SSK B02
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Zauważ, że przy poprzednim zasilaczu było niskie napięcie więc kondensator 4700uF sobie radził (poza tym nie było to max zasilanie jakie może padać na silniki), ale przy dużo wyższym napięciu niestety nie dał rady już przefiltrować.
Więc jeśli stery były poprawnie zmontowane, wszystkie zasady włączania kolejności zasilań zachowane wina spada na zasilacz, ponieważ był nieprawidłowo wykonany. Za mała pojemność kondensatorów. Wszystkie zasady muszą być spełnione aby układy działały poprawnie.
Pamiętaj, że jeśli nie jesteś czegoś pewien w elektronice to nie podłączaj tego. Wszystko bierze się z czegoś i nic się nie dzieje bez przyczyny. Jeśli czegoś jest nie tyle co powinno być zazwyczaj skutkuje to smrodem z układu.
Więc jeśli stery były poprawnie zmontowane, wszystkie zasady włączania kolejności zasilań zachowane wina spada na zasilacz, ponieważ był nieprawidłowo wykonany. Za mała pojemność kondensatorów. Wszystkie zasady muszą być spełnione aby układy działały poprawnie.
Pamiętaj, że jeśli nie jesteś czegoś pewien w elektronice to nie podłączaj tego. Wszystko bierze się z czegoś i nic się nie dzieje bez przyczyny. Jeśli czegoś jest nie tyle co powinno być zazwyczaj skutkuje to smrodem z układu.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2009, 20:31 przez namemartin, łącznie zmieniany 1 raz.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
no więc tak - zdążyłem sprawdzić czy wogóle działają poprzez sprawdzenie czy silniki trzymają. I gdy sprawdzałem usłszałem syk i zobaczyłem dymek. Tak to było. A co do prądu - mam takie coś, że gdy ustwie zworke na master to nie moge regulować prądu. Wogóle. Jak przestawie na slave to regulacja jest możliwa ale wtedy silniki niemiłosiernie piszczą no i podobno tak nie wolno ustawiać bez połączenia wyjścia Sync. Więc uważasz że w momencie podłączenia większego trafo popłyną za duży prąd i spalił układ??
[ Dodano: 2009-03-28, 21:42 ]
no i tak wogóle przpraszam kolege "namemartin" że założyłem sprawne sterowniki skoro regulacja prądu w sprawnych sterownikach powinna działać
[ Dodano: 2009-03-28, 21:42 ]
no i tak wogóle przpraszam kolege "namemartin" że założyłem sprawne sterowniki skoro regulacja prądu w sprawnych sterownikach powinna działać