tolerancja
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
tolerancja
czy ktos moglby mi powiedziec jaka jest tolerancja wymiaru w ramce 139.4 (narysowana przerywana linia) i dlaczego
- Załączniki
-
- FLANSZA1.pdf
- (159.12 KiB) Pobrany 255 razy
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: tolerancja
Rysujący ten rysunek ma prawdopodobnie słabe pojęcie o rysunku technicznym skoro nie starał się pokazać czego ten wymiar 139,4 dotyczy, tak jak i użył podziałki 4:1!... a w takim przypadku wszystko jest możliwe!bodwin pisze:czy ktos moglby mi powiedziec jaka jest tolerancja wymiaru w ramce 139.4 (narysowana przerywana linia) i dlaczego
Ogólnie, wymiary bez tolerancji przyjmuje się jako tolerowane warsztatowo, tj.możliwe do osiągnięcia u konkretnego wykonawcy(tolerancje warsztatowe)
zgodnie z PN-EN 20286-1, PN-EN 22768-1:
http://www.lwcad.republika.pl/tolerpas/ ... rsztat.htm
----------------------
Kol. wojtek5477 czego dotyczy ten wpis?wojtek5477 pisze:Wymiar ten jest w ramce ponieważ odnosi się on do tolerancji tych małych otworów czyli w raporcie pomiarowym tego wymiaru się nie umieszcza.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Nie dyskutuję czy to zgodne z PN, ale to wymiarował komputer. Autor podał tylko współrzędne otworów.friko pisze: Średnice podziałowe rysuje się linią jednopunktową a nie przerywaną.
peritus ma rację , ten rysunek to przypadkowa twórczość
Ja taki rysunek potraktował bym, że autor deklarując bazy A i B daje tolerancję położenia otworu 0,2 w stosunku do tych baz. Wymiar w ramce to wymiar powiązany oznaczający średnicę podziałową więc również tolerancja położenia dotyczy tej średnicy.
To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy tak pełni wątpliwości.