Jaka plyta głowna pod sterowanie sygnalami cw/cww
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
W sumie mógł byś najpierw sprawdzić czy to będzie reagowało na podawani impulsów.
Wymagany sygnał jest taki jak z enkodera z wyjściem kwadraturowym.
EDIT. Widzę że coś źle doczytałem.
Jednak jest możliwe podłączenie tam sygnałów STEP/DIR. W zasadzie można by nawet się bezpośrednio podłączyć z płyty głównej bo na wejściu tego falownika i tak są transoptory.
Ale przede wszystkim trzeba gdzieś w ustawieniach wybrać odpowiedni format danych wejściowych. A niestety w tym dokumencie co podałem nic nie pisze o ustawieniach.
Jednak jest możliwe podłączenie tam sygnałów STEP/DIR. W zasadzie można by nawet się bezpośrednio podłączyć z płyty głównej bo na wejściu tego falownika i tak są transoptory.
Ale przede wszystkim trzeba gdzieś w ustawieniach wybrać odpowiedni format danych wejściowych. A niestety w tym dokumencie co podałem nic nie pisze o ustawieniach.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
A Jak to Podłączyć?? Jakie ustawienie zmienićatom1477 pisze:W sumie mógł byś najpierw sprawdzić czy to będzie reagowało na podawani impulsów.
Tutaj jest manual do niego z parametrami
http://www.fujielectric-europe.com/gall ... ht273c.pdf
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam wydaje mi się że małe serwa mają taki chyba jakiś standard mam 3 serwopaki innej firmy ale też na 200W i są łudząco podobne od strony sterowania
albo różnicowo podaje się napięcie +-10V na wejścia od prędkości lub momentu albo steruje je się za pomocą step i dir
Na stronie 45 pdfa pokazane jest jak podłączyć różnicwo i nieróznicowo sygnały
do podłączeni róznicowo możesz użyć układu AM26LS31 lub mc3487, ds3487 albo jeszcze innego opisanego jako Differential Line Driver
to jest dobry pomysł bo transmisja różnicowa po skrętce bardzo dobrze niweluje zakłócenia poza tym załatwia Ci to problem konwertera poziomów logicznych.
Jak do amatorskiej maszynki to jak zrobisz będzie ok ale jak by to miało być na bogato to tylko transmisja róznicowa, dławiki i kilka innych szczegułów.
Z tego co wyczytałem to niestarczy Ci 5V z płyty głównej a zapewne sygnały z płty mają taka wartość do wysterowania, tylko potrzebujesz jeszcze po co najmniej jednym tranzystorku żeby sterować tranzystorami z 5V a na wejścia sterujące podawać 24V.
ogólnie ja sobie poradziłem robiąc układ sterowany PWM-em o wypełnieniu 0 - 100% i wyściowym napięciu róznicowym w przedziale od +10V do -10V
albo różnicowo podaje się napięcie +-10V na wejścia od prędkości lub momentu albo steruje je się za pomocą step i dir
Na stronie 45 pdfa pokazane jest jak podłączyć różnicwo i nieróznicowo sygnały
do podłączeni róznicowo możesz użyć układu AM26LS31 lub mc3487, ds3487 albo jeszcze innego opisanego jako Differential Line Driver
to jest dobry pomysł bo transmisja różnicowa po skrętce bardzo dobrze niweluje zakłócenia poza tym załatwia Ci to problem konwertera poziomów logicznych.
Jak do amatorskiej maszynki to jak zrobisz będzie ok ale jak by to miało być na bogato to tylko transmisja róznicowa, dławiki i kilka innych szczegułów.
Z tego co wyczytałem to niestarczy Ci 5V z płyty głównej a zapewne sygnały z płty mają taka wartość do wysterowania, tylko potrzebujesz jeszcze po co najmniej jednym tranzystorku żeby sterować tranzystorami z 5V a na wejścia sterujące podawać 24V.
ogólnie ja sobie poradziłem robiąc układ sterowany PWM-em o wypełnieniu 0 - 100% i wyściowym napięciu róznicowym w przedziale od +10V do -10V
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego." 

-
No to mnie zmartwiles wczoraj doszla plyta wiec bede testowal czy ruszy czy nie
ale juz widze problem, ssk mb1 ma wyjscia no os gnd vcc enea dir clk i h/f, i tu zonk jak to podlaczyc
znalazlem cos takiego
gniazdo CA* - lączymy z zaciskiem CLK na plycie LPT
gniazdo CA laczymy z zaciskiem Vcc na plycie LPT
gniazdo CB* - lączymy z zaciskiem DIR na plycie LPT
gniazdo CB lączymy z zaciskiem Vcc na plycie LPT
gniazdo ENA pozostawiamy niepodlączone
Mam racje ??
ale juz widze problem, ssk mb1 ma wyjscia no os gnd vcc enea dir clk i h/f, i tu zonk jak to podlaczyc
znalazlem cos takiego
gniazdo CA* - lączymy z zaciskiem CLK na plycie LPT
Mam racje ??
-
Na krotko podlaczyłem.. Dziala dziekiatom1477 pisze:Powinno działać.maro1705 pisze:gniazdo CA* - lączymy z zaciskiem CLK na plycie LPT