Witam.
Jestem studentem politechniki i z zajęć obróbki skrawaniem otrzymałem następujące zadanie: wykonać rysunek ustawienia narzędzia do realizacji podanej operacji frezarskiej-rowek frezem palcowym. Mógłby ktoś wyjaśnić jak to ma wyglądać lub też mniej więcej narysować ?
Rysunek z OBRÓBKI SKRAWANIEM
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Rysunek z OBRÓBKI SKRAWANIEM
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Rysunek z OBRÓBKI SKRAWANIEM
Wydaje mi się, że musisz zrobić rysunek, na którym będzie zarys twojego detalu i ustawienie go w stosunku do narzędzia (freza palcowego).
Na rys. nie wymiarujesz zakresu obróbki ale określasz położenie kluczowych punktów: punkt zerowy maszyny, punkt zerowy przedmiotu obrabianego, punkt zerowy narzędzia, punkt referencyjny (odniesienia) - każy z tych punktów ma inny symbol na rysunku ... poznaj definicję tych punktów, pewne informacje znajdziesz przez google, wrzuć następnie swoją propozycję.
Na rys. nie wymiarujesz zakresu obróbki ale określasz położenie kluczowych punktów: punkt zerowy maszyny, punkt zerowy przedmiotu obrabianego, punkt zerowy narzędzia, punkt referencyjny (odniesienia) - każy z tych punktów ma inny symbol na rysunku ... poznaj definicję tych punktów, pewne informacje znajdziesz przez google, wrzuć następnie swoją propozycję.