Gwozdex nie mam pojecia jak ta karte wysterowac ani jak ja uruchomic. A ze sa pomocni to wiem bo kolega z forum kupil u nich
http://www.vitalsystem.com/web/motion/dspmc.php#Mach3
to urzadzenie i stad wiem jak przebiega cala operacja. Notabene Tobie by rowniez ulatwilo sprawe.
Sterownik CNC na w postaci karty PCI
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Oczywiście to było pierwsze co wziąłem pod uwagę- MACH2(3). Natomiast jest jedna rzecz której ten program nie oferuje- mam na myśli nesting (nie wiem czy tak to się pisze poprawnie). chodzi generalnie o najbardziej efektywne rozmieszczenie wypalanych detali na danym kawałku blachy. Może się mylę ale ja nie znalazłem tej funcji w Machu.
[ Dodano: 2008-07-20, 23:24 ]
cnc3d
Nie do końca jestem pewny Twojej teorii dotyczącej braku możliwości interpolowania ciągłego. Przecież jeśli będziemy starannie (umiejętnie) operować na rejestrach (mam na myśli kartę podaną w moim pierwszym poście) to po zakończeniu jednego bloku ( a w praktyce ruchu) wpisując nowe dane możemy bez problemu kontynuować dowolny ruch.
[ Dodano: 2008-07-20, 23:24 ]

Nie do końca jestem pewny Twojej teorii dotyczącej braku możliwości interpolowania ciągłego. Przecież jeśli będziemy starannie (umiejętnie) operować na rejestrach (mam na myśli kartę podaną w moim pierwszym poście) to po zakończeniu jednego bloku ( a w praktyce ruchu) wpisując nowe dane możemy bez problemu kontynuować dowolny ruch.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Oczywiście że tak, ale maszyna się musi najpierw zatrzymać zanim rozpocznie się wykonywanie następnego polecenia. A jak będziesz miał skomplikowany kształt to maszyna będzie szarpała i wpadała w wibracje, no i oczywiście wtedy prędkość będzie żałosna.
Co do nestingu to nie słyszałem o produkcie w którym w komplecie byłby interpolator i oprogramowanie do nestingu. Najczęściej sterowanie sterowaniem, a program do nestingu to już osobna sprawa, np. sigmanest.
Co do nestingu to nie słyszałem o produkcie w którym w komplecie byłby interpolator i oprogramowanie do nestingu. Najczęściej sterowanie sterowaniem, a program do nestingu to już osobna sprawa, np. sigmanest.