sterowanie silnikami przez AVR

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 21 sie 2011, 22:36

Dziękuję za "jak zwykle", to mnie dopinguje do działania dla dobra naszego wspaniałego forum. :)

Mam dla ciebie propozycję wpisującą się w nurt tworzenia swoimi wpisami wartości dodanej - co traktuję jako cel nadrzędny udzielania się na tym. Zamiast dołowania i gaszenia pomysłów w zarodku, daj proszę przepis na tego Atoma za 3 stówy bez wygrzebywania elementów ze śmietnika jak jakiś menel. Stwórz coś - chociaż instrukcję od początku do końca - dla tych co w elektronice i programowaniu widza największe obawy, a zrobisz wielki dobry twórczy uczynek.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 21 sie 2011, 23:19

pitsa pisze:daj proszę przepis na tego Atoma za 3 stówy bez wygrzebywania elementów ze śmietnika jak jakiś menel.
Szukać mi się nie chce, masz to : http://allegro.pl/plyta-glowna-z-cpu-at ... 08820.html , nówka sztuka na gwarancji za dwie i pół stówki.
Z portem LPT oczywiście, bo bez to jeszcze taniej coś znajdziesz.
Ile kosztuje 1 GB DDR3 to sobie sam poszukaj.

.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 21 sie 2011, 23:35

Do tego zasilacz. I obudowa. Wszystko musi być pyłoszczelne ( inaczej pożyje bardzo krótko). Ciekawe też ile pożyje taki zestaw przy drganiach maszyny - to nie jest komputer przemysłowy.

Z moich wyliczeń wychodzi bardziej 500..600zł niż 300zł.
Co wciąż jest akceptowalne - przyznaję.

Przyłączam się - ja też bym zobaczył pełny działający zestaw - a nie "rzut ochłapem" w postaci tylko jednego podzespołu.

Ktoś kto nie ma pojęcia zapyta - co jeszcze trzeba ? Dysk, czytnik CD, czy może Pendrive ? Co z klawiaturą ? Jak skonfigurowć zdalny dostęp ? Jak zbudować sieć do mojego innego komputera ?

Nie mając na to odpowiedzi wybiorą coś co można prosto podłączyć do ich komputera - np. PikoCNC :mrgreen:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 21 sie 2011, 23:53

jarekk pisze:Przyłączam się - ja też bym zobaczył pełny działający zestaw - a nie "rzut ochłapem" w postaci tylko jednego podzespołu.
A ja bym chciał zobaczyć ARM z twardym dyskiem, klawiaturą myszą i monitorem ...

Płyta AD425PV, do której link podałem, po włożeniu pamięci za 20 zł staje się pełnowartościowym komputerem z możliwością botowania z Ethernetu, czy pamięci USB.
Jak komuś nie pasuje, to może dokupić dysk SATA2 za 50 zł.
Ciągle jesteśmy w okolicach 300 złotych.
Oczywiście potrzeba zasilacza i obudowy, ale czyżby ARM tego nie potrzebował ?

Za 500 złotych to będzie 4x4, czyli Atom czterordzeniowy z czterema gigabajtami ramu.

.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pitsa » 22 sie 2011, 07:57

tuxcnc pisze:Szukać mi się nie chce, masz to : http://smietnik.pl/ , nówka sztuka na gwarancji za dwie i pół stówki.
Z portem LPT oczywiście, bo bez to jeszcze taniej coś znajdziesz.
Ile kosztuje 1 GB DDR3 to sobie sam poszukaj.
Taka życiowa szansa na wniesienie istotnego wkładu w forum, a teraz ci się szukać nie chce. :mrgreen:
Nie proszę o wskazówkę dla siebie, ale o przepis dla tych co mają możliwości pospawać, wytoczyć, wyfrezować i zmontować fajną maszynkę i nie czują składania komputerów i tym bardziej instalowania linuxa z bootowaniem przez sieć itp. Konkretny przykład - ktoś taki przeczyta i przekona się: to proste, dam radę!
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”