Jak narysować koło zębate

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Krzysztof1997
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

Jak narysować koło zębate

Post napisał: Krzysztof1997 » 06 lis 2015, 16:28

Witam. Ucze sie w technikum i dostałem na zaliczenie semestru zadanie, aby wykonać projekt przekładni zębatej. Wszystko sobie policzyłem od zera, wyniki wyszły. Jednak kompletnie nie wiem jak zabrać sie za rysunek techniczny dużego koła zębatego. Wiem, że nikt tego za mnie nie zrobi, ale proszę chociaż o jakieś wskazówki. Samo koło może jeszcze bym narysował, ale jak patrzę na przekrój robi mi się słabo. Nie wiem, który wymiar na kole odpowiada wymiarowi na przekroju. Bardzo prosze o pomoc.
Wymiary, które wyliczyłem:
średnica podziałowa d=360mm
średnica wierzchołkowa da=380mm
średnica podstaw df=335mm
wysokość głowy zęba ha=10mm
wysokość stopy zęba hf=12,5mm
wysokość zęba h=22,5mm
podziałka koła zębatego p=31,4 mm
luz obwodowy j=0,4mm
szerokość wrębu e=16,1mm
luz wierzchołkowy c=2,5 mm
grubość zęba s=15,3mm

Z góry dziękuję za chwile czasu i odpowiedzi.
Dodam, że przejrzałem wiele tematów z tego forum, jak zarówno z innych, ale na pytanie jak kompletnie od zera narysować odpowiedzi nie znalazłem. :(

Tagi:

Awatar użytkownika

ASOR
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: ASOR » 06 lis 2015, 17:28

W "rysunku technicznym maszynowym" Dobrzańskiego jest rozdział o rosowaniu kół zębatych. Jeżeli nie masz tej książki, to na pewno jest w szkolnej bibliotece. Generalnie na rysunku pokazuje się wymiary koła przed nacięciem zębów oraz pokazuje śrenicę podziałową. Pozostałe parametry uzębienia podaje się w odpowiedniej tabelce- jest to informacja do ustawienia frezarki lub dłutownicy na której wykonane będzie uzębienie.

Tu masz przykładowy rysunek koła:

Obrazek

Autor tematu
Krzysztof1997

Post napisał: Krzysztof1997 » 07 lis 2015, 12:59

Możliwe, że tak to ma wyglądać?
http://www.tinypic.pl/adafdlfixjgp
(Przepraszam, ale hosting zdjęć obrócił)
Troszke duza przestrzen jest pusta, ale tak mi wychodzi, że te wszystkie średnice, czyli podziałowa, wierzchołkowa i podstaw mają zbliżone wymiary.
Ten przekrój jest jednak chyba całkowicie źle zrobiony.

Awatar użytkownika

ASOR

Post napisał: ASOR » 07 lis 2015, 18:15

Nie musisz podawać wysokości głowy i stopy zęba. Zwykle podaje się współczynnik korekcji xm. Powinieneś podać jeszcze nominalny kąt przyporu α=20°. Przekrój jest OK, ale koło trzeba jakoś osadzić na wale. Można oczywiście różnie, ale zwyczajowo robi się otwór i rowek na wpust. Można oczywiście jeszcze zrobić podebranie i otwory ulżeniowe jak na rysunku który wcześniej załączyłem. I trzeba wszystko zwymiarować, oraz podać chropowatości i materiał.

Autor tematu
Krzysztof1997

Post napisał: Krzysztof1997 » 08 lis 2015, 09:19

Dziękuje bardzo, bardzo mi Pan pomógł. Mam jeszcze pytanie czy ten otwór i rowek na wpust może być o dowolnych wymiarach?

Awatar użytkownika

ASOR

Post napisał: ASOR » 08 lis 2015, 11:11

Średnica wału zależy od przenoszonego momentu. Powinno się policzyć wał na skręcanie oraz wpust na naciski. Ale rozumiem, że tematem jest koło zębate. Jeżeli nie musisz tego precyzyjnie obliczyć to przyjmij średnicę wg momentu (licząc przekładnię pewnie go wyznaczałeś) z tabelki:

http://dydaktyka.polsl.pl/ROZ5/jgrzesie ... P_nr_1.pdf

Masz tam też wymiary wpustów w zależności od średnicy wału. Jeżeli nie liczyłeś kół na obciążenia, czyli nie znasz momentu możesz przyjąć wał średnicy 50mm i wpust z tabelki na tę średnicę. To tak na inżynierskie oko ;-)

Autor tematu
Krzysztof1997

Post napisał: Krzysztof1997 » 10 lis 2015, 17:34

Dziękuje. Mam jeszcze pytanie odnośnie przekroju. Jego szerokość, to który to wymiar z tych obliczonych przeze mnie?

Czy mógłby Pan ASOR zerknąć na ten rysunek, który uważam że jest już skończony (poza naniesiem symboli chropowatosci, z ktora mam problem), co jeszcze poprawić i jaką chropowatość na przekrój? Czy wystarczy na pozytywną ocenę? Z góry dziękuję.

huberts15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: huberts15 » 11 lis 2015, 00:59

Kolego,

zaopatrz się w ksiązke M. Maziarza - Przekładnie zębate wg norm ISO, masz tam ładnie koło narysowane + wszystkie tolerancje i chropowatości, wg mnie to najlepsze książka do projektowania przekładni ;)

Szerokość wyrębu (bo chyba o tą Ci chodzi) jest mierzona w miejscu średnicy podziałowej (jest to grubość zęba, mierzona na średnicy podziałowej).

Według mnie ten wpust jest źle dobrany, dla twojego otworu ø30 powinien mieć on wymiary 8x7 [mm]

Pozdrawiam ;)

Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Areo84 » 11 lis 2015, 10:46

Tak, wpust wg. norm do tej średnicy wału to 8x7. Wypadałoby też przeliczyć go na naciski.

Mało wyraźne foto, ale średnica podziałowa powinna być linią przerywaną.

Co do samego koła to jakieś ono strasznie masywne jest. Nie wiem jakie tam masz siły , jakie materiały sobie przyjąłeś i jak to liczyłeś, ale 100mm szerokości i moduł 10mm to jakoś strasznie tęgo wygłąda. I tak na oko to te 30mm wałka ( nawet z dobrej stali) to trochę chudo jak na takie bydle .
Ząbal o module 10mm i długości 100mm to już sam w sobie kawał bucy.
Jesteś pewien że wszystko dobrze policzyłeś?

Przy takim dużym i ciężkim klocu wypadałoby zrobić jakieś wybrania odciążające go choć trochę.

Autor tematu
Krzysztof1997

Post napisał: Krzysztof1997 » 11 lis 2015, 17:45

Liczyłem wszystko 2 razy. Moduł mi wychodzi 5 mm, ale musiałem go zwiekszyc ze wzgledu na naciski powierzchniowe. Dopiero przy 10 mm mi sie zgadza wszystko. Dzięki za wskazówki.

Materiał Stal St5, siła obliczeniowa to 6,9 kN.
Tak, dziękuje za zwrocenie uwagi, tam nie bedzie 100 na przekroju, skoro jest to szerokość wrębu. Wyszło mi 16,1 mm, ale jak podziele to na 5, bo taką mam podziałke, to wyjdzie 3,22mm. Bardzo cienki wiec bedzie ten przekroj, ciezko bedzie cokolwiek narysować. A z drugiej strony mam srednice podzialowa 360 mm i ta podziałka 1:5 mi pasuje.

Zauwazylem teraz ze mam cos takiego jak szerokosc kola zebatego b= lambda * m i z tego wziąlem te 100mm bo moduł jak i lambda wynosi 10, a Pan mowi o szerokosci wrebu, wiec juz nie wiem ktory to wymiar odpowiada szerokości przekroju..

Tutaj narysowałem raz jeszcze, średnica podziałowa już linią przerywaną, dobrałem wpust odpowiedni do momentu przenoszonego przez koło i zwymiarowałem zgodnie z normą. Samo koło już by chyba było, gorzej z tym przekrojem.

Przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem, każda pomoc sie przyda. Z góry dziękuje za rady ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”