Witam.
Przeczytałem Wasze wszystkie posty. Ręce mi opadły. Ale zadam Wam jedno pytanie. Jak hamujecie silnik i jak redukujecie moc podczas momentu zahamowania silnika.
gotowe sterowanie na rs, czy warto?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Re: gotowe sterowanie na rs, czy warto?
Nie jestem pewien czy o to ci chodziło , ale rozpędzaniem i hamowaniem silnika zajmuje się już najczęściej program sterujący pracą sterowników , jest najczęściej taka opcja RAMPING i tam można deklarować rozpędzanie/hamowanie silnika by nie było poślizgów itp.Ryszard49 pisze:Witam.
Przeczytałem Wasze wszystkie posty. Ręce mi opadły. Ale zadam Wam jedno pytanie. Jak hamujecie silnik i jak redukujecie moc podczas momentu zahamowania silnika.
@pit202
looknij, tu jest dokumentacja L298
http://www.meditronik.com.pl/doc/b0-b9999/l298.pdf
Pozdrawiam
Damik
Damik
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Re: gotowe sterowanie na rs, czy warto?
Szanowny Kolega, któremu ręce juz opadły, może napisałby czasami cos co by pomogłoRyszard49 pisze:Witam.
budować maszyny od strony mechanicznej lub cos w sprawie elektronicznej jeżeli ma
jakieś o tym pojęcie. Do tej pory to Kolega się chwalił ile to wydaje na gotowy sterownik
a teraz jeszcze robi małą dywersję na forum i śmie pytać jeszcze jak
hamujemy silniki jeżeli wiele osób nie zrobilo jeszcze mechaniki.
Przypomina mi to zachowania jednego kolesia na grupie pl.misc.elektronika, który robił
tak samo, tzn. pytał sie , a sam nic nie chciał odpowiadać ani pomagać.
PiteR
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
WITAM
SZANOWNI KOLEDZY
Kupuje się w Firmie PERFORM u Pana inż J.Dubinskiego interpolator oraz płytkę zasilania wraz z oprogramowaniem, sterownik 3 osi ST-102 w Firmie Wobit w Poznaniu i jest gotowe sterowanie plotera w ciągu przysłowiowym 5 min.Za jedyne około 500 zł.
Kto ma większe wymagania może sobie dołączyć sterowniki na każdą oś też z firmy Wobit.
To wszystko śmiga po RS 232 z mikrokrokiem, z każym dostępnym programem.
Wykonałem 6 szt ploterów w tym plazmę ,tokarnię,grawerkę,skanowanie 3D.
Dla Mnie osobiście sterowanie z programu Mach to jest przygoda z CNC.
SZANOWNI KOLEDZY
Kupuje się w Firmie PERFORM u Pana inż J.Dubinskiego interpolator oraz płytkę zasilania wraz z oprogramowaniem, sterownik 3 osi ST-102 w Firmie Wobit w Poznaniu i jest gotowe sterowanie plotera w ciągu przysłowiowym 5 min.Za jedyne około 500 zł.
Kto ma większe wymagania może sobie dołączyć sterowniki na każdą oś też z firmy Wobit.
To wszystko śmiga po RS 232 z mikrokrokiem, z każym dostępnym programem.
Wykonałem 6 szt ploterów w tym plazmę ,tokarnię,grawerkę,skanowanie 3D.
Dla Mnie osobiście sterowanie z programu Mach to jest przygoda z CNC.