Ciagłe zapalanie sie diody "przeciazenie "w UHU
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Ciagłe zapalanie sie diody "przeciazenie "w UHU
Witam
Uruchamiam po raz pierwszy UHU.Jest komunikacja z komputerem,Silnik "trzyma",lecz gdy z macha podam sygnał aby sie kręcił,zaraz zapala sie dioda przeciążenie.Próbuję ustawień na wiele sposobów i nic.Może jakieś sugestie który parametr jest za to odpowiedzialny?
Uruchamiam po raz pierwszy UHU.Jest komunikacja z komputerem,Silnik "trzyma",lecz gdy z macha podam sygnał aby sie kręcił,zaraz zapala sie dioda przeciążenie.Próbuję ustawień na wiele sposobów i nic.Może jakieś sugestie który parametr jest za to odpowiedzialny?
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam.
A kolega zamienił to jednocześnie ? - tzn enkoder i zasilanie silnika ?
Jeśli tak to tylko enkoder lub zasilanie , jeśli to nie pomoże to niestety trzeba szukać błędu w uhu
Pozdrawiam
A kolega zamienił to jednocześnie ? - tzn enkoder i zasilanie silnika ?
Jeśli tak to tylko enkoder lub zasilanie , jeśli to nie pomoże to niestety trzeba szukać błędu w uhu

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
paulg, oczywiście ze nie jednoczesnie.Po zamianie silnika pogorszyło się,można było krecić w jedna strone ręka ,w druga silnik trzymał.Teraz jest na pewno dobrze,bo stoi w miejscu i trzyma,jak na siłe obrócę osią to zaraz wraca na swoje miejsce.Natomiast gdy podam z macha sygnały to próbuje sie obrucić i zaraz blokada.zamiana procesora nic nie dała,to samo.Nawet jak silnik jest odłączony jak uhu dostaje impulsy-blokada.
[ Dodano: 2008-10-26, 17:03 ]
Leoo,nie ustawiałem,a jakie powinny być?
[ Dodano: 2008-10-26, 17:03 ]
Leoo,nie ustawiałem,a jakie powinny być?
-
Potencjometrem kreciłem na rózne sposoby.Pradu silnika nie mierzyłem,a rezystorów jest 5szt.
[ Dodano: 2008-10-26, 21:04 ]
Dodam jeszcze że odłączyłem silnik,odłączyłem enkoder,podałem z macha step i dir i kiszka ,dioda sie zapala.A ustawione mam:
P 900
I 24
D 260
H 400
Ma 300
T 255
In 150
E 500
M 1
C 63
O 0
[ Dodano: 2008-10-26, 21:04 ]
Dodam jeszcze że odłączyłem silnik,odłączyłem enkoder,podałem z macha step i dir i kiszka ,dioda sie zapala.A ustawione mam:
P 900
I 24
D 260
H 400
Ma 300
T 255
In 150
E 500
M 1
C 63
O 0
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Tak nie można testować. Serwo jest układem nadążnym.Leszek_Z pisze:Dodam jeszcze że odłączyłem silnik,odłączyłem enkoder,podałem z macha step i dir i kiszka ,dioda sie zapala.
Ustaw E na 2000, przejdź w Machu na tryb ręczny i spróbuj poruszać serwem po jednym kroku. Sprawdź czy tak samo zachowa się kręcąc w jedną a potem w drugą stronę.
Prawdopodobnie masz uszkodzoną lub niepracującą parę kluczy w mostku. Serwo powinno trzymać w obu kierunkach. Nie można wykluczyć zakłóceń sygnału z enkodera.