Witam,
Gdzie (jak) zrobić szybkie obroty w tym sterowniku. Niestety jestem słaby w elektronice i nie naszkicowałem schematu. Mam ten sterownik (załącznik) plus silnik z układem 3 zębatek tak, że mam na końcu jeden obrót na minutę. Potrzebuję ok. 1 obr./sek.
Nie mogę ruszać reg. obrotów ponieważ mam tu dokładnie ustawiony obrót na minutę a i tak regulacja jest tu tylko o kilkanaście procent.
Chciałbym mieć szybkie obroty np. na przycisku "lewo" lub ogólnie na jakimś nowym przełączniku. Układ ma kręcić śrubą w jedną stronę z szybkością 1 obr./min. i przewijać spowrotem szybciej. Prosze o łopatologiczne objaśnienie.
pozdrawiam
Szybkie obroty w sterowniku do silnika krokowego
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Szybkie obroty w sterowniku do silnika krokowego
- Załączniki
-
- Zdjęcie sterownika
- STEROWNIK.jpg (116.05 KiB) Przejrzano 1050 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
W tym układzie siedzi jakiś mikrokontroler (układ na który ktoś wgrał program sterujący), wygląda mi na pic16f84 (możliwe że inne, kompletnie nie znam się na tej rodzinie). Trzeba napisać nowy program i potem programatorem zaprogramować (ale pewnie nie jeden raz ;). U nas pewnie łatwiej będzie znaleźć kogoś kto zrobi cały układ na uC '51, AVR albo nawet ARM, ten mikrokontroler z tego co się orientuje używany jest częściej na zachodzie (szczególnie tym dzikim za dużą wodą).
Pewnie jakiś unipolarny małej mocy, uln2803 ma max. 0,5A 50V na kanał.napisz jeszcze jakim zasilaczem to napędzasz, co to za silnik (jakie napięcia)
-
Silniczek to M35SP-7 zasilany 6V wg. danych z internetu 800 mA max., 7,5 stopnia na krok.
Teraz mając 1 obr./min. na końcu (kolo na śrubie) silnik ma 2 obr./sek. Chyba może szybciej? Kiedyś czytałem o podobnym problemie i ktoś wlutował 2 zegary jeden właśnie 4.000 i drugi jakiś dużo szybszy, ale nie pamiętam gdzie to było.
Teraz mając 1 obr./min. na końcu (kolo na śrubie) silnik ma 2 obr./sek. Chyba może szybciej? Kiedyś czytałem o podobnym problemie i ktoś wlutował 2 zegary jeden właśnie 4.000 i drugi jakiś dużo szybszy, ale nie pamiętam gdzie to było.
- Załączniki
-
- koziolek_S03b.jpg (85.63 KiB) Przejrzano 996 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jeśli kolega chce żeby chodził w obie strony szybciej to można spróbować zamienić kwarc na np. 10MHz z tym że nie wiem czy wtedy mimo wszystko nie trzeba zmienić programatorem bitów konfiguracyjnych mikrokontrolera. Kwarce nie są drogie, można spróbować.
Ew. włożyc dwa i wybierać przełącznikiem (jakoś mi się to nie podoba :) .
Ew. włożyc dwa i wybierać przełącznikiem (jakoś mi się to nie podoba :) .
-
Niestety napisy są śladowe (widać że jakieś były).zolax pisze:W tym układzie siedzi jakiś mikrokontroler (układ na który ktoś wgrał program sterujący), wygląda mi na pic16f84...
[ Dodano: 2008-12-23, 13:13 ]
To drugie rozwiązanie bardziej mi pasuje. Urządzenie musi działać jak odtwarzacz video. Play (wolno) w jedną stronę i szybkie przewijanie do tyłu.zolax pisze:Jeśli kolega chce żeby chodził w obie strony szybciej to można spróbować zamienić kwarc na np. 10MHz z tym że nie wiem czy wtedy mimo wszystko nie trzeba zmienić programatorem bitów konfiguracyjnych mikrokontrolera. Kwarce nie są drogie, można spróbować.
Ew. włożyc dwa i wybierać przełącznikiem (jakoś mi się to nie podoba.
Tu jest link o tym stosowaniu 2 kwarców i prawdopodobnie schemat
do tego. Wiem że na innych układach ale może pomysł możnaby wykorzystać do mojego sterownika.
http://www.astronomyboy.com/barndoor/electronics.shtml
[ Dodano: 2008-12-26, 11:12 ]
Czy może ktoś potrafiłby przenieść rozwiązania z tego schematu poniżej do mojego sterownika? Chodzi o szybkie obroty (rev.)
[ Dodano: 2008-12-28, 13:57 ]
Zrobiłem schemat (taki obrazowy) tego sterownika. Części nazwałem tak jak były oznaczone. Niestety nie ma ozaczeń na jednym z scalaków. Ale jak ktoś wcześniej sugerował może to być układ typu PIC16...
Silniczek krokowy 6V kręci się przy tym ok. 2 obr. / sek. Chciałbym mieć oprócz takich obrotów także jakieś min. 20 obr./sek. (czyli 2 obr./sek i ok. 20 obr./sek w jednym). Jak najprościej zmodyfikować (dołożyć coś) ten sterownik?
- Załączniki
-
- schemat mojego sterownika
- SCH_ST_KR.jpg (62.2 KiB) Przejrzano 992 razy
-
- schemat z innego sterownika
- Schotch-schem.jpg (44.7 KiB) Przejrzano 1047 razy