niewiem ale trzeba prubowac
przydalby sie jakis ARM ale niestety nic na nich jeszcze nierobilem . bede prubowal na atmegach ,mysle ze kilku zsynchronizowanych. swoja droga dawniej niebylo takich procesorow a calkiem szybkie sterowniki ludzie budowali.ps. profesjonalne sterowania umozliwiaja prace silnika DC z linialami oraz luzami w ukladzie napedowym.jasne ze wtedy niema precyzji obrobki ale mnie interesuje jakies 0.05mm.w sumie to zaczolem prace nad sterownikiem silnika DC 100V 20A i sama koncowke PWM mam juz przetestowana na frezarce .dziala dobrze w duzym zakresie obrotow.sprzezenie predkosci z tachometru.ale akurat na takiej elektronice znam sie dosc dobrze pozostala sprawa przeliczen w sterowniku.Pomocy koledzy !!!

-
- Posty w temacie: 3
Taką dokładność (0,05mm) Kolega chce uzyskać mając luz na śrubie napędowej 0,3mm?kwarc pisze:swoja droga dawniej niebylo takich procesorow a calkiem szybkie sterowniki ludzie budowali.ps. profesjonalne sterowania umozliwiaja prace silnika DC z linialami oraz luzami w ukladzie napedowym.jasne ze wtedy niema precyzji obrobki ale mnie interesuje jakies 0.05mm
Maszyna ma zgadywać czy frez bierze współbieżnie, czy przeciwbieżnie?
Kolega Piotrjub niedawno ukończył swój sterownik serw BLDC/DC. Proponuję kupić od Niego gotowy produkt lub przynajmniej zapytać jakie poniósł koszty podczas projektowania.
Tak nawiasem, nie sądzę by ktoś podzielił się z Kolegą za darmo informacjami "strategicznymi".
Mimo wszystko powodzenia.

-
Leoo, drogi kolego nieoczekuje ze ktos przekazal mi gotowe rozwiazanie w kture wlozyl duzo pracy. chodzi o podzielenie sie uwagami w tym temacie.po drugie jesli idzie o dokladnosc obrobki z luzami w ukladzie napedowym to popierwsze wlasnie poto sa linialy a nie enkoder obrotowy. podrugie to jest normalna frezarka a nie lekki ploter do plastiku i z tego powodu inaczej zachowuje sie przy frezowaniu a po trzecie poto urzywa sie cama zeby wybrac strategie obrobki np.uwzgledniajac kasowanie luzow. a silnikow niebede kupowal bo mam zamontowane o mocy 1kW kazdy.gdyby maszyna miala duze oblozenie robota to wymienilbym sruby na bezluzowe ale tak niejest (w ostatecznosci rozwazam wymiane srub)
-
- Posty w temacie: 3
Kolega jest po sprzęcie (ja jestem po telefonach) i raczej od tego powinien zacząć.kwarc pisze:... to wymienilbym sruby na bezluzowe...
Powiedzmy, że udało się dobudowac liniały do istniejącej maszyny i napisać sprawnie działający soft.
Obrabiamy bok detalu, frez wjeżdża w materiał i występuje uskok o 0,3mm z powodu luzu w napędzie. Liniał oczywiście odkrył początek przesunięcia i zaawansowany algorytm rozpoczął korekcję... tylko co z tego? Uskok narzędzia wystąpił w ułamku sekundy natomiast silnikiem i śrubą napędową (nakrętką) nie da się poruszyć w tym samym czasie. Soft "umiejętnie" skasował luz ale ślad na materiale, prawie 0,3mm pozostał. Oczywiście można zmniejszyć posuw do kilku cm/min i wówczas ubytków/naddatków - skutków kasowania luzu prawie nie będzie widać, tylko czy o to chodziło? Odda Kolega Klientowi tak obrobiony detal?
Nie wyobrażam sobie maszyny sterowanej numerycznie z luzem w napędach.