Witam,
Potrzebuję zrobić pozycjonowanie wrzeciona w maszynie. Powinno działać następująco:
Wejście cyfrowe X1 jest nieaktywne:
Wejście cyfrowe X2 - obroty CW
Wejście cyfrowe X3 - obroty CCW
Prędkość - analogowo 0-10V
Kiedy Wejście cyfrowe staje się aktywne, falownik ustawia wrzeciono w jednej określonej pozycji (do wymiany narzędzia). Gdy to zrobi sygnalizuje to wyjściem cyfrowym Y1.
Dodatkowo przez wyjścia cyfrowe Y1, Y2 sygnalizowanie stanu RUN oraz ERROR. Wejście X4 - ewentualnie reset błędów.
To podstawa. Jeśli się da, to super by było gdyby była możliwość przełączenia za pomocą wejścia cyfrowego X5 falownik w tryb pozycji (dla małych prędkości) ze standardowymi wejściami Step/Dir.
Wrzeciono to silnik asynchroniczny 10kW, 8000rpm (elektrowrzeciono). Posiada enkoder sin/cos z sygnałem R+/R- ale w razie czego mam konwerter do standardu RS422. Mam komplet parametrów do napędu Simodrive 611 30/40A bo taki napęd przewidział do niego producent.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy coś takiego jest możliwe do zrealizowania i jakich gratów bym potrzebował?
Pozdrawiam
Simodrive 611 - pozycjonowanie wrzeciona
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Simodrive 611 - pozycjonowanie wrzeciona
Falownik masz z jakąś kartą sterującą czy na razie sam falownik? Wydaje mi się, że na starej analogowej karcie da się to zrobić, a przynajmniej większość z tych funkcji.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Simodrive 611 - pozycjonowanie wrzeciona
Na razie nie mam nic ;p Próbowałem z falownikiem ABB ACS600 ale po długiej i nierównej walce oraz dołożeniu już kolejnej cegiełki mam tego dość i wiem, że nie tędy droga. Może ktoś polecić jakąś odpowiednią sekwencją manuali które należy przeglądnąć żeby się w tym połapać? ilość pdf'ów siemensa jest zatrważająca. Póki co znalazłem to:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... TFLiY4T2qD
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... TFLiY4T2qD