problem z a3977, niby sprawny a nie kręci silnikiem

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
vampir
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

problem z a3977, niby sprawny a nie kręci silnikiem

Post napisał: vampir » 18 lis 2008, 21:32

Witam wszystkich, jestem nowy w dziedzinie CNC, z elektroniką zajmuje się bardziej jako hobby i mam problem którego nie potrafię sam rozwiązać, a w istniejących wątkach nie znalazłem odpowiedzi.
Wykonałem sterownik na a3977 według dokumentacji ze strony www.pminmo.com, i wydaje mi się, że jest wykonany poprawnie elektrycznie ponieważ podłączyłem go do kompa bez optoizolacji, komp wciąż działa a podczas ręcznego sterowania z demo step2cnc załącza się ENABLE i jest podawany sygnał na STEP, tyle że zamiast obracać silnikiem, oś drga, nie znam kolejności w jakiej mam podłączyć silnik Minebea 23LM-C058-05H ponieważ nigdzie nie znalazłem opisu wyprowadzeń ale ustaliłem pary za pomocą omomierza i próbowałem wszystkie możliwe kombinacje, a za każdym razem silnik drga zamiast się obracać.

Sprawdziłem sterownik z małym silniczkiem krokowym z napędu CDROM i działa , ale duży silnik nadal nie chce działać w czym może być problem?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2008, 17:58 przez vampir, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

morswin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: morswin » 19 lis 2008, 15:17

Czy w opcjach programu podana jest odpowiednia liczba krokow na jednostke przesuniecia?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 19 lis 2008, 20:55

podobny efetkt jest gdy zamienione są sygnały STEP DIR... lub gdy jednak jest nie tak ze ster.coś ja miałme połączone ścieżki nienzam sie na elektronice i dopiero fachowiec mi to wyczaił ... (mimo tego ani ster. ani komp sie nie spaliły a niemam optoizolacji)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
vampir
Posty w temacie: 2

Post napisał: vampir » 23 lis 2008, 19:53

Udało mi się uruchomić duży silnik problemem było zasilanie, a konkretnie ustawienie prądu zasilania jak było ustawione na 1,4A to nie działał mi silnik teraz ustawiłem na max, jednak nadal mam problem ponieważ do zasilania używam prostownika 12V/4A napięcie mierzone bez obciążenia 17V, i ten prostownik ma wbudowany amperomierz, jednak jak podłącze silnik, który potrzebuje 1,4A na faze czyli łącznie 2,4A na oba uzwojenia (prostownik powinien wystarczyć), a w sterowniku prąd wyjściowy mam ustawiony na 2,5A na faze to silnik się ledwo kręci a amperomierz w prostowniku pokazuje, że sterownik wraz z silnikiem nie pobiera nawet jednego ampera prądu, w czym problem?? czy mam jeszcze za słabe zasilanie czy może jednak problem ze sterownikiem?

Proszę o sugestie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”