Pewnie już mało kto używa tego sterownika (L297+L298), ale zanim zainwestuję w nowy, chciałem jeszcze spróbować reanimacji. Niestety moja wiedza w temacie elektroniki kończy się na lutowaniu i prostych pomiarach podzespołów.
W obecnej chwili nie ma zasilania na wyprowadzeniu pary przewodów do jednej z cewek silnika, co objawia się jego szarpaniem. Wszystkie elementy są wlutowane prawidłowo. Podmieniłem sprawny układ L297 i nic.
Czyżby L298 padnięty?
Sterownik SSK-B01 brak zasilania jednej cewki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Sprawdź przy wyłączonym zasilaniu omomierzem czy nie padł Ci któryś z dwóch rezystorów mocy na płytce albo nie utworzył się zimny lut (niepewny kontakt) w miejscu przewleczenia końcówek rezystorów przez płytkę. Możesz te luty poprawić lutownicą z dużą ilością topnika. Obejrzyj dokładnie i sprawdź omomierzem ścieżkę miedzianą między rezystorem a układem L298. Możesz też na włączonym sterowniku zmierzyć napięcia na nóżkach L298 nr 1 i 15 ma być prawie 0V względem masy...
Najlepiej spróbuj zrozumieć jak toto działa : http://chomikuj.pl/janowok/Elektronika/ ... 163412.pdf
Wtedy możesz krok po kroku pomierzyć różne napięcia już świadomie.
Najlepiej spróbuj zrozumieć jak toto działa : http://chomikuj.pl/janowok/Elektronika/ ... 163412.pdf
Wtedy możesz krok po kroku pomierzyć różne napięcia już świadomie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Dzięki za podpowiedzi. Sprawdziłem rezystory i ścieżki pomiędzy L298. Wszystko wygląda w porządku. Postanowiłem więc wymienić sam układ L298.
Podłączam, sprawdzam napięcie na niedziałającej dotąd cewce... jest, działa.
Sprawdzam drugą cewkę... nie działa
Nie mam już cierpliwości do tego sterownika, czy jak kupię powiedzmy M545, to będzie mógł pracować jednocześnie z SSK-B01?
Podłączam, sprawdzam napięcie na niedziałającej dotąd cewce... jest, działa.
Sprawdzam drugą cewkę... nie działa

Nie mam już cierpliwości do tego sterownika, czy jak kupię powiedzmy M545, to będzie mógł pracować jednocześnie z SSK-B01?