ale żeby dobrze działał to powinno być PE czyste od zakłóceń
skąd wziąć takie czyste PE???
Jak budynek wolnostojacy, to wbić pręty uziemiajace ale przedtem zawołać znajomego elektryka. (Ja jestem elektronikiem)ambrosius pisze:skąd wziąć takie czyste PE???
Ze względu na bezpieczeństwo, wg. mnie wszytko co metalowe i dostępne dla człowieka powinno być podłączone do PE. W przypadku przebicia zadziała albo wyłącznik nadprądowy, lub wcześniej wyłącznik różnicowo prądowy. Ekrany kabli grubo-prądowych tak, natomiast od kabli krańcówek, kabli sygnałów DIR/PUL/DIS w jednym miejscu (gwiazda) połączyć z 0V zasilacza logiki.ambrosius pisze:w wtedy jak będę miał przewód PE to do niego rozumiem połączyć wszystkie ekrany
płytkę ssk-mb2 zasilam z jednego z tych 2 modułów powyżej transformatorów (zdjęcia na pierwszej stronie), z tego samego zasilacza idzie zasilanie silników? czyli to zrobić? dać inny zasilacz do zasilania samej płytki ssk-mb2???Ogólnie trzeba zadbać aby zasilanie silników nie było połączone z zasilaniem sterowania, czyli nie była zamknięta pętla masy (0V)
Osobiscie dałbym odzielny zasilacz.ambrosius pisze:dać inny zasilacz do zasilania samej płytki ssk-mb2???
Pełną optoizolocję posiada np. PikoCNC, tzw. czerwone chińczyki i pewnie coś jeszcze.ambrosius pisze:jak zrobić tą izolację? są jakieś gotowe moduły?
Jest to pompka membranowa, czyli elektromagnes poruszający membranę 50 razy na sek. Koniecznie na zasilaniu trzeba dać warystor ( też dla ochrony styków) i filtrambrosius pisze:Pompka to takaLINK