problem ssk-mb1 i ssk-b01

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 16 paź 2014, 09:15

sprawdzać ustawienia macha jeśli nic więcej na bank nie może być skopane. ssk-mb01 i ssk-b1 działają z machem jak i z np linuxem, wiem bo miałem taki komplet założony w pierwszej wersji maszynki.
najprawdopodobniej trzeba się pobawić negowaniem sygnałów w machu.

instrukcja do b01 może pomóc

http://www.ebmia.pl/pliki/dodatkowe/Ins ... SK-B01.pdf

+ screeny z ustawień macha tu zalączyć. z fusów nie wróżymy a temat przewijał się już nie raz i zazwyczaj problem był banalny typu kabel, ustawienie i td itp.

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Tagi:

Autor tematu
arkadiusz525
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 7

Post napisał: arkadiusz525 » 16 paź 2014, 17:32

a wiec tak sprawdiłem wszytsko od nowa i efekt jest taki: płyta główna jest do niczego. rozpoczynam projektowanie płyty głównej od podstaw. os x zadziałała podłaczona step do krancówki y a dir do krancówki x układ pinów z lpt i na płycie jest odwrócony.(przekrecone gniazdo) chodz wykonane wg instrukcji podział kroku tez działa ale przy zwarciu z masa. teraz mam pytanie odnosnie silników. jakie wartosci wpisac jako predkosc i przyśpieszenie? silnik gubi kroki i nie obraca sie po szybkiej zmianie kierunku. silnik to wyjety z ksero astrosyn type 17pm-k405-20v

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 16 paź 2014, 18:20

arkadiusz525 pisze:a wiec tak sprawdiłem wszytsko od nowa i efekt jest taki: płyta główna jest do niczego.
a ja wróże z fusów że ktoś przekręcił kabel albo pomylił się we wtyczkach męsko-żeńskich albo użyty kabel nie jest przedłużaczem LPT tylko czymś innym. ale bez zdjęć nic nie powiem więcej.
powodzenia w projektowaniu
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 paź 2014, 20:28

do Wisły masz chyba blisko ? bo te sterowniki są bardzo amataorskie i bardziej skorzystalbys na niebieskim/ czerwonym chinczyku, jesli potrzebujesz mocniejszego prądowo sterowanka, to sterowniki M542 lub M880 - w augustowie chyba odpowiednik ssk03 i 04, jakos tam sobie namodzili te nazwy.
plytka sterująca to zwykła płytka - praktycznie nic tam nie ma poza rozlozeniem pinow do portu no i przekażnikami mocy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: sajgon » 17 paź 2014, 22:49

zacharius pisze:a ja wróże z fusów że ktoś przekręcił kabel albo pomylił się we wtyczkach męsko-żeńskich albo użyty kabel nie jest przedłużaczem LPT tylko czymś innym. ale bez zdjęć nic nie powiem więcej.
powodzenia w projektowaniu
osobiście też bym rozebrał wtyczki zobaczył czy nie są krosowane a na wszelki wypadek przedzwonił miernikiem czy wszystkie piny są 1 do 1 bo kiedyś też musiałem przelutować .
Pozdrawiam , Michał. ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”