Podłączenie generatora

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Puczini
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: Puczini » 07 maja 2009, 10:11

Pukury, rozumiem Cię. Dyskusja zawsze jest dobra i staram się z niej wyciągnąć wnioski.
Podchodzę do tematu poważnie. To forum czytam już od bardzo dawna. Wkurzało mnie, że nic nie można wyciągnąć z komputera materialnego prócz kartki papieru. Na tyle wnikliwie szukałem na forum itp. miejscach, że na dzisiaj w maszynie brakuje mi tylko mocowania jednego silnika i okablowania, sterownik mam już prawie poskładany, silniki ruszały na „pająka”. Jeszcze nie wpisywałem się na forum tylko najpierw szukałem rozwiązania na moje problemy konstrukcyjne i elektroniczne.
Stół jest pospawany z 11 profili stalowych 80x60 na co położę blachę (chyba aluminiową 8 lub 10) brama na prowadnicach podpartych 20 ma wys. Około 500mm wrzeciono to kress 1kW. Konstrukcja bramy blacha 8mm al. + ceowniki 80 + profil 200x50.
Napęd bramy – śruba kulowa śr 38 skok 10 , pozostałe posuwy na razie na śrubach trapezowych ( mam nadzieję, że z czasem wymienię na kulowe). Napęd z silniczków 3,1Nm przeniesiony przez przekładnie pasowe 1:2 a brama 1:5.
Nad tą maszynką myślałem długo i mam nadzieję, że wykorzystałem dobre rady z forum.
Ale przecież każdy z Was buduje swoją maszynę z pasją i chce by była fajna i dawała przyjemność – zadowolenie nie tylko w czasie pracy, ale i w trakcie budowy.
Qqaz. Nie buduję maszynki tylko po to, żeby ją ukończyć i zacząć zarabiać – ba nawet o zarabianiu nie myślę (moje hobby to modelarstwo) Buduję dla przyjemności budowania!
Dlaczego chcesz więc spłycić tą przyjemność wypowiedzią typ zrób byle by działało.
Co do zasadności pomysłu:
Naprawdę rozumiem ideę CNC, co to jest HOME krańcówka pozycjonowanie itp., ale nie jestem „zaślepiony” wspaniałością komputera. Można tu przytaczać 1000 przykładów, kiedy precyzja, dokładność jest potrzebna, i na pewno można napisać program wycinający równię pochyła z precyzją 0,01mm, wyfrezować ją, ale ja szybciej wezmę dłuto i młotek i zrobię klin spełniający zadanie.
Sam się łapie na tym, że zamiast wziąć kartkę i ołówek rysuję coś w Corelu. Są rzeczy, kiedy jest potrzebna precyzja i są kiedy nie.
Naprawdę szybciej można coś wyfrezować w danym przedmiocie używając suwmiarki niż najpierw rysować ten przedmiot opisać G kodem drogę frezu pozycjonować przedmiot itp.
Zawsze uważam, że jeśli coś jest skonstruowane do wyższych funkcji nie może być pozbawione tych podstawowych.
PS., Dlatego o korbach też pomyślałem

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Leoo » 07 maja 2009, 22:08

Puczini pisze:Nad tą maszynką myślałem długo i mam nadzieję, że wykorzystałem dobre rady z forum.
Różnie z tym bywa.
Jaką koncepcję Kolega przyjął?
Jeśli jest ruchoma brama napędzana jedną śrubą, to już na starcie jest źle.

andula
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: andula » 15 maja 2009, 22:52

zamiast generatorów, ciekawszym wydaje się zastosowanie enkoderów 2-kanałowych o rozdzielczości np. 500imp/obr. z osadzonym pokrętłem , do takich można podpiąć reversyjny licznik np. ze strony http://www.perform.pl/index.php?strona= ... trona=3lp2
można jeszcze dołożyć mnożnik x1 x10 x100

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”