Dziwne przerwy w działaniu i gubienie kroków plotera CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: ambrosius » 25 sty 2013, 19:27

jutro obejrzę ten filtr na płytce, i spróbuje ustalić jak powinno się podłączyć pod niego kabelki... i dać go na zasilanie pompki? a może zasilanie maszyny? gdzie filtr będzie skuteczniejszy...
ale żeby dobrze działał to powinno być PE czyste od zakłóceń

skąd wziąć takie czyste PE???

Tagi:

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: piotr_olbrysz » 25 sty 2013, 20:24

ambrosius pisze:skąd wziąć takie czyste PE???
Jak budynek wolnostojacy, to wbić pręty uziemiajace ale przedtem zawołać znajomego elektryka. (Ja jestem elektronikiem)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic106995.html

Filtr powininien być na wejściu każdego odbiornika energii .
Aby nie być zakłócanym lub aby nie zakłócać innych.

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 25 sty 2013, 21:20

chyba będę musiał tak zrobić....

w wtedy jak będę miał przewód PE to do niego rozumiem połączyć wszystkie ekrany kabli(czyli całą konstrukcję maszyny), PE filtrów, trzeci przewód zasilania komputera też rozumiem, że bolec to wtedy będzie PE....chyba dobrze wszystko zrozumiałem.....

Dziękuję za pomoc

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 25 sty 2013, 21:45

ambrosius pisze:w wtedy jak będę miał przewód PE to do niego rozumiem połączyć wszystkie ekrany
Ze względu na bezpieczeństwo, wg. mnie wszytko co metalowe i dostępne dla człowieka powinno być podłączone do PE. W przypadku przebicia zadziała albo wyłącznik nadprądowy, lub wcześniej wyłącznik różnicowo prądowy. Ekrany kabli grubo-prądowych tak, natomiast od kabli krańcówek, kabli sygnałów DIR/PUL/DIS w jednym miejscu (gwiazda) połączyć z 0V zasilacza logiki.

Nie znam schematu całej logiki sterującej. Np. czy jest pełna izolacja galwaniczna sygnałów sterujących z PC. Ogólnie trzeba zadbać aby zasilanie silników nie było połączone z zasilaniem sterowania, czyli nie była zamknięta pętla masy (0V)

I jak pisałem wcześniej trzeba ograniczyć powstawanie i przemieszczanie się zakłóceń typu BURST ( wąskie ,szybkie impulsy), generowanych np.przez układ przekaźnik-cewka(silnik, przekaźnik), czy spawarkę . Impulsy takie przechodzą swobodnie przez wszystkie pojemności pasożytnicze, indukują się pomiędzy kablami itd. Dlatego na cekach wiesza się układy gasikowe, daje diody warystory a w linie wtrąca się indukcyjności.

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 25 sty 2013, 22:50

Wszystko opiera się na płytce SSK-MB2 wiec nie wiem czy jest ta separacja LPT...

Ogólnie trzeba zadbać aby zasilanie silników nie było połączone z zasilaniem sterowania, czyli nie była zamknięta pętla masy (0V)
płytkę ssk-mb2 zasilam z jednego z tych 2 modułów powyżej transformatorów (zdjęcia na pierwszej stronie), z tego samego zasilacza idzie zasilanie silników? czyli to zrobić? dać inny zasilacz do zasilania samej płytki ssk-mb2???

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 25 sty 2013, 22:57

ambrosius pisze:dać inny zasilacz do zasilania samej płytki ssk-mb2???
Osobiscie dałbym odzielny zasilacz.
ps. Ta płytka nie ma izolacji galwanicznej. sprawdziłem przed chwilą

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/ ... sk-MB2.pdf

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 25 sty 2013, 23:05

jak zrobić tą izolację? są jakieś gotowe moduły?

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 26 sty 2013, 09:00

ambrosius pisze:jak zrobić tą izolację? są jakieś gotowe moduły?
Pełną optoizolocję posiada np. PikoCNC, tzw. czerwone chińczyki i pewnie coś jeszcze.
Natomiast nie znam czegoś co by zastąpiło SSK-MB1.

zmieniłem danie , jest coś takiego
w w w . c n c l a n d.pl/image/pg/instrukcja_pg_mini.pdf

musiałam w adres wstawić spacje bo automat sponsora rozpoznawał treść i wycinał ten adres

Pewnie wiele osób na forum powie ja mam SSK-B01 i wszytko działa bez zarzutu. I pewnie mają rację. Ja tylko przypomnę ze w kablu ekranowanym pojemność na 1mb wynosi ok. 100pf. Wystarczy pomnożyć przez ilość ułożonych kabli i moze wyjść sporo. Wtedy łatwo może się coś zaindukować i popłynąć kablem LPT to komputera. Przy braku prawidłowego PE ( w warsztacie to bym doradzał użyć bednarki) jest to jak w banku.

Ale nim kolega wszytko powywraca, to proponuję jednak przejrzeć połączenia, dać filtr na zasilanie pompy, dać ochronniki przepięciowe, nie spawać gdy pracuje ploter.

Ponieważ kolega sygnalizował że włączenie /wyłączenie pompy powoduje zadziałanie Estop, to zadam pytanie jak to jest robione i jakiej mocy jest ta pompa.
Ps. Bolec uziemiający gniazdka łączony jest z 'N" w gniazdku czy przy liczniku

Dzisiaj znalazłem na biurku płytkę SSK-MB, i mogłem zapoznać się jak to zostało zrobione.
Obudowa złacza jest galwanicznie połaczona z tzw. GND w opisie płytki. Oznacza to że 0V i GND to dokładnie to samo, a nie powinno tak być.

Prosżę sprawdzić czy przypadkiem obudowa złacza DB25 nie jest połączona z obudową szafki , jeżeli jest to trzeba odizolować.

Tak na marginesie, w przypadku zwarcia, podłaczenia obciążenia typu C do lini 230V,
na bolcu podłaczonym do N bedzie chwilowo 110V AC względem potencjału ziemi czyli podłogi w piwnicy czy warsztacie

Autor tematu
ambrosius

Post napisał: ambrosius » 26 sty 2013, 10:30

ku sprostowaniu płytę główną mam SSK-MB2 , ale pewnie to niewiele zmienia....

Pompka to takaLINK

po zredukowaniu na wąż puliuretanowy, w środku fi-6, jest rzucona w małą beczkę, taką zakręcaną jak do kapusty, 3 dławiki na kabel i wężyki, dekiel na uszczelce zakręcany daje zbiornik całkowicie zamknięty od kurzu, pompka wisi w pionie na wężykach. Troch buczy wiec wyrzuciłem ją za okno, łącznie 12m wężyka, co na końcu daje nie za mocne, lecz zupełnie wystarczające ciśnienie płynu do chłodzenia mokrego chińczyka;-)

bolec uziemiający łączony jest w gniazdku

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 26 sty 2013, 10:38

ambrosius pisze:Pompka to takaLINK
Jest to pompka membranowa, czyli elektromagnes poruszający membranę 50 razy na sek. Koniecznie na zasilaniu trzeba dać warystor ( też dla ochrony styków) i filtr

Dom stoi na piasku czy na glinie , bo jak na piasku to zrobienie dobrego uziemienia to problem.

polecam
http://www.astat.com.pl/emc/filtrowanie/filtry a w szczególności artykuły na dole strony

kompatybilnosć elektromagnetyczna w układach napędowych

http://redinpe.d2.pl/attachments/articl ... kom_11.pdf

i jeszcze raz proponuję przeczytać o zagrożeniach gdy brak PE
http://redinpe.d2.pl/attachments/articl ... kom_11.pdf
Ostatnio zmieniony 26 sty 2013, 22:23 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”