Elektronika w mojej cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 28
No to z charakterystyki wynika ze max częstotliwość wynosi ok 5kHz jednakże wtedy jego moment jest równy prawie 0...
Takie pytanie dlaczego w parametrach technicznych moment wynosi 0,9Nm skoro na charakterystyce obok max wynosi ok 07Nm i to przy bardzo malej częstotliwości??
To mam rozumieć ze ten moment 0,9Nm silnik osiągnie przy minimalnej ,wręcz zerowej częstotliwości?
Myślę ze najlepiej będzie napisać ze prędkość maszyny może sie wahać-zaleznie od obiciazenia sruby w przedziałach np od 7,5mm do 30mm na sekundę...
Takie pytanie dlaczego w parametrach technicznych moment wynosi 0,9Nm skoro na charakterystyce obok max wynosi ok 07Nm i to przy bardzo malej częstotliwości??
To mam rozumieć ze ten moment 0,9Nm silnik osiągnie przy minimalnej ,wręcz zerowej częstotliwości?
Myślę ze najlepiej będzie napisać ze prędkość maszyny może sie wahać-zaleznie od obiciazenia sruby w przedziałach np od 7,5mm do 30mm na sekundę...
Dziękuję wszystkim za pomoc!!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 28
Ja mam jeszcze takie pytanie,jak będę mógł regulować ta prędkością?programowo?
Czy albo silnik będzie starał sie cały czas chodzić na największych obrotach tylko pod wpływem obciążenia będzie zmieniała sie prędkość liniowa sruby?
A co z ta sprawnością silnika? Jest ten parametr gdzieś jakoś opisany/scharakteryzowany jak dobieramy ten współczynnik?
Czy albo silnik będzie starał sie cały czas chodzić na największych obrotach tylko pod wpływem obciążenia będzie zmieniała sie prędkość liniowa sruby?
A co z ta sprawnością silnika? Jest ten parametr gdzieś jakoś opisany/scharakteryzowany jak dobieramy ten współczynnik?
Dziękuję wszystkim za pomoc!!!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Dzięki
prędkość maksymalną można ustawić w Machu:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2_konfig.htm
-->> Konfiguracja parametrów pracy silników ( Config -> Motor Tuning)
a prędkości robocze np. w G-kodzie...

prędkość maksymalną można ustawić w Machu:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2_konfig.htm
-->> Konfiguracja parametrów pracy silników ( Config -> Motor Tuning)
a prędkości robocze np. w G-kodzie...