Proces projektowania wytłoczki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Proces projektowania wytłoczki
Proszę Państwa o pomoc mam zadanie mam podanie dn=40mm H=50mm,g0=1mm r=9 wytłoczki cylindycznej potrzebuje wyznaczyć ilość operacji wytłaczania?? nie wiem zabardzo co to jest dn średnica wytłoczki?? Proszę o proste wytłumaczenie.
Tagi:
Re: Proces projektowania wytłoczki
Proste wytłumaczenie nie istnieje, za to istnieje wiedza:pit1 pisze:potrzebuje wyznaczyć ilość operacji wytłaczania?? nie wiem zabardzo co to jest dn średnica wytłoczki?? Proszę o proste wytłumaczenie.
TŁOCZENIE - KSZTAŁTOWANIE .pdf:
https://www.google.pl/search?q=wyznaczy ... hQeKqYG4Dg
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
dn to jest najmniejsza średnica gotowej wytłoczki.
Musisz obliczyć całkowity współczynnik ciągnienia mc=dn/Dk gdzie Dk to średnica krążka wyjściowego, czyli krążka z którego masz tłoczyć wytłoczkę.
Obliczony współczynnik porównujesz z dopuszczalnym współczynnikiem wytłaczania m1.
Jeśli mc>= m1 to masz jedno wytłaczanie
Jeśli mc<m1 to masz wytłaczanie + przetłaczanie
Wartość m1 odczytujesz z tabel.
Dostałeś takie zadanie to i chyba powinieneś dostać jakieś materiały?
Musisz obliczyć całkowity współczynnik ciągnienia mc=dn/Dk gdzie Dk to średnica krążka wyjściowego, czyli krążka z którego masz tłoczyć wytłoczkę.
Obliczony współczynnik porównujesz z dopuszczalnym współczynnikiem wytłaczania m1.
Jeśli mc>= m1 to masz jedno wytłaczanie
Jeśli mc<m1 to masz wytłaczanie + przetłaczanie
Wartość m1 odczytujesz z tabel.
Dostałeś takie zadanie to i chyba powinieneś dostać jakieś materiały?

Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Musisz mieć przede wszystkim rysunek wytłoczki. Wytłoczkę dzielisz na części elementarne takie jak walec, pierścień itd i liczysz pole całkowite wytłoczki. Zrób to a podam Ci wzór 
Albo podam Ci teraz wszystkie materiały. Daj meila tylko to Ci wyślę bo na forum nie mogę załadować załącznika.

Albo podam Ci teraz wszystkie materiały. Daj meila tylko to Ci wyślę bo na forum nie mogę załadować załącznika.
Scientists dream about doing great things. Engineers do them.
James A. Michener
James A. Michener