Kilka pytań początkującego

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
kizior
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Kilka pytań początkującego

Post napisał: kizior » 22 gru 2010, 09:02

Witajcie. To mój pierwszy post tutaj, jednak wiele juz tu czytałem. Potrzebuję porad doswiadczonych kolegów. Kompletuję sterowanie CNC do frezarki JET JMD-1. Będzie na sterownikach SSK-B02 4A + płyta MB1 + zasilłka MZ01 od sponsora, toro 2x24V 200W. Rozumiem że 4A sterownika to prąd maksymalny ? Teraz sprawa dobrania silników i regulacja układu. Interesują mnie 3.1Nm (spore i na zapas) jednak mają one 4.2A Tutaj pytanie 4.2A to jest maks prąd uzwojenia czy zalecane stałe ? Czy można je użytkować na prądzię np. 3.5 A zapewne przy obniżonych parametrach ? Rozumiem, że jest to prąd ciągły uzwojeina który płynie przez silniki i sterownik zarówno w czasie pracy silnika krokowego jak i na postoju (trzymania) ? Może te pytania wydają się trywialne ale wolę zapytać zamiast coś spalić :-) Czy ktoś może mnie oświecić ? Z góry dziękuję

Tagi:

Awatar użytkownika

namemartin
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: namemartin » 22 gru 2010, 21:58

Witaj
W zasadzie sterowniki powinny oddawać tyle samo prądu co potrzebują silniki. Wtedy można założyć, że silnik odda tyle ile może. Jeżeli podasz mniej prądu niż potrzebuje silnik to jasne jest, że silnik nie odwdzięczy się w 100%.
W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”