Mach bezprzewodowo - warto ?

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Dolce
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 11

Post napisał: Dolce » 28 lut 2014, 00:10

Rozumiem, dzięki za wyjaśnienie.
Z tego co się orientuję można dokupić przystawkę współpracującą z machem, która wykorzystuje już zupełnie inne złącze niż lpt.
Jeśli chodzi o moje spostrzeżenia odnośnie tego urządzenia bezprzewodowego to jestem raczej ciekawy na ile to jest pomocne w obsłudze maszynki cnc. Wielu z forumowiczów posiada amatorskie maszyny. Pewnie, że każde narzędzie chce ugryźć. Myślę jednak, że przy zachowaniu zdrowego rozsądku, korzystanie z takiego urządzenia nie spowoduje jakiś specjalnych zagrożeń. Raczej obawiam się, że ten bezprzewodowy bajer będzie leżał na półce nieużywany bo po prostu z klawiatury będzie szybciej poustawiać co trzeba.
Może jednak ktoś ma to urządzenie i wypowie się jak się sprawdza w praktyce.
Chyba, że wszyscy wyginęli w trakcie obsługiwania maszyny za pomocą tego pilota haha
Jakie praktyczne funkcje posiada oprócz możliwość przesuwu w osiach, załączania wrzeciona, zmiany prędkości obrotowej wrzeciona oraz prędkości posuwu, zatrzymywania programu, pauzy ?
Co jeszcze można ustawić za pomocą tego "pilota" ?
To pierwsza kwestia.
Druga sprawa - jeśli maszynka pracuje poprawnie komunikując się z komputerem poprzez port lpt to czy mimo tego warto zainwestować w smoothstepper ? Wyniknął z tego zakupu jakieś dodatkowe korzyści ?

Tagi:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: mc2kwacz » 28 lut 2014, 06:08

Spol, jak widać niektórzy odchody w sreberko zawiną żeby być "trendy". Ludność oczekuje bycia trendy. Widać nie tylko reflektory i grill są teraz najważniejszymi elementami samochodu, ale również bezprzewodowe gadgety maszyn CNC.
A tak na poważnie, to ta akurat maszyna jest "mało urazowa". Może dlatego.
Aczkolwiek ja w tym upatruję ideę fix bycia pierwszym, w czymś, cokolwiek by to miało być.

Csmio owszem, wiem, ale ja się wypowiadałem o podstawowej aplikacja Macha, przez LPT.
Nie widzę najmniejszego sensu do prostej maszyny, kupować Macha za 700zł + Csmio za 1000zł + jog do Csmio za 1600zł, czyli razem ponad 2000zł, skoro za 600zł jest Piko obsługujący 3,5 osi z tą samą prędkością step co Csmio a manipulator ręczny do Piko można sobie samemu łatwo dorobić kosztem jednego wieczora co najwyżej.
Dla mnie obudowy i migające lampki nie są warte POCZWÓRNEJ ceny.
Ale jak jestem jeszcze z tych inżynierów, na których kształt świateł oraz grilla nie robi żadnego wrażenia ;)
Racja - dla większej ilości osi Piko nie nadaje się. Ale poniżej 4 nie ma najmniejszego sensu przepłacać. Szczególnie że Piko jest bezbłędny a regularne upgrade są za free.

Awatar użytkownika

mumin
Posty w temacie: 3

Post napisał: mumin » 28 lut 2014, 06:39

Dolce pisze:Raczej obawiam się, że ten bezprzewodowy bajer będzie leżał na półce nieużywany bo po prostu z klawiatury będzie szybciej poustawiać co trzeba.
Załóżmy że masz maszynę 2m x 4m z klawiatury też będzie szybciej wszystko poustawiać ? oczywiście można też mieć coś na przewodach nie musisz kupować zaraz bezprzewodowego :wink:
Jedno co muszę przyznać koledze nielubiącemu hihi oraz posiniaczonych zębów że używanie chińskiego komputera do sterowania maszyną to jest już samo w sobie ... materiał za pare tysi zamocowany na maszynie a tu blue screen aaaaa

Autor tematu
Dolce
Posty w temacie: 11

Post napisał: Dolce » 28 lut 2014, 09:51

No to wszystko wiemy w temacie.
Ja mam małą frezarko-grawerkę sterowaną z komputera poprzez port LPT. W moim przypadku taki port zapewne wystarczy jak również obyło by się i bez tego Joga.
Tak w ogóle to myślę, że z tym bezprzewodowym bajerem każdy musi sobie indywidualnie przemyśleć. Narzucanie komuś twierdzenia, było by to świetne rozwiązanie i koniecznie trzeba to kupić jest tak samo nietrafione jak przekonywanie, że to zbędny gadżet. W sumie kiedyś też telefony były tylko na kabel.
Ważnym argumentem, który kolega wystosował to bezpieczeństwo pracy.
Na razie podziałam bez tego wynalazku a jeśli stwierdzę, że przydało by mi się takie urządzonko, żeby nie wykręcać głowy i łapy w kierunku klawiatury to z pewnością je kupię.
Dziękuję wszystkim za opinie, pozdrawiam.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 28 lut 2014, 10:16

Słuchaj mc2kwacza i pij zimną wodę, na zimę w trampkach zostaniesz :P

Piko jest programikiem dedykowanym na ploterki i do niczego więcej się nie nadaje. Jak każdy dedykowany program w swej wąskiej specjalizacji jest świetny.

Połaczenie poprzez USB nie jest wcale bardziej pewne i niezawodne, niż przez LPT, awaria komputera jednakowo powoduje kolizję w Piko i w Machu. Niezależnie od ilości dodatkowych bajerów na nim nawieszanych.

Sterowanie bezprzewodowe może i jest bardziej zawodne, ale akurat miewam często styczność z ploterem sterowanym przez USB - każde nadepnięcie na przewód łączący komputer z maszyną to utrata komunikacji pomiędzy nimi i konieczność bazowania ustrojstwa.

Ploter jak najbardziej profesjonalny o polu 1000x5000.

Awatar użytkownika

mumin

Post napisał: mumin » 28 lut 2014, 15:25

mc2kwacz pisze: Ale jak jestem jeszcze z tych inżynierów, na których kształt świateł oraz grilla nie robi żadnego wrażenia ;)
Taaaa a Fiata Multiple to byś kupił ? :razz: a ja za to jestem z tych ostrożnych i zamykam garaż co by ktoś takowej nie podrzucił.

Marek333
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Marek333 » 28 lut 2014, 21:02

mc2kwacz pisze:Ale już pomijając Macha, bo to była dygresja, bezprzewodowy sterownik maszyny, to już KRYMINAŁ. Oczywiście, można produkować i sprzedawać. Wiele rzeczy można legalnie produkować i sprzedawać. Ale nie można tego zamontować i sprzedać jako komponent maszyny. Ani dać pracownikowi do ręki. Bo systemy bezprzewodowe są BARDZO ZAWODNE. Podlegają zakłóceniom, można je zablokować zdalnie, oszukać, wymusić akcję. Wnoszą też zmienne opóźnienia.
Nie bez powodu takich rozwiązań w przemyśle po prostu nie ma WCALE w miejscach, gdzie przebywają ludzie w strefie zagrożenia. Charakterystycznym elementem hali przemysłowej są "piloty" zwisające na grubych zbrojonych przewodach. Bo to daje pewność i nie powoduje ewentualnej odpowiedzialności karnej właściciela firmy w razie wypadku.
Zdalne sterowanie falami elektromagnetycznymi stosuje się tylko wtedy gdy nie ma innej opcji i tylko wtedy gdy nie ma ryzyka wypadku z udziałem człowieka.

Może kilka przykładów: na to że kolega mc2kwacz mija się z prawdą

To kilka prostych przykładów , które są stosowane od wielu lat

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lut 2014, 21:30

MlKl pisze:
Połaczenie poprzez USB nie jest wcale bardziej pewne i niezawodne, .
A jak mu dołożysz ze dwa-trzy metry przedłużki to już całkiem do d....
Bezprzewodowa klawiatura i mysz sprawuje sie o niebo lepiej.
Marek333 pisze: To kilka prostych przykładów , które są stosowane od wielu lat
Zapomniał kolega o bezzałogowych samolotach szpiegowskich i kosmosie :)

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 28 lut 2014, 21:58

całkiem sprawne jest również zdalne sterowanie SMS-em z komórki ;)
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: kamar » 28 lut 2014, 22:18

markcomp77 pisze: z komórki ;)
z andruido to można i co nieco odpalić na odległość :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”