ale, moim zdaniem znalazłem PRZYCZYNĘ zakłóceń... a OBJAWEM była nieprawidłowa praca frezarki. Sorry, ale co chcesz dalej szukać? dziurki w całym?

I obyś mylił się, że nie rozwiązałem problemów

Może, tak jak zaproponowałeś, ekranowany kabel też w jakimś procencie pomaga, a może osobne zasilanie falownika. A może mój monitor LG lub komp tworzy większe pole, albo ten typ falownika ostro sieje.
Wydaje mi się, że istotna była odległość monitor lub kompa do FALOWNIKA i WRZECIONA ... , bo tak jak sam pisałeś falownik potrafi siać polem elektromagnetycznym. Powstają wówczas zakłócenia/pola pomiędzy komputerem a sterowaniem w maszynie.
Możesz zrobić sobie test i przyłożyć uruchomione wrzeciono lub falownik do ekranu monitora i zobaczyć efekt. U mnie były widoczne drgające poprzeczne linie, ewidentnie świadczące o polu tworzącym zakłóceniach.
Na koniec ciekawostka: u mojego znajomego powodem zakłóceń była myszka. Tak.. tak.. głupia myszka robiła hece z frezarką

Więc powodem zakłóceń pracy frezarki nie musi być od razu sterowanie maszyny i tworzące się wówczas jego pole.
Dlatego poszukiwanie lepiej i łatwiej zacząć od komputera, monitora , myszki, klawiatury, kabli i odległości od frezarki . Również innych urządzeń w pobliżu frezarki, mogących tworzyć pole elektromagnetyczne ...
Ps warto wiedzieć o sterowaniu poprzez komputer PC:
"Kolejny aspekt działania systemu sterowania dotyczy również działania interpolatora. Po pierwsze komputer PC nie nadaje się do bezpośredniej interpolacji ruchów dla maszyn CNC. Komputer PC nie ma w swoich zasobach sprzętowych precyzyjnego timera, który mógłby być podstawą czasu dla interpolatora. Poza tym większość systemów operacyjnych takich jak Windows i Linux nie są systemami czasu rzeczywistego, co oznacza że impulsy generowane bezpośrednio przez PC-ta np. na port drukarki mogą mieć opóznienia o nieokreślonej wartości. To powoduje że ruchy generowane w ten sposób zawsze będą miały bardzo niską jakość(drgania, wibracje, szarpanie) co jest spowodowane nierównomiernym generowaniem impulsów. Rozwiązaniem tego problemu jest zastosowanie interpolatora sprzętowego działającego na zupełnie innym procesorze. Najczęściej są to bardzo szybkie procesory DSP. W takim przypadku komputer PC służy tylko jako interfejs użytkownika a nie interpolator.
Aby komunikacja pomiędzy tymi dwoma częściami systemu odbywała się w czasie rzeczywistym, muszą one być połączone bardzo szybką magistralą danych. Rozwiązania typu port szeregowy, równoległy, czy USB do tego się nie nadają. Zostaje tylko Ethernet i to najczęściej na zmodyfikowanej warstwie transportowej."
Pozdrawiam Mariusz