Prośba o pomoc w projekcie.

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
reizen
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Prośba o pomoc w projekcie.

Post napisał: reizen » 02 sty 2015, 17:34

Witam ponownie.
Jako że moi profesorowie zasypali mnie na święta rysunkami i projektami , zwracam się z kolejną prośbą o pomoc.

Zadania do projektu to przerysować go w skali 1;1
+ 2 rysunki wykonawcze + schemat kinematyczny.

Ja właśnie będę zabierał się za rysowanie , tylko nie wiem co z tymi ruskimi normami , które są w tabelce , chyba dobrzeby było je przetłumaczyć albo gdzieś znaleźć w końcu tabela to też ważny element rysunku złożeniowego.
Czy ktoś wie jak najłatwiej ugryźć tę tabelę ?Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2015-01-02, 19:36 ]
Dobra przetlumaczyłem już wszystkie normy z tabeli , jednak może mi ktoś powiedzieć jak mam znaleźć odpowiednik rosyjskiej normy w normach polskich ?

reddin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Prośba o pomoc w projekcie.

Post napisał: reddin » 02 sty 2015, 23:18

reizen pisze: może mi ktoś powiedzieć jak mam znaleźć odpowiednik rosyjskiej normy w normach polskich ?
A są takie odpowiedniki?

huberts15
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: huberts15 » 03 sty 2015, 01:37

Zaopatrz się w skrypt zbiorowy, Akademii Rolniczo - Technicznej w Olsztynie, autorzy to Ożoga, Ciania, masz tam wszystko potrzebne do rysowania, na poziomie lat 70 :wink:

Takie elementy jak śruby, nakrętki, podkładki możesz pokombinować podporządkowując normy polskie, ale wg mnie bezpieczniej jest wpisać normę rosyjską, przecież w przemyśle stosuje się normy DINowskie (niemieckie), ISOwskie...

balbini
Posty w temacie: 1

Post napisał: balbini » 03 sty 2015, 10:10

huberts15 pisze:Zaopatrz się w skrypt zbiorowy na poziomie lat 70

wg mnie bezpieczniej jest wpisać normę rosyjską, przecież w przemyśle stosuje się normy DINowskie (niemieckie), ISOwskie...
Propagujesz rysunek techniczny wg ciebie :?:

Rysunek techniczny jest dziedziną znormalizowaną wg PN EN ISO obowiązującą w Polsce, a nie wg widzimisię na poziomie lat 70 :!:

To co proponujesz to nie pomoc, a wprowadzanie w błąd i trollowanie na forum!

Autor tematu
reizen

Post napisał: reizen » 03 sty 2015, 23:01

Już dowiedziałem się na forum klasowym jak mam się za to zabrać.
Jednak mam nie patrzeć na normy rosyjskie i znaleźć części zbliżone do tego w normach polskich(dzięki temu dowiedziałem się że Ruscy mają jak zwykle swoje odmienne normy inne niż UE :) I co ciekawe ruskie normy GOST R można normalnie ściągnąć w przecieństwie do PN .

Ale korzystając z okazji założenia tego tematu mam kolejne pytania , które ułatwią mi po wykonaniu rysunku złożeniowego zabrać się za resztę.
1) Ma ktoś może jakieś polskie normy i jakaś książkę z materiałami (muszę uzupełnić tabele : oznaczenie, materiał itd)
2) Do rysunku mam 3 zadania , rysunek wykonawczy "1" czyli pokrywy który nie będzie raczej jakimś wielkim problemem , jednak mam jeszcze rysunek wykonawczy "szóstki" a kompletnie nie wiem jak się za to zabrać z tłumaczenia ruskiego na polski jest to "support,wsparcie" , w sumie najbardziej chodzi mi o to czy ta śruba z tym dziwnym łbem jest znormalizowana? Czy mogę to po prostu przedstawić w wymiarach które wyjdą mi z proporcji ze zdjęcia ?

huberts15
Posty w temacie: 2

Post napisał: huberts15 » 05 sty 2015, 02:36

balbini przepraszam jeżeli Cię uraziłem i wprowadziłem kogoś w błąd, znam po prostu realia w jakich takie rysunki są wykonywane, a to jak to powinno wyglądać w rzeczywistości. Rozumiem, że rysunek jest znormalizowany i normalnie powinno to wszystko robione być według norm PN EN, ew. ISO, ale jak jest na uczelniach to chyba każdy wie, że program oparty jest na ruskich normach i normach PN.

Ad. 1. Książkę z normami Ci podałem, Reguła Ciania - jest wszystko co powinieneś potrzebować, do tego Mały Poradnik Mechanika no i wszystkie książki do PKM.

Ad.2. Przedstawiasz to jak rysunek wykonawczy, czyli rysujesz w proporcjach + pełne wymiarowanie.

P.S. Z jakiej jesteś uczelni?

Autor tematu
reizen

Post napisał: reizen » 17 sty 2015, 15:28

Ok już prawie zrobiłem projekt.
Został mi tylko rysunek wykonawczy pokrywy i schemat kinematyczny.
Więc zadaje ostatnie pytania w tym temacie.
Czy rysunek wykonawczy pokrywy mogę zrobić w 3 rzutach takie jakie są na projekcie tylko po prostu bez części składowych?

Pomógłby mi ktoś z tym schematem kinematycznym? Tym najprostszym sposobem czyli za pomocą prostych figur geometrycznych opisać działanie tego "czegoś" ? Ja oczywiście sam nad tym pracuję i po prostu chciałbym zobaczyć czy dobrze myślę i poprawić ewentualne błędy.

Z góry dziękuje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”