Sterownik CNC na w postaci karty PCI

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kostner » 20 lip 2008, 22:16

Gwozdex nie mam pojecia jak ta karte wysterowac ani jak ja uruchomic. A ze sa pomocni to wiem bo kolega z forum kupil u nich

http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php#Mach3

to urzadzenie i stad wiem jak przebiega cala operacja. Notabene Tobie by rowniez ulatwilo sprawe.

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Tagi:

Autor tematu
gwozdex
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6

Post napisał: gwozdex » 20 lip 2008, 23:09

Oczywiście to było pierwsze co wziąłem pod uwagę- MACH2(3). Natomiast jest jedna rzecz której ten program nie oferuje- mam na myśli nesting (nie wiem czy tak to się pisze poprawnie). chodzi generalnie o najbardziej efektywne rozmieszczenie wypalanych detali na danym kawałku blachy. Może się mylę ale ja nie znalazłem tej funcji w Machu.

[ Dodano: 2008-07-20, 23:24 ]
:arrow: cnc3d

Nie do końca jestem pewny Twojej teorii dotyczącej braku możliwości interpolowania ciągłego. Przecież jeśli będziemy starannie (umiejętnie) operować na rejestrach (mam na myśli kartę podaną w moim pierwszym poście) to po zakończeniu jednego bloku ( a w praktyce ruchu) wpisując nowe dane możemy bez problemu kontynuować dowolny ruch.

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: cnc3d » 20 lip 2008, 23:56

Oczywiście że tak, ale maszyna się musi najpierw zatrzymać zanim rozpocznie się wykonywanie następnego polecenia. A jak będziesz miał skomplikowany kształt to maszyna będzie szarpała i wpadała w wibracje, no i oczywiście wtedy prędkość będzie żałosna.

Co do nestingu to nie słyszałem o produkcie w którym w komplecie byłby interpolator i oprogramowanie do nestingu. Najczęściej sterowanie sterowaniem, a program do nestingu to już osobna sprawa, np. sigmanest.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”