pkar pisze:jeśli chodzi o pliki konfiguracyjne to dokładnie nie wiem, robił to serwisant SCM, wiem tylko że było to wymagane.
Prawdopodobnie to może być przyczyną nie generowania programu w pięciu osiach
pkar pisze:co do operacji 5 osiowych to faktycznie tu już się używało standardowych opcji AC tylko definiując blok i narzędzia korzystamy z funkcji dodatku.
rozumiem że operacje 3 osiowe post generuje poprawnie?
tak, bezproblemowo mogę obrobić w trzech osiach nawet skomplikowane powierzchnie
pkar pisze:operacje 5 osiowe również poprawnie tworzysz?
Ok opiszę to dokładnie. Wygląda to tak Alphacam V7 -> moduł ROUTER (do drewna) -> uruchmiony mam 3D Advanced 5-axis Router ->wczytuję bryłę lub obiekt składający się z powierzchni ->w zakładce Xilog Plus ustawiam jego rozmiary i wybieram narzędzie do obróbki (frez kulisty) -> następnie wybieram zakładkę "Technologia" -> obróbki powierzchniowe 3D -> obróbka 5-cio osiowa -> dalej ustawiam parametry obróbki -> wybieram powierzchnie którą chce obrobić -> sprawdzam podgląd obróbki, gdzie narzędzie oczywiście pracuje w 5-ciu osiach -> zapisuje program który składa się (ku mojemu zdziwieniu) z samych XG0 i XL2P zamiast XG03D i XG13D.
pkar pisze:jeśli masz operację 5 osiową to co generuje post? całkiem syf czy może da się to do xiloga wczytać ale np niema kątów?
Mogę ten program wczytać do maszyny ale jest to program tylko w trzech osiach gdzie wrzeciono jest cały czas w pionie i nie pracuje oś "C" i "B"
pkar pisze:Tak mi się jeszcze kojarzy, że trzeba włączyć dodatkowe makro wyboru posta. Gdy klikasz "Zapisz NC" to jest takie normalne okno(jak bez dodatku xilog) czy inne?
Nie za bardzo wiem o co chodzi z tym dodatkowym makrem wyboru posta. Może chodzi ci o to że, gdy mam włączoną nakładkę Xilog Plus to ona posiada tzw. funkcję ONEPOST i w zakładce wyboru postprocesora mam tylko dwie opcje "Xilog Plus Postprocessor" i "Generic Postprocessor" Tylko nie wiem czy chodzi ci o to?
pkar pisze:Gdzieś miałem ten post/dodatek na dysku tylko AC nie mam/używam już od jakiegoś roku... a z tego co pamiętam ten addon działa tylko z wersją ROUTER a ciężko z witaminką do tej wersji.
Tak się zastanawiam czy może ta twoja wersja tego addona nie jest nowsza/inaczej skonfigurowana. Jakbyś dał radę ją mi przesłać to bym był bardzo wdzięczny, Aha i jeszcze jedno sprawdzałem tą nakładkę Xilog Plus w Alphacamie V5 i sytuacja jest identyczna więc raczej wykluczam problemy z witaminką. Najprawdopodobniej jest to problem z jak to mówiłeś plikami konfiguracyjnymi lub po prostu Alphacama musi wdrożyć ($$$) serwis