Sterownik serwo na PIC30F - zrobimy konkurencje Ullemu ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
fajnie jakby cos sie ruszylo bo byc moze warto tutaj inwestowac:) a nie w UHU
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
jarekk,
nich mnie kolega oświeci:
maja z kolega współpracować, inni użytkownicy forum, od kolegi piotra kolega chce program, inni koledzy się udzielają, a kto będzie kasował profity ?
wydaje mi się ze teraz projekt to już całkowicie upadł, kto będzie testował tygodniami, notował błędy, marnował materiał i narzędzia ?
maja z kolega współpracować, inni użytkownicy forum, od kolegi piotra kolega chce program, inni koledzy się udzielają, a kto będzie kasował profity ?
wydaje mi się ze teraz projekt to już całkowicie upadł, kto będzie testował tygodniami, notował błędy, marnował materiał i narzędzia ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Kontakt:
to jest bardzo ciekawe pytanie kto?:) bo spolecznie tez to przestaje byc realne
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 42
No to niech na kolegę spłynie oświecenie :-]olo_3 pisze:jarekk,
Mam radochę z projektowania i uruchomiania tego typu projektów. Jest to dla mnie odtrutka od mojej pracy, w której piszę tylko komercyjne oprogramowanie (mimo że jestem również elektronikiem). Stać mnie również aby pomarnować ( w rozsądnym zakresie) trochę elementów - proponuje koledze obejrzeć mój sterownik krokowców ( powstały 3 prototyp, w tej chwili jestem w końcowej fazie uruchomiania wersji ostatecznej - udostępniam wszelkie źródła).
Moja wersja sterownika serw będzie na licencji GPL - i tyle.
Co do testów i marnowania - nawet jeżeli nikt się nie włączy - to i tak to zrobię ( tyle że poźniej).
-
- Kontakt:
Jarku chetnie zakupie sterownik serwo:) i pewnie wielu sie takich znajdzie tutaj na forum:) wiec pewnie zupelnie spolecznie projekt nie padnie:)
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
sądząc po problemach z listą społeczną na uhu jest to alternatywa dla większości tutaj z forum , na dodatek projekt ma szanse być lepszy od tego istniejącego opartego na uhu , wiadome jakie mam słabości
także może być tylko lepszy - trzymam w kciuki 

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Z tego co sie oriętuje to ten projekt od UHU rozni sie zwłaszcza prockiem, a reszta jest ta sama, to moze podpowiemy co nam sie w UHU nie podobało i da sie to jakos uwzględnić w tym projekcie,
osobiście roponuje umieścić dorzucic scalaczka do " transmisji różnicowej " czy jak to sie nazywało,
oraz sterowniki które pozwalały by zamontowa większe mosfety
oraz moze uwzględnic kilka uwag które były poruszane w tym wątku...
Ja ze swojej strony chyba moge tylko pomoc pomagając robić PCB, bo na elektronice az tak sie chyba nie znam ...
osobiście roponuje umieścić dorzucic scalaczka do " transmisji różnicowej " czy jak to sie nazywało,
oraz sterowniki które pozwalały by zamontowa większe mosfety
oraz moze uwzględnic kilka uwag które były poruszane w tym wątku...
Ja ze swojej strony chyba moge tylko pomoc pomagając robić PCB, bo na elektronice az tak sie chyba nie znam ...
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 42
Co do podobieństw - tak - układ mocy jest prawie identyczny. Dodano pomiar prądu.
Co do MOSFEtów większej mocy - prototyp tego nie przewiduje - służy do weryfikacji algorytmów dla "bezpiecznej" mocy 10A/80V ( mam serwo od kolegi fanirona).
Chętnie usłyszę co się nie podobało w UHU, bo wtedy mogę go udoskonalić.
Docelowo chyba rozdzielę układ mocy i sterowanie. Dla tranzystorów większej mocy zrobiłbym jednak pełną optoizolację sterowania mocą.
A transmisję różnicową dodam w wersji docelowej - ma być na pętli prądowej czy np. naRS485 ?
Co do MOSFEtów większej mocy - prototyp tego nie przewiduje - służy do weryfikacji algorytmów dla "bezpiecznej" mocy 10A/80V ( mam serwo od kolegi fanirona).
Chętnie usłyszę co się nie podobało w UHU, bo wtedy mogę go udoskonalić.
Docelowo chyba rozdzielę układ mocy i sterowanie. Dla tranzystorów większej mocy zrobiłbym jednak pełną optoizolację sterowania mocą.
A transmisję różnicową dodam w wersji docelowej - ma być na pętli prądowej czy np. naRS485 ?