Wymiarowanie blaszki

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Rewox
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Wymiarowanie blaszki

Post napisał: Rewox » 30 kwie 2015, 14:53

Mam do zwymiarowania blaszkę na rysunek techniczny i chciałbym się zapytać czy jest wszystko już OK w tym (chodzi mi o linie, bo wartości później pomierzę). Nie jestem pewien tego co zrobiłem na czerwono czy tak może to wyglądać. Muszę na tym wyciętym kole zrobić linie wyznaczające środek czy nie? Muszę podawać kąty też? Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc.
Obrazek

Tagi:

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc666 » 30 kwie 2015, 16:00

Troche brakuje.
The 2 duze prominie nie iwadome gzie one sie znajduja. Podaj pozycje.
Jezeli rysunek jaet zwymiarowany w ten sposob to katow nie potrzebujesz.
Nie podales pozycji tego prostokata w srodku.
Te dwa wymiary: jeden na czerwono i drugi na czarno. Ja bym ten na czarno nie dawal.
Ten na czerwono troche inaczej, nie od srodka tylko od przeciwleglej linii.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

Autor tematu
Rewox
Posty w temacie: 2

Post napisał: Rewox » 01 maja 2015, 16:39

Wystarczy, że dam + tam gdzie się znajduje środek czy muszę zrobić osie symetrii?
Tak samo w tym środkowym kole, czy muszę zrobić pionową oś symetrii?
Jak umiejscowić ten prostokąt w środku, od której linii?
Pierwszy raz robię taki projekt i dlatego pytam o takie proste rzeczy.

Edit:
Zrobiłem teraz według przykładów w książce i wygląda na to, że nie muszę podawać środków okręgów tylko sam promień. Chciałbym się teraz zapytać czy już wszystko mam tutaj gotowe, czy czegoś mi brakuje i o czymś zapomniałem. Moim zdaniem jest wszystko już ok, ale mogę czegoś nie widzieć.
Do tego mam pytanie odnośnie tego wymiaru 33 po lewej stronie. Czy jest on potrzebny jeśli jest ta oś symetrii i wiadomo, że prostokąt i koło leżą na środku? Zostawić go czy usunąć zostając przy samym wymiarze 66 z prawej?
Obrazek

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: InzSpawalnik » 01 maja 2015, 19:59

Rewox:

Jesli masz ksiazke w ktorej jest napisane ze nie musisz podawac gdzie jest dokladny srodek okregu ktorego promien wskazujesz na swoim "rysunku technicznym" to wyrzuc te ksiazke bardzo daleko :):)

A jak ten biedny pracownik ktory bedzie wykonywal te blaszke bedzie wiedzial gdzie jest srodek tego okregu ktory bedzie wiercil, toczyl , frezowal badz wycinal ? Jak go wyznaczy ? Jak ustawi maszyne ?

Rysunek MUSI byc jednoznaczny ! Rysunek jest instrukcja jak wykonac "cos". Twoj rysunek nie jest jednoznaczny.

Sa rysunki niepoprawne stylistycznie ale jednoznaczne. Sa to takie rysunki gdzie mozna sie czepiac gdzie sa wymiary i jakie wymiarowanie zostalo uzyte ale wciaz mozna wykonac poprawnie element.

I sa tez takie rysunki ktore maja odpowiednia ilosc wymiarow ( nie za malo ale i nie za duzo ), wymiary sa poustawiane z glowa - facet na fabryce nie bedzie musial z kalkulatorem latac do inzyniera zeby przeliczyl mu katy w funkcjach trygonometrycznych bo nie zostaly podane i tp itd :)

1. Gdzie jest baza twoich wymiarow ? Nie ma. Sa jakies tam poboczne bazy od tych ostrich punktow gdzie schiodza sie te duze luki - najgorsza baza jaka moze byc, nie da sie znalezc mniej precyzyjnego miejsca to wymiarow. Powinna to byc jedna z tych prostych krawedzi na srodku.
2. Wymiarow nie podaje sie od punktu A do B i B do C i C do D ! Tylko od bazy do A od bazy do B od bazy do C itp. w ten sposob nie narastaja bledy.
3. Gdzie znajduja sie srodki tych slawetnych okregow ?
4. Skoro obiekt jest symetryczny to wszystkie glowne wymiary podac mozna na jednej stronie a druga zostawic na okregi, i katy i tp.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”