witam
Zestaw składa się z płyty sskmb i dwóch sterowników sskb01 wszystko śmigało fajnie do momentu podłączenia trzeciego sterownika M542 według schematu:
(ENA-, DIR-, PUL-) do masy czyli GND na płycie głównej
ENA+ do ENA na pl gl
DIR+ do DIR na pl gl
PUL+ do CLK na pl gl
Po włączeniu chwilkę zabzyczało zaśmierdziało, odłączyłem M542 żeby wrócić do poprzedniego działającego układu a tu niespodzianka nic nie działa nawet nie drgnie żaden z silników
Przyjrzałem się całej elektronice na oko tylko na jednym ze sterowników nóżki były czarne( jakby się co na nie wylało)- wymieniłem ale dalej nic nie działa
Od czego Waszym zdaniem mam teraz zacząć ? czy mogło się coś stać z portem LPT jak można go sprawdzić ?
Jestem nowy w tym temacie i będę wdzięczny za wszelkie informacje
zwarcie przy podlaczaniu SSKMB do M542 co dalej?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wcześniej chodziło czyli kwestie oprogramowania bym wykluczył choć pod dosem turbocnc dla spokoju można włączyć (rozumiem sprawdzałeś machem). Jak port jest uszkodzony (a na to wygląda) można:
- naprawić płytę
- wymienić płytę/komputer
- przejściówka PCI -> LPT
Ostatnia metoda jest warta uwagi, można zawsze 2 szt. kupić (drugą zapasową jak kolega lubi eksperymenty
)
- naprawić płytę
- wymienić płytę/komputer
- przejściówka PCI -> LPT
Ostatnia metoda jest warta uwagi, można zawsze 2 szt. kupić (drugą zapasową jak kolega lubi eksperymenty

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Tak to najnowsiejsza moda
wpadłem na nia kiedy wywaliło mi bezpiecznik 1-szy raz odłączyłem krowkce i dalej to samo Dzis pomierzyłem wlutowane diody i wiadomo ze cos jest nie tak Wylutuje diody wtedy będę mógł je spr w 100% Uważam ze to nie będzie to bo diody są dosyć spore nie bardzo wiem jak moge spr scalaki Jedyny sposob mi znajowy to kupic nowe i wlutowac