Czytał Kolega ten wątek:Szymon LP pisze:No właśnie... To jest tak jakby tylko impulsator przyrostowy, który "wie" o ile dokładnie wzrosła współrzędna w danej osi ale...
https://www.cnc.info.pl/topics12/precyz ... vt6970.htm
Czytał Kolega ten wątek:Szymon LP pisze:No właśnie... To jest tak jakby tylko impulsator przyrostowy, który "wie" o ile dokładnie wzrosła współrzędna w danej osi ale...
Kod: Zaznacz cały
Proces inicjowania maszyny przebiega dwuetapowo.
dokładność takiego pozycjonowania jest w mikronach
ponieważ pomiar nie zależy od luzów,
naprężeń i dryftu termicznego elementów napędowych.
Jednak takie pozycjonowanie obsługują tylko systemy sterowania ze sprzętowym interpolatorem ponieważ
muszą zatrzasnąć współrzędne "w locie" na zboczu sygnału indeksu, następnie zatrzymać się i ewentualnie wrócić do znanej już pozycji.
Następnie pomiar względny jest już realizowany standardowo, poprzez zliczanie kroków (w zasadzie mechanizm działa w drugą stronę)
To bardzo fajne rozwiązanie.. ale boję się, że mikroprzełączniki mogą nawalić :/ Jeśli nic innego (najlepiej gotowego) nie znajdę.. to spróbuję zrobić właśnie tak i poszukać możliwie wysokiej jakości przełącznikówJa zastosowałem dżwignię. Stół popycha krótkie ramię, a długie ramię tej dżwigni naciska mikroprzełącznik. Dokładność wyszła +/- 0,05 -kwestia długości dżwigni(przełożenia).
Może przmyśl takie rozwiązanie.
Nie mogę dać zdjęć bo najpierw te urządzenie chcę zaprojektowaćKod:
jak rozumiem masz w maszynie silniki krokowe i śruby co najwyżej trapezowe ? (daj najlepiej foto tej maszyny)
w takim wypadku daj sobie spokój z szukaniem 10um
Czujniki wzięte ze starych kserokopiarek ,trzeba znaleźć takie które mają wbudowany układ szmitta i wyjście OC (3 końcówkowe)A masz jakieś gotowe czujniki czy sam składałeś moduły z podstawowych elementów?
możliwe że od niestabilizowanego napięcia zasilania na fotokomórce. W czasie przysłaniania toru optycznego skuteczność oświetlenia maleje i w skutku liniowo również przewodzenie fototranzystora -wartość stumienia może pływać co w prosty sposób przełoży się na pozycję kątową migawki przy której nastąpi przerzut wyjścia ( albo zwykły szum łapany przypadkowo w pewnym zakresie). I nic tu nie poradzi przerzutnik schmitta bo ten wprowadza histerezę ale nie stabilizuje punktu przerzutu.Asza PL pisze: Na dzień dzisiejszy dokładność bazowania na tych optycznych wynosi ok. 0.01-0.04 mm i właściwie nie wiem od czego zależy.
tak byłoby lepiej https://www.cnc.info.pl/topics45/mach2- ... .htm#59754Szymon LP pisze:Ale gdyby teraz włożyć taki czujnik w obudowę... zrobić popychacz z gumowym mieszkiem osłaniającym go przed zanieczyszczeniami.. to można by było uzyskać tanio bardzo fajny przyrząd pomiarowy