Dobranie podzespołów elektroniki CNC.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Jak dla mnie to 3Nm + M542 lub ten niby 75V odpowiednik. Do tego zasilacz z trafem 30V lub 45V - zaleznie od sterownika. Kwestia plyty glownej i zasilacza sa juz proste. Polecam przejrzec uwazniej dzial: https://www.cnc.info.pl/frezarka-konstu ... a-vf60.htm - ogladajac zdjecia zwrocic uwage na rozwiazania elektroniki. To moze wiele ulatwic.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 12
To chyba jesteśmy w punkcie wyjścia bo padołem podobną konfiguracje a nie była zbyt dobra.
Czyli jak złoże coś takiego to będzie dobrze?
Trafo:
TS600VA 230/45V
Napięcie zasilania: 230V
Napięcie wyjściowe: 45V (13,3A)
Zasilacz MZ-03
Płyta SSK-MB2
Sterowniki MD7542 4,2A 1/128 75V
Silniki * 3Nm 4,2A 3,9V
ja już naprawde nie wiem.
Czyli jak złoże coś takiego to będzie dobrze?
Trafo:
TS600VA 230/45V
Napięcie zasilania: 230V
Napięcie wyjściowe: 45V (13,3A)
Zasilacz MZ-03
Płyta SSK-MB2
Sterowniki MD7542 4,2A 1/128 75V
Silniki * 3Nm 4,2A 3,9V
ja już naprawde nie wiem.

-
W punkcie wyjscia, czyli na poczatku tematu stalismy na troche innym poziomie. Potem bylo kilka pytan i finalowo jestesmy tutaj. A tutaj tylko nad silnikami mozna pomyslec : np 3Nm od kol. Markcomp77. Parametry podobne, tyle ze silniki 8 - przewodowe i moznaby z konfiguracja podlaczenia uzwojen sie pobawic - cena prawie ta sama. Tudziez prostsze elementy poskladac samemu i poswiecic oszczedzone zlotowki na silniki o wiekszym momencie. Jest duzo mozliwosci i prosze sie nie dziwic, ze tak to sie miesza - co innego szukac dla siebie, a co innego ingerowac w czyjs wybor. Chyba zgodzi sie kolega, ze jak placic, to za swoje bledy.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
-
Może i kolega ma racje.
Także zwracam honor.
Czyli można przyjąć że część elektroniczną już ustaliliśmy prawda?
Wcześniej kolega mówił że przy tej konfiguracji będą grzały się silniki. Może mi kolega wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje? Które silniki będą odpowiednie? z jakimi parametrami nie licząc że 3Nm?

-
Silniki krokowe mogą pracować przy wyższych napięciach i stąd też sugerowane "optymalne" napięcie zasilania około. x 20. Inaczej sprawa wygląda z prądem. Tutaj nijako musimy przestrzegać zaleceń producenta i pomagają nam w tym układy kontroli i regulacji prądu zawarte w sterownikach. Czasami są one proste jak np: w L297 , a czasami nawet nie do końca znane jak w M542 - tajemnica ....hi.
Należy pamiętać jednak, o wzroście mocy wydzielającej sie w uzwojeniach przy zmianie któregoś z parametrów. A skoro trzymamy się zadanego prądu to jeżeli zwiększamy napięcie zwiększamy również moc wydzielaną w uzwojeniach. Stąd wyższa temperatura i w niesprzyjających warunkach ryzyko uszkodzenia silnika , jak i sterownika.
Co do silników to jednak 8 -mio przewodowe. jak dla tych sterowników są akurat, a zawsze możemy zdecydować sie na nacisk na moment lub na prędkość, dobierając połączenie szeregowe lub równoległe uzwojeń.
Polecam dodatkowo lekturę forum kol. Markcomp77 i opisane tam testy - adres poszedł na mail'a.
Pozdrawiam.
Należy pamiętać jednak, o wzroście mocy wydzielającej sie w uzwojeniach przy zmianie któregoś z parametrów. A skoro trzymamy się zadanego prądu to jeżeli zwiększamy napięcie zwiększamy również moc wydzielaną w uzwojeniach. Stąd wyższa temperatura i w niesprzyjających warunkach ryzyko uszkodzenia silnika , jak i sterownika.
Co do silników to jednak 8 -mio przewodowe. jak dla tych sterowników są akurat, a zawsze możemy zdecydować sie na nacisk na moment lub na prędkość, dobierając połączenie szeregowe lub równoległe uzwojeń.
Polecam dodatkowo lekturę forum kol. Markcomp77 i opisane tam testy - adres poszedł na mail'a.
Pozdrawiam.
-
Fakt, kolega SQ3VAZ napisał to na chłopski rozum.
Teraz już to rozumiem. Czyli sterowniki M542 silniki * 3Nm 4,2 A jak wcześniej podawałem, trafo: TS600VA 230/45V i zasilacz tylko czy mz-01 czy 03? Bo tu nie wiem o co chodzi z:
Mz-01:
"Maksymalny prąd uzwojenia transformatora
* jedno uzwojeniowego -7A
* dwu uzwojeniowego (2 takie same uzwojenia) - po 7A
"
mz-03:
"Maksymalny prąd uzwojenia transformatora: -23 A"
A trafo ma 13.3A to mz-01 nie wytrzyma tego bo jest do 7A? A mz-03 dobry bo do 23A ale znowu na 85V a to za dużo? Jak to jest?
Chyba muszę stwierdzić że trzeba dużo się nauczyć by zrozumieć jak mało się wie.

Mz-01:
"Maksymalny prąd uzwojenia transformatora
* jedno uzwojeniowego -7A
* dwu uzwojeniowego (2 takie same uzwojenia) - po 7A
"
mz-03:
"Maksymalny prąd uzwojenia transformatora: -23 A"
A trafo ma 13.3A to mz-01 nie wytrzyma tego bo jest do 7A? A mz-03 dobry bo do 23A ale znowu na 85V a to za dużo? Jak to jest?
Chyba muszę stwierdzić że trzeba dużo się nauczyć by zrozumieć jak mało się wie.

-
Cieszę się, że umiałem coś wytłumaczyć. Jak dla mnie operowanie mądrymi wywodami nie wchodzi w rachubę, bo sam też wolę poznawać wszystko w sposób "prosty". A teraz do rzeczy.
Trafo, prostownik plus kondensatory - tyle nam potrzeba do zasilenia silników. Reszta, czyli 12V czy 5V nass narazie nie ointeresuje. Zakładając, że trafo na wtórnym ma 45V to na kondensatorach jest już około 61,5V stałego. 85VDC podane w przypadku MZ-03 to jego napięcie wyjściowe max. Czyli stosując trafo 45V przekraczamy zakres napięcia wejściowego MZ-01, które wynosi 35VAC. Oczywiście możnaby wymienić kondensatory, jednak to dodatkowe koszty. Co do MZ-03 - napięcie wejściowe VAC max. 60 V i wszystko gra.
A jak o naukę chodzi, to niech sobie kolega złoży zasilaczyk samemu - nauka i oszczędność. Przepraszam, że tak o tym wspominam, jednak tak to wygląda u mnie / 200zł, a 100zł - robi różnice /.
Trafo, prostownik plus kondensatory - tyle nam potrzeba do zasilenia silników. Reszta, czyli 12V czy 5V nass narazie nie ointeresuje. Zakładając, że trafo na wtórnym ma 45V to na kondensatorach jest już około 61,5V stałego. 85VDC podane w przypadku MZ-03 to jego napięcie wyjściowe max. Czyli stosując trafo 45V przekraczamy zakres napięcia wejściowego MZ-01, które wynosi 35VAC. Oczywiście możnaby wymienić kondensatory, jednak to dodatkowe koszty. Co do MZ-03 - napięcie wejściowe VAC max. 60 V i wszystko gra.
A jak o naukę chodzi, to niech sobie kolega złoży zasilaczyk samemu - nauka i oszczędność. Przepraszam, że tak o tym wspominam, jednak tak to wygląda u mnie / 200zł, a 100zł - robi różnice /.
-
Czyli te 85VDC jest przy maksymalnym napięciu wejściowym 60VAC dobrze mówię? a przy 45VAC będzie grało. W jaki sposób przeliczyć 45VAC mając informacje o elementach zasilacza ile będzie VDC? Z tą nauką to powiem tak że zamierzałem się za nią wziąć gdy będę miał już działające pierwsze cnc a tym samym możliwość grawerowania płytek PCB. W mojej miejscowości nie mogłem się nawet doprosić przez 3 tygodnie w jednym sklepie chlorku żelaza żeby coś wytrawić(albo słabo szukałem).:/stąd pomysł na cnc, a także do innych celów. Dlatego chciałem teraz zrobić to tak że skompletuje sobie elementy i poskładam i to już będzie dla mnie dużo nauki a na zgłębianie tematu przyjdzie czas. Na dodatek nie miałem kogo się poradzić żeby mi wytłumaczył różne rzeczy na chłopski rozum. Dopóki nie znalazłem tego forum.
O cnc jeszcze nie dawno nie miałem zielonego pojęcia a zainspirowała mnie maszyna cnc w mojej pracy, już wtedy miałem wizje sposobu sterowania własnej maszyny. Ale nic poza tym. No i w sumie tak sobie postanowiłem że najkrótsza droga(nie koniecznie tanią) zbuduje własną maszynę CNC bo tak wypadło że w pracy nie mam możliwości dużo na niej(V.Alberti) pracować a bardzo chciałbym. Przepraszam że tak się rozpisałem nie na temat ale jakoś pochłonoł mnie temat o nauce.hehe:)