I do tych właśnie operacji mam kilka pytań. Jezeli chodzi o proces ciecia. Czy jest możliwość wycięcia elementu o skomplikowanym kształcie w jednym trakcie na prasie( wykonanie wykrojnika który kształtem odwzorowują mój element). Czytałem sporo na ten temat ale znalazłem tylko ciecia za pomoca wykrojnikow ale sa to proste kształty. Mógłbym zastosować waterjet albo ciecie plazma jednak bedzie to proces na który potrzeba więcej czasu porównaniu z prasa oraz bardziej kosztowny.
Jezeli chodzi o proces giecia to zastanawiałem sie czy mozna to tez przyspieszyć w postaci zastosowania tak jakby formy cos na kształt tłoczenia jednak bedzie to giecie ( czytałem cos o giecie na prasie za pomoca tłocznikow ale nie moglem znaleźć nic na youtubie wiec nie wiem czy to jest to co potrzebuje) . Bo wiem ze mozna to wykonać na prasie krawedziowej jednak przedkładanie elementu zeby zaginąć wszystkie krawędzie zajmie duzo czasu. Chciałbym to wykonać przez pare taktów.
I na koniec z jakiej najlepiej stali wykonać takie wzmocnieunie. Czytałem o stalach dwufazowych i niskostopowych. Ale jakies konkrety.
Załączam moje wzmocnienie oraz jego rozwiniecie. (Sa to rysunki jeszcze do poprawy lecz załączam je ponieważ procesy ciecia i giecia beda podobne dla tej konstrukcji).

Prosze o wyrozumiałość i z gory dziekuje za pomoc.