Bardzo wolne obroty silnika-proszę o wskazówki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Bardzo wolne obroty silnika-proszę o wskazówki
Witajcie Szanowni Forumowicze, jestem tu nowy (nie tylko na forum ale także i necie). Proszę Was o pomoc w przyśpieszeniu pracy silnika krokowego unipolarnego Vcc 12V, prąd 0,35 A i 1,8 DEG. Zastosowałem układy takie jak : transoptor PC847 i sterownik 74HC194, UL2803. Podłączyłem do Mach2 i kęci ale bardzo wolno (około 1mm/3 sek) i widać duże przeskoki (kręci nieruwnomiernie), prubowałem też w VB napisać procedurę pod timer-em, przykład i schemat poniżej:
Private Sub Timer2_Timer()
Static aa As Integer
aa = aa + 1
If aa > 2 Then aa = 1
Select Case aa
Case 1
Out PORT, 1
Case 2
Out PORT, 0
End Select
End Sub
Interwal oczywiście ustawiłem na najmniejszą wartość - 1. Silnik obraca się także bardzo wolno lecz tym razem płynnie, i niewiem jaka ku temu przyczyna czy złe układy scalone zastosowałem czy to może wina komputera.
Proszę o pomoc Szanownych Panów ekspertów. Dziękuję.
Private Sub Timer2_Timer()
Static aa As Integer
aa = aa + 1
If aa > 2 Then aa = 1
Select Case aa
Case 1
Out PORT, 1
Case 2
Out PORT, 0
End Select
End Sub
Interwal oczywiście ustawiłem na najmniejszą wartość - 1. Silnik obraca się także bardzo wolno lecz tym razem płynnie, i niewiem jaka ku temu przyczyna czy złe układy scalone zastosowałem czy to może wina komputera.
Proszę o pomoc Szanownych Panów ekspertów. Dziękuję.
- Załączniki
-
- schemat.gif (7.08 KiB) Przejrzano 3765 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Niezmiennie proponuję do uruchamiania sterowników używać dodatkowego/zewnętrznego generatora sygnału KROK zamiast podłączania do komputera. Wystarczy sklecić prościutki układzik na NE555, dobrać pojemności aby mieć wolne i szybsze przebiegi. Do kierunku wystarczy zwykły przełącznik 'z wajhą'. Dopiero jak będziesz pewny że sterownik-silnik działa można (moim zdaniem) 'siąść' do komputera.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
Witam, Jeśli schemat pokazuje faktyczne podłączenie, to wspólne połączenie diód w transoptorach powinna iść nie na 13 pin (to nie jest masa), tylko na jedna z nóg 21 do 25 portu drukarkowego. A jeśli chodzi o Mach2 to należy odpowiednio dobrać parametry silników w używając Config -> Motor Tuning
Dobrze masz to opisane tu:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2.htm
Pozdrawiam,
Marek
Dobrze masz to opisane tu:
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/mach2.htm
Pozdrawiam,
Marek
-
Jeżeli chodzi o post Marky to masa diod z transoptora jest podłączona do obudowy metalowej wtyczki portu, ale to jest moja wina że widać inaczej bo za mały schemacik zrobiłem. Byłem już na tej stronce powyższej ale niewiele wiem z tego, prosiłbym Was Kolegów o może jakieś dokładniejsze wyjaśnienie jak prawidłowo ustawić parametry silników w mach2 w zakładce Config -> Motor Tuning.
Dzięki za wskazówki sprubuje wszystkich, jak wspomniałem wcześniej (chyba) to każda rada jest dobra. Ale cały czas czekam na dalsze. Pozdrawiam
Janek
Dzięki za wskazówki sprubuje wszystkich, jak wspomniałem wcześniej (chyba) to każda rada jest dobra. Ale cały czas czekam na dalsze. Pozdrawiam
Janek

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
po pierwsze primo nalezy sprawdzic czy mach dobrze dziala, spotkalem sie juz z takim problemem ze nie dzialal , latwo to wykryc bo na dole pokazuje czestotliwosc taktowania, jezeli cos zle dziala to ona strasznie pływa ,
po drugie primo nalezy sie pobawic w motor tuning ( tak jak to wyzej Marky napisał ) ustawianie jest dosc proste i opisane na stronie chaosa ,
po trzecie primo suprimo nalezy byc absolutnie pewnym ze mamy dobrze połączone cewki i sa zasilane w odpowiedniej kolejnosci bo mi to wyglada na sterownik unipolarny.
po drugie primo nalezy sie pobawic w motor tuning ( tak jak to wyzej Marky napisał ) ustawianie jest dosc proste i opisane na stronie chaosa ,
po trzecie primo suprimo nalezy byc absolutnie pewnym ze mamy dobrze połączone cewki i sa zasilane w odpowiedniej kolejnosci bo mi to wyglada na sterownik unipolarny.
PiteR
-
Tak Drodzy Panowie to jest sterownik silnika unipolarnego, zrobiłem tak jak polecił mi Rchobby, aby podłącznyć układzik 555 sprubować czy da rade przyśpieszyć go. Podłączyłem i fajnie płynnie przyśpiesza czyli jednak to nie jest wina mojego sterownika tylko coś w moim komie siedzi- chyba. Proszę o dalsze podpowiedzi, a chodzi mi tu , bo gdzieś już przypadkiem wyczytałem że trzeba coś w ustawieniach kompa zmienić dla zwiększenia częstotliwości, każda pomoc jest na wagę złota.
Dziękuję
Dziękuję
-
Nie jest najszybszy ale aby sterować mini frezarką myślę że może być. Procesor AMD (duron) 1.0 GHz, a port jest oryginalnie zapakowany w płytę główną.
[ Dodano: 2006-06-09, 20:14 ]
Tak sobie teraz myślę że może ktoś wie w jaki sposób ustawiać silniki w mach2-u, chodzi mi głównie oto co się tam wpisuje czy obroty silnika czy ilość kroków mój jest 200 kroków na obrót
[ Dodano: 2006-06-09, 20:14 ]
Tak sobie teraz myślę że może ktoś wie w jaki sposób ustawiać silniki w mach2-u, chodzi mi głównie oto co się tam wpisuje czy obroty silnika czy ilość kroków mój jest 200 kroków na obrót