Kolega raczej niewiele miał do czynienia z elektroniką napędów. Na papierze wszystkie układy działają książkowo, gorzej w realu. Mimo to powodzenia.mariuszlorenc pisze:Projekt jest oparty o mikrokontroler i układ MOS-FET..
Sterownik silnika krokowego o dużym prądzie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 13
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
to jak kolega zamierza sprzedawac aby niewidac bylo elementow, polonczen i przebiegow Ha Ha Ha Ha.w Necie pelno jest schematow i plikow wsadowych do tanich sterownikow typu procesor + mosfety z PWM.pozatym koledzy z forum napisali ze interesuje ich chodzby schemat blokowy poniewaz sa milosnikami elektroniki oraz cnc i lubia podzielic sie uwagami.
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
mariuszlorenc pisze:Sorry, ale nie mam zwyczaju ujawniać schematów i opisów projektów osobom trzecim...
Bo nie sztuką jest zrobić urządzenie tak aby działało, sztuką jest tak aby równoczesnie działało i było opłacalnie ekonomicznie.mariuszlorenc pisze:Blokowy mam na papierze - znajdę to zamieszczę. W internecie jest wszystko, a mimo to telewizory, komputery i wiele innych urządzeń się sprzedaje...
Jeżeli kolega pokaże cokolwiek, to nasze uwagi mogą ( choć nie muszą) pomóc w budowie lepszego urządzenia. Budowałem podobny sterownik ( kolega Leoo też chyba) i możemy "nieodpłatnie" wskazać słabe punkty lub po prostu opowiedzieć o naszych doswiadczeniach. Wiemy jak ma wyglądać taki sterownik - pewnie dlatego nie do końca wierzymy że taki budżet wystarczy na zapowiadane parametry.
I obysmy się mylili.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Witam, pozwolę się podpiąć żeby nie tworzyć nowego tematu: czy taki sterownik ma "szanse" poprawnie działać? czy ew ktoś to zbudował (oprócz autora he he)? parametry są interesujące...
http://www.pminmo.com/3axisPIC/3axisPIC.htm
Pozdrawiam
http://www.pminmo.com/3axisPIC/3axisPIC.htm
Pozdrawiam
-
No i już nie muszę szukać mojego schematu blokowego 
Mój projekt jednak pozwala na obsługiwanie silników bipolarnych, prąd nie jest kontrolowany przez PWM, a mikrokontroler(jak sama nazwa wskazuje) kontroluje poprawność pracy układu oraz w przyszłości będzie miał władzę nad zabezpieczeniami i zgłaszaniem błędów pracy.

Mój projekt jednak pozwala na obsługiwanie silników bipolarnych, prąd nie jest kontrolowany przez PWM, a mikrokontroler(jak sama nazwa wskazuje) kontroluje poprawność pracy układu oraz w przyszłości będzie miał władzę nad zabezpieczeniami i zgłaszaniem błędów pracy.