jestem w trakcie projektowania elektroniki do mojego plotera cnc no i tak się stało, że napotkałem na parę wątpliwości...
Przeszukując forum cnc oraz elektrodę w poszukiwaniu informacji i dobrych rad na temat płyty optoizolacji natknąłem się na parę ciągle powtarzających się rozwiązań, które wydały mi się bardzo sensowne i pewnie też z nich skorzystam. A mianowicie, jeśli chodzi o wyjścia to LPT -> optoizolacja -> shmitt -> sterowniki silników. Ja osobiście chciałem zastosować optoizolatory CNX83A (http://www.tme.eu/dok/06_optoelektronika/CNX82_83A.pdf) wyjście na baze podłączyć do mikrokontrolera i dzięki temu mieć również możliwość sterowania silnikami z poziomu płyty głównej poprzez mikrokontroler. Myślę, że ma to sens i będzie działać... czy się myle?
I teraz druga wątpliwość, zauważyłem, że wejścia projektowane są w ten sposób: przycisk/krańcówka -> NAND -> optoizolacja. Zastanawia mnie dlaczego na wejściu stosowane są bramki NAND? Czy nie można by zastosować również schmitta? W sensie logiki działanie to samo.
I jeszcze jedno, w powyższym przypadku, na krańcówkach i przyciskach będe miał napięcie takie jak zasilanie płyty głównej czyli 5V. Czy nie jest to czasem zbyt niskie i przez to niezalecane?
Przepraszam za moją niewiedzę którą się przed chwilą pochwaliłem ale kto pyta nie błądzi podobno

Pozdrawiam