Dobrze Kolega kojarzy... 1 mF -> 1*10^-3 F (0,001 F), czyli 20mF = 20 000uF.oriong pisze:W drodze też są już kondesatory 20 000 uF(mikro Farady) bo mF (to mi się kojarzy z mili)![]()
Dobór parametrów zasilacza
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Z tego co doczytałem to przy moim transformatorze (400AV) potrzebny jest SOFTSTART.
Kupię promocja sponsora forum
Tylko jeszcze zastanawiam się nad śrubami trapezowymi (wszystkie osie na 18, tylko Y na 20) pewnie też od cnc.info.pl.
Może zrobią jakąś promocję albo "wietrzenie magazynów"
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilania.
Podobno źle jest jak będzie krótka przerwa zasilania (sieci 230V) tz. na krótką chwilę zaniknie prąd. Czy sofstart wystarczy aby nie było przebojów po takim zaniku.
W swoim zasilaczu mam zamiar zamontować przekaźnik wraz z włącznikiem (dodatkowym) - jak będzie krótka przerwa w zasilaniu to po pojawieniu się napięcia w sieci wszystko zostaje wyłączone. - czy to dobry pomysł
Za informację odnośnie doboru kondensatorów i transformatora serdecznie dziękuję
Kupię promocja sponsora forum
Tylko jeszcze zastanawiam się nad śrubami trapezowymi (wszystkie osie na 18, tylko Y na 20) pewnie też od cnc.info.pl.
Może zrobią jakąś promocję albo "wietrzenie magazynów"

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilania.
Podobno źle jest jak będzie krótka przerwa zasilania (sieci 230V) tz. na krótką chwilę zaniknie prąd. Czy sofstart wystarczy aby nie było przebojów po takim zaniku.
W swoim zasilaczu mam zamiar zamontować przekaźnik wraz z włącznikiem (dodatkowym) - jak będzie krótka przerwa w zasilaniu to po pojawieniu się napięcia w sieci wszystko zostaje wyłączone. - czy to dobry pomysł
Za informację odnośnie doboru kondensatorów i transformatora serdecznie dziękuję
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Co do soft-startu tokiego jak u sponsora to zdradliwą rzeczą są krótkotrwałe zaniki napięcia sieci. Wówczas kondensator w układzie s/s, ten odpowiedzialny za opóźnienie włączenia przekaźnika, trzyma napięcie, przez co trafo masz cały czas podłączone bezpośrednio do sieci. W takim przypadku dodatkowy przekaźnik podłączony na zasadzie stycznika doskonale się sprawdzi. Jeszcze lepiej byłoby gdyby dodatkową parą styków mógł odłączaćnapięcie zasilające silniki - za kondensatorami. Unikniemy w takim przypadku sytuacji, że po zaniku napięcia w sieci "ginie" nam zasilanie logiki sterownika "5V" a nadal mamy napięcie na silnikach. patrz: sugerowana kolejność włączania i wyłączania napięcia na steerowniki.
Zeby było całkiem fajnie, to mając przekaźnik wielostykowy, jeden ze styków podłączamy do obwodu "E-stopu" i mamy wstrzymane wykonywanie programu na czas braku lub przywracania zasilania. Unikamy sytuacji, że program leci, a silniki stoją.
Co wiem, to napisałem.
Tak ja to widze:

Pozdrawiam.
Zeby było całkiem fajnie, to mając przekaźnik wielostykowy, jeden ze styków podłączamy do obwodu "E-stopu" i mamy wstrzymane wykonywanie programu na czas braku lub przywracania zasilania. Unikamy sytuacji, że program leci, a silniki stoją.
Co wiem, to napisałem.
Tak ja to widze:

Pozdrawiam.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi." A.E.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.
Jeżeli pomogłem - kliknij pomógł. Konstruktywna krytyka mile widziana.