Koledzy a co sadzicie o takim sterowniku ?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Nie wiem czy podobny sterownik, ale przynajmniej w założeniu mający podobne parametry mam właśnie u siebie na tapecie - z końcówką mocy 100V/15A ( realnie 80V/10A).
Jest on w trakcie budowy ( powstał pierwszy prototyp, buduję kolejny z poprawionymi błędami i niedoskonałościami). Zachęcam do obejrzenia i wyrażenia swoich opini - chętnie uwzględnie wszelkie komentarze.
Prototyp zawarty był na jednej płytce, kolejn wersja będzie miała rozdzieloną część sterującą i koncówke mocy ( aby każdy mógł obie zbudować końcówke mocy w/g potrzeb)
Inne cechy sterownika:
- zbudowany na Mega88 i przetworniku C/A DAC7612
- program napisany w assemblerze
- PWM wraz ze sterowaniem mikrokrokowym ( dowolnie konfigurowalnym na poziomie kompilacji programu aż do 128 kroków)
- wersja finalna będzie zawierała (plany):
+ multiplikator kroków ( na każdy generowany krok kontroler wygeneruje wewnętrznie kilka - aby prąd zmieniał się w/g sinusoidy a nie schodkowo)
+ miernik częstotliwości - od pewnej częstotliwości kontroler przestawi się w tryb półkrokowy aby silnik pracował z większą częstotliwością.
Pierwszy prototyp kręcił silnikiem 4,6Nm / 5.5A - działało, ale straty mocy były niedopuszczalne ( miałem za słabe drajwery mosfetów - IR2104 zamiast IR2184, poza tym wzmacniacz operacyjny nie sprawdził się jak komparator).
Cena budowy takiego układu to około 140-170zł + płytki
Pliki projektowe można obejrzeć pod:
www.kartech.org/cnc/cnc.zip
Jest on w trakcie budowy ( powstał pierwszy prototyp, buduję kolejny z poprawionymi błędami i niedoskonałościami). Zachęcam do obejrzenia i wyrażenia swoich opini - chętnie uwzględnie wszelkie komentarze.
Prototyp zawarty był na jednej płytce, kolejn wersja będzie miała rozdzieloną część sterującą i koncówke mocy ( aby każdy mógł obie zbudować końcówke mocy w/g potrzeb)
Inne cechy sterownika:
- zbudowany na Mega88 i przetworniku C/A DAC7612
- program napisany w assemblerze
- PWM wraz ze sterowaniem mikrokrokowym ( dowolnie konfigurowalnym na poziomie kompilacji programu aż do 128 kroków)
- wersja finalna będzie zawierała (plany):
+ multiplikator kroków ( na każdy generowany krok kontroler wygeneruje wewnętrznie kilka - aby prąd zmieniał się w/g sinusoidy a nie schodkowo)
+ miernik częstotliwości - od pewnej częstotliwości kontroler przestawi się w tryb półkrokowy aby silnik pracował z większą częstotliwością.
Pierwszy prototyp kręcił silnikiem 4,6Nm / 5.5A - działało, ale straty mocy były niedopuszczalne ( miałem za słabe drajwery mosfetów - IR2104 zamiast IR2184, poza tym wzmacniacz operacyjny nie sprawdził się jak komparator).
Cena budowy takiego układu to około 140-170zł + płytki
Pliki projektowe można obejrzeć pod:
www.kartech.org/cnc/cnc.zip
Tagi:
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
Położyłem go na półkę razem z ładnymi silnikami 3,5Nm, zbudowałem sobie na A3977 i zastosowałem mniejsze silniki – całość chodzi ładnie, stabilnie, cicho i się nie grzeje.kostner pisze:i co sterownik dalej milczy ??
sterownik ma możliwość zmiany parametrów w PIC dla konkretnych silników, może jak by go dobrze zaprogramować to ty działał jak powinien.
Reasumując wybrałem sprawdzana drogę.
mój sterownik mimo dużego radiatora i 3 wentylatorów – bardzo się grzał, mosfety (koszt (12szt) przewyższa cały budżet twojego sterownika) wymieniałem 3razy w tygodniu, gubił kroki, w jedna stronę chodził gorzej niż w inna, no i strasznie silniki grzał, spaliły się ścieżki prądowe przy trafie 24V 250W.[/quote]Zachęcam do obejrzenia i wyrażenia swoich opini - chętnie uwzględnie wszelkie komentarze
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
Ta cena to cena sterownika dla jednego silnika 
A mosfety są tanie ( IRF530 1,7PLN ), to drajwer kosztuje (IRF2184 8,6PLN).
To, czy sterownik będzie działał dobrze czy nie wyjdzie mi dopiero jak zbuduję kolejną wersję - w prototypie komparator zbudowany na wzmacniaczu chodził za wolno, a Mosfety się grzały bo zbyt mały driver dawał za mało prądu na bramki i przełączanie chodziło kulawo.

A mosfety są tanie ( IRF530 1,7PLN ), to drajwer kosztuje (IRF2184 8,6PLN).
To, czy sterownik będzie działał dobrze czy nie wyjdzie mi dopiero jak zbuduję kolejną wersję - w prototypie komparator zbudowany na wzmacniaczu chodził za wolno, a Mosfety się grzały bo zbyt mały driver dawał za mało prądu na bramki i przełączanie chodziło kulawo.
-
Ja kupuję z TME ( www.tme.pl) Do ceny dochodzi VAT (trzeba go dodać - ja kupuję to na firmę) i 12,50 transport. Ale i tak wychodzi konkurencyjnie
Jeszcze jedno - liczyłem po cenach zakupu większej ilości (takiej jak na 1-2 komplety sterowników)
IR2184 (1 sztuka brutto) wychodzi 13.30
IR2184 (25 sztuk brutto) wychodzi 10.50
Może jakaś mała lista chętnych na IR2184 ? Mam zamiar kupić ich trochę, być może nawet od dystrybutora ( paczki są po 50 sztuk, ja bym wziął 25).
Jeszcze jedno - liczyłem po cenach zakupu większej ilości (takiej jak na 1-2 komplety sterowników)
IR2184 (1 sztuka brutto) wychodzi 13.30
IR2184 (25 sztuk brutto) wychodzi 10.50
Może jakaś mała lista chętnych na IR2184 ? Mam zamiar kupić ich trochę, być może nawet od dystrybutora ( paczki są po 50 sztuk, ja bym wziął 25).
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
a co sądziecie o "2113" ?
...daje nieco większy prąd... ale niestety trzeba zrobić sobie "pompe łądunkową" dla górnych tranzystorów
tak czy inaczej - koncepcja z podziałem sterownika na "połówki" mi się podoba
zawsze będzie można zmienić dopalacz
...daje nieco większy prąd... ale niestety trzeba zrobić sobie "pompe łądunkową" dla górnych tranzystorów
tak czy inaczej - koncepcja z podziałem sterownika na "połówki" mi się podoba

zawsze będzie można zmienić dopalacz

SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm