Elektronik składa się z:
Płyta główna
* umożliwia podłączenie 3 opcjonalnie 4 sterowników bipolarnych
* ustawianie trybu pracy dla każdego sterownika (pół krok / pełny krok)
* wyłączniki krańcowe dla każdego z silników X,Y,Z
* dwa przekaźniki do urządzeń dodatkowych
Np.chłodzenie narzędzia , usuwanie resztek materiału
* Wyłącznik awaryjny STOP
* Zasilanie 12V
* Dostępne również płyty typu SSK-MB2
Trzy sterowniki bipolarne
* napięcie zasilania silnika max 46V
* prąd max 6A / fazę
* część sterująca 5V zasilana z płyty głównej
* regulacja prądu uzwojenia
* wyjście synchronizacji czopera
* Praca z pół krokiem lub pełnym krokiem
Silniki krokowe
* bipolarne
* Napięcie 3,2V
* Prąd 2,8A / faze
* 1,13 om / faze
* 3,6 mH / faze
* Moc 1,89 Nm
* 0,9 stopnia (400 kroków)
* 4 wyprowadzenia
* wymiary 56 / 76mm
* długość osi 20mm
1.Czy można to zasilić tym zasilaczem:
zasilacz mz01
2.Dodatkowo czy taki transformator przydałby się tu do czegoś? (mam taki w domu)
TST 250/004 2x24V
3.Jeszcze jedno pytanko bo nie umiem znaleźć konkretnej odpowiedzi:
która praca sterownika jest lepsza pełny krok, 1/2, 1/4, 1/8 ?
(dajmy silnik ma 400kroków na obrót to przy pracy 1/2 będzie miał 800 kroków na obrót. Czy tutaj chodzi o to, że im więcej kroków na obrót tym większa dokładność pracy silnika, ale mniejsza prędkość przesuwu ? Jaki typ pracy wybrać?)
Planuje budowę z mdfu obszar roboczy 400x300x100 na wałkach prowadzących 20mm,
łożyskach liniowych, śruba trapezowa 16mm - nakrętka 16x4.
CNC będzie służyło do pracy w drewnie i grawerce na laminatach.
Na elektronice się nie znam, więc prosił bym Was o odpowiedzi.
Czy można to zasilić takim zasilaczem?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
1.Czy można to zasilić tym zasilaczem:
Tak można to zasilić tym zasialczem.
Tak , ten transformator przyda się do zasilacza ma012.Dodatkowo czy taki transformator przydałby się tu do czegoś? (mam taki w domu)
TST 250/004 2x24V
Praca mikrokrokowa poprawia kulturę pracy silnika. Silnik pracuje plynie .która praca sterownika jest lepsza pełny krok, 1/2, 1/4, 1/8
Prędkość przesuwu może zmaleć jeżeli sterowniki nie wydolą , lecz przy 1/8 kroku nie powinno to wystąpić. Proponuje wybrać 1/8.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
dzięki wielkie za odpowiedzi, ale mam jeszcze pytanko:)
1.Transformator ma 2x24V a na zasilaczu pisze "Maksymalne napięcie wejściowe (wyjściowe AC transformatora) - 35VAC" te napięcie z transformatora nie sumuje się? bo jak by się sumowało to by było 48V
Pisze tak
"należy pamiętać o tym że jedne wejście AC zasilacza może przewodzić prąd max 7 A , więc jeśli chcemy z modułu zasilacza uzyskiwać większe prądy należy zastosować transformator z dwoma takimi samymi uzwojeniami wtórnymi (identyczne napięcia wyjściowe strony wtórnej) - wtedy to prąd wyjściowy będzie suma prądów z dwóch uzwojeń, więc jeśli jedne wejście AC może przewodzić prądy do 7 A to mając transformator o dwóch uzwojeniach po 7 A otrzymamy wydajność prądową rzędu 14 A. W TAKIM WYPADKU NALEŻY PAMIĘTAĆ O TYM BY UZWOJENIA MIAŁY IDENTYCZNE NAPIĘCIA WYJŚCIOWE I BY PRAWIDŁOWO (ZGODNIE Z FAZAMI) PODŁĄCZYĆ UZWOJENIA WTÓRNE DO PŁYTKI MZ-01."
czyli mój transformator ma 2x24V i na jednym uzwojeniu prąd do 5A, więc jak zapodam oba uzwojenia to wyjdzie 10A czy li wystarczająco aby podłaczyć 3 silinki po 2,8A każdy, ale jakie będzie napięcie na wyjściu zasilacza z tego transformatora?
2.Zasilacz ma "Maksymalne napięcie wyjściowe (niestabilizowane) - 50VDC", a jak ja bym z tego zasilacza potrzebował dajmy 35V, bo dajmy tyle mogą wytrzymać sterowniki to tam jest jakaś regulacja, żeby tyle uzyskać, czy trzeba zastosować kolejny patent??:)
1.Transformator ma 2x24V a na zasilaczu pisze "Maksymalne napięcie wejściowe (wyjściowe AC transformatora) - 35VAC" te napięcie z transformatora nie sumuje się? bo jak by się sumowało to by było 48V

Pisze tak
"należy pamiętać o tym że jedne wejście AC zasilacza może przewodzić prąd max 7 A , więc jeśli chcemy z modułu zasilacza uzyskiwać większe prądy należy zastosować transformator z dwoma takimi samymi uzwojeniami wtórnymi (identyczne napięcia wyjściowe strony wtórnej) - wtedy to prąd wyjściowy będzie suma prądów z dwóch uzwojeń, więc jeśli jedne wejście AC może przewodzić prądy do 7 A to mając transformator o dwóch uzwojeniach po 7 A otrzymamy wydajność prądową rzędu 14 A. W TAKIM WYPADKU NALEŻY PAMIĘTAĆ O TYM BY UZWOJENIA MIAŁY IDENTYCZNE NAPIĘCIA WYJŚCIOWE I BY PRAWIDŁOWO (ZGODNIE Z FAZAMI) PODŁĄCZYĆ UZWOJENIA WTÓRNE DO PŁYTKI MZ-01."
czyli mój transformator ma 2x24V i na jednym uzwojeniu prąd do 5A, więc jak zapodam oba uzwojenia to wyjdzie 10A czy li wystarczająco aby podłaczyć 3 silinki po 2,8A każdy, ale jakie będzie napięcie na wyjściu zasilacza z tego transformatora?
2.Zasilacz ma "Maksymalne napięcie wyjściowe (niestabilizowane) - 50VDC", a jak ja bym z tego zasilacza potrzebował dajmy 35V, bo dajmy tyle mogą wytrzymać sterowniki to tam jest jakaś regulacja, żeby tyle uzyskać, czy trzeba zastosować kolejny patent??:)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Po wyprostowaniu i wyfiltrowaniu napięcie z trafa 24V da około 33V. Napięcie to nie podlaga żadnej regulacji.djbit pisze:Zasilacz ma "Maksymalne napięcie wyjściowe (niestabilizowane) - 50VDC", a jak ja bym z tego zasilacza potrzebował dajmy 35V, bo dajmy tyle mogą wytrzymać sterowniki to tam jest jakaś regulacja