Pytanie o płytę główną z optoizolacją

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
konrad_321
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Pytanie o płytę główną z optoizolacją

Post napisał: konrad_321 » 18 paź 2011, 07:02

Witam,

jestem w trakcie projektowania elektroniki do mojego plotera cnc no i tak się stało, że napotkałem na parę wątpliwości...
Przeszukując forum cnc oraz elektrodę w poszukiwaniu informacji i dobrych rad na temat płyty optoizolacji natknąłem się na parę ciągle powtarzających się rozwiązań, które wydały mi się bardzo sensowne i pewnie też z nich skorzystam. A mianowicie, jeśli chodzi o wyjścia to LPT -> optoizolacja -> shmitt -> sterowniki silników. Ja osobiście chciałem zastosować optoizolatory CNX83A (http://www.tme.eu/dok/06_optoelektronika/CNX82_83A.pdf) wyjście na baze podłączyć do mikrokontrolera i dzięki temu mieć również możliwość sterowania silnikami z poziomu płyty głównej poprzez mikrokontroler. Myślę, że ma to sens i będzie działać... czy się myle?
I teraz druga wątpliwość, zauważyłem, że wejścia projektowane są w ten sposób: przycisk/krańcówka -> NAND -> optoizolacja. Zastanawia mnie dlaczego na wejściu stosowane są bramki NAND? Czy nie można by zastosować również schmitta? W sensie logiki działanie to samo.
I jeszcze jedno, w powyższym przypadku, na krańcówkach i przyciskach będe miał napięcie takie jak zasilanie płyty głównej czyli 5V. Czy nie jest to czasem zbyt niskie i przez to niezalecane?
Przepraszam za moją niewiedzę którą się przed chwilą pochwaliłem ale kto pyta nie błądzi podobno :wink:
Pozdrawiam

Tagi:

dj_ramu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dj_ramu » 31 paź 2011, 20:31

Witaj.
wyjście na baze podłączyć do mikrokontrolera i dzięki temu mieć również możliwość sterowania silnikami z poziomu płyty głównej poprzez mikrokontroler
Tak, będzie działać ale tylko wtedy jeśli przez lpt nie będą podawane impulsy na sterownik i wyprowadzenie mikrokontrolera będzie połączone z bazą za pomocą rezystora.
zbyt niskie i przez to niezalecane
Prąd wejściowy bramek logicznych jest rzędy kilku mA. W technologii CMOS praktycznie zerowy. A więc znikomy prąd = znikomy spadek napięcia na przewodach i stykach krańcówki. Wyjątkiem są Bardzo cienkie przewody i zaśniedziałe styki krańcówki.

Czemu brami nand?? nie widziałem tego schematu ale prawdopodobnie są tam układy RC do eliminowania drgań styków.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”