jakie kable wybrać do sterowania?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 15

Post napisał: jacek-1210 » 07 gru 2011, 22:45

orzel10000 pisze:kolego nie dla tego tylko że jeśli dajesz zbyt duży bezpiecznik np 16A w momencie zwarcia musi mieć większy amperaż wyższy jak 16A żeby go wyrzuciło i nie jest powiedziane ile jest amper w momencie zwarcia po kilku krotnym wyłączeniu się bezpiecznika 16A przewody 1.5mm^2 same się nadpalają nie koniecznie zwarcie musi być w żyrandolach
Zwarciowo, to przewód 1.5mm2 wytrzyma duuużo więcej niż 16A, a jaki prąd popłynie to można określić choćby na podstawie pomiaru pętli zwarciowej. Czasem może okazać się że będzie mniejszy niż 16A i wtedy obowiązkowo trzeba dać mniejszy bezpiecznik dla zapewnienia bezpieczeństwa użytkowników. Ale o tych rzeczach powinieneś wiedzieć skoro masz uprawnienia o jakich podobno pisałeś. Kolego: gdybyś napisał na początku "u nas elektrycy robią tak i tak, wydaje mi się że robią dobrze co wy o tym sądzicie" to złego słowa bym Ci nie powiedział. Ale skoro kreujesz się na jedynego znawcę a innych nazywasz podpalaczami, to taki jest finał

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Tagi:

orzel10000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18

Post napisał: orzel10000 » 07 gru 2011, 22:55

tomud ja też mam uprawnienia tylko SPE D i E na pewno wiesz co to znaczy i nie musowo mieć wszystko w komputerze lecz trochę i w głowie jeśli ktoś se sam wykona instalacje w mieszkaniu i ty odbierasz to ty weźmiesz projekt do domu i pierwsze wszystko rzucisz na komputer i dopiero podpiszesz odbiór czy będziesz patrzył jak wykonana instalacja na pewno jak by ci ktoś dał na oświetlenie bezpiecznik 20 na przewód 1.5mm^2 to byś tego na pewno nie odebrał

[ Dodano: 2011-12-07, 22:57 ]
kolego jacek-1210 ja wcześniej nie pisałem że mam uprawnienia dopiero teraz

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 07 gru 2011, 23:13

Myslę że 20A/1.5mm2 to kol. Tomud by nie odebrał, bo to jest trochę za dużo jak na montaż przewodu który da się wykonać w mieszkaniu. Orzeł: ja cały czas mam nadzieję, że choć teraz drzemy koty, to z czasem wszystko się ułoży ku chwale tego forum :wink: . Mam nadzieję że kol. Sofix997 wybaczy tego solidnego offtopa. Idę spać

tomud
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 14

Post napisał: tomud » 07 gru 2011, 23:17

jesli chodzi o odbiory - ot ktorych wiele nie robie bo jak pisalem nie pracuje jako elektryk (czasem jakis znajomy elektryk poprosi mnie aby z nim zrobic to ide)... po prostu zerka sie na projekt, wykonanie i potem robi pomiary. Jak jest ok to sie podbija pieczatke :)

Owszem w glowie trzeba miec, ale jak mowilem program pozwala na zabawe i testowanie roznych abstrakcyjnych warunkow w kilka sekund :) i dlatego tutaj dalem linka. Po prostu zamiast sie klucic mozna sobie zrobic prosty uklad i zobaczyc jak wyglada to w obliczeniach (dajac rozne zabezpieczenia i przewody)... Dlatego dalem propozycje aby przetestowac sobie omawiane tutaj warianty i podac wyniki :)

ahh i jeszcze bym zapomnial na stronce moeller-a poza pajakiem dostepne sa tez fajne poradniki:

http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=664

ot moga byc przydatne dla tych co chca w wmiare przyjemny sposob i bez przebijania sie przez normy zobaczyc jak powinno sie robic instalacje :) - polecam "Poradnik Elektroinstalatora"

ahh i sorry ale nie okresle sie czy bym odebral czy nie :) po prostu chce was troche zmusic do wykonania projektu i sprawdzenia obliczen czy wszystko jest ok :) na tej podstawie sami ocenicie czy tak mozna czy nie :) - a nic tak nie uczy jak praktyka :)
Ostatnio zmieniony 07 gru 2011, 23:21 przez tomud, łącznie zmieniany 1 raz.

orzel10000
Posty w temacie: 18

Post napisał: orzel10000 » 07 gru 2011, 23:20

myślę że wystarczy tej komedii od samego początku przyglądałem się temu tematowi ja się chwalicie dyplomami obliczeniami tabelami ale tak na prawdę to z was wszystkich to tylko kolega tomud ma wiedzę i praktykę w elektryce chociaż i ja mam takie same uprawnienia ale jak bym to napisał na początku to byście inaczej patrzyli na to co ja piszę i byście mi prędzej przyznali rację ale to ja was obserwowałem i patrzyłem jak potraficie kogoś poniżać dlatego że choć ma racje ale nie ma nic wspólnego z elektryką ale tak na prawdę mam wiele wspólnego z elektryką miło mi było po patrzeć jak poniżcie kogoś choć ma racje ja ten temat już zakończyłem

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 07 gru 2011, 23:45

To znaczy, że nie będze fotografii z podłączenia przewodów 4mm^2 do gniazdka sieciowego? :sad:

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 08 gru 2011, 11:28

O, widzę że mamy już ranking zwycięzców :smile: :

1-sze miejsce - bezapelacyjnie kol. Orzeł jako ten który dopiero na końcu pochwalił się swoimi dyplomami i całe szczęście, bo z jego postów niełatwo było się tego domyślić

2-gie (a może 3-cie) miejsce - równać się Mu może jedynie kol. Tomud - któremu realnie nie można odmówić wiedzy i praktyki - ale który chyba mimowolnie, (choć trochę na własną prośbę) znalazł się w tym doborowym towarzystwie (bez obrazy kol. Tomud i dzięki za "pająka" :wink: )

potem długo, długo nic

i dopiero hen, na horyzoncie reszta peletonu

Zwyciezcy gratuluję dobrego samopoczucia i przypominam że to ja pierwszy próbowałem na koniec wyciągnąć rękę na zgodę (choć czy postąpiłem roztropnie ?)

Brrr. Najpoważniejsze i najgroźniejsze nadpalenia przewodów w czasie mojej jakiejś-tam-styczności-dawniej-z-prądem-nn zdarzyło mi się widzieć tam, gdzie w czasie remontu mieszkania, elektryk z uprawnieniami połączył przewód miedziany z aluminiowym za pomocą obracających się kombinerek, a następnie ot tak, zatynkował to w ścianie bez puszki inst. A po jakimś czasie okazywało się, że prądu w gniazdku brak, za to na ścianie występuje napięcie niebezpieczne dla życia. Gniazdka nad wanną/prysznicem pomijam bo o tym pisał już Tomud

Najbardziej cieszy mnie to, że na obecną chwilę już 7 osób ściągnęło załączoną przeze mnie (dzięki pomocy Tomud-a) normę dla obciążeń przewodów :smile:

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skrzat » 08 gru 2011, 12:48

tyle teoretykow, tyle wzorow sie posypalo, tyle oskarzen, zazalen i niepotrzebnych osobistych wycieczek, a nikt nie wspomnial o tym ze przez ten kabelek ma plynac prad AC a nie DC, i nie 230V a ok 40V ... wiec wszystkie rozwazania o gniazdkach w temacie podlaczenia maszyny mozna wrzucic do kosza
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ursus_arctos » 08 gru 2011, 12:57

hmm, kolega Zienek napisał że 0,75mm^2 będzie odpowiedni no dobrze, ale fakt faktem jak widać cena tego kabla lyicy jest troszkę duża ale nie twierdzę że nie warta produktu. Jak by więc wyglądała sprawa gdy bym zastosował kabel sieciowy ekranowany 8 żył i połączył je w pary co by dało 4 żyły i teoretycznie sumując przekrój by był Ø 0,511 mm * 2 = 1,022mm. czy takie rozwiązanie mogło by być zastosowane na tak zwaną "chwilę" czy raczej nie żałować pieniążków i kupić przewody z linku który został wcześniej podany?
Czy przez kabel sieciowy rozumiesz Ethernet? Jeżeli tak, to cóż - prąd to udźwignie i nadaje się do zastosowania na tzw chwilę - ale na krótką, gdyż kable ethernetowe są zrobione z drutu (a nie z linki) i mogą się zwyczajnie zmęczyć przy ciągłym zginaniu, jak to ma miejsce w maszynie. Elektrycznych przeciwwskazań nie widzę.

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jacek-1210 » 08 gru 2011, 13:30

Ethernet jest też w lince, ok. 2-2.5zł/m -jeszcze niedawno taki sprzedawałem- ale pojęcia nie mam jakie tam są przekroje przewodów :shock: . Jeśli byłaby jakaś informacja, to trzeba zwrócić uwagę w czym to podane, bo standardowo w kablach telekomunikacyjnych podawana jest średnica żyły a nie przekrój

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”