nieregularny korpus
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
nieregularny korpus
Muszę narysować zamieszczony rysunek w cadzie (odnośnik w linku). Niestety nie mam pojęcia czego dotyczy zaznaczony przeze mnie element oraz czy zaznaczone przeze mnie wymiary wskazują środki narysowanych promieni, bo jeśli tak to łątwiej będzie mi to narysować a jeśli nie to czy ktoś mógłby mi powiedzieć w takim razie jak odczytać te wymiary? Z góry dziękuje za pomoc.
http://www34.zippyshare.com/v/46967945/file.html
http://www34.zippyshare.com/v/46967945/file.html
Tagi:
Re: nieregularny korpus
To raczej jest podkładka pod korpus.vileneq pisze:nie mam pojęcia czego dotyczy zaznaczony przeze mnie element
oraz czy zaznaczone przeze mnie wymiary wskazują środki narysowanych promieni
Zaznaczony element (w prostokącie) to rzut poziomy tego elementu z ukosami (dziwaczny kąt ukosowania!) i grubością.
Zakreślone kolorowymi elipsami wymiary mówią o tym, aby krzywizna wykonana promieniami R2000 znajdowała się w okolicy wymiarowanych punktów.
Napewno nie są to środki promieni R2000 - patrz wymiary współrzędnych tych punktów w stosunku do wymiaru promieni!
Tak myślę, w oparciu o trochę dziwaczny rysunek, na którym brak wielu wymiarów( np.otworków, wymiaru w środku między równoległymi stycznymi, no i te ułamkowe wymiary!).
Być może pozostale elementy zostały zwymiarowane na innych rysunkach wchodzących w skład kompletu dokumentacji- a jak wiadomo wymiary w całym komplecie dokumentacji podaje się tylko jeden raz i nie zostały podane akurat na tym rysunku!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
masz podaną mase masz grubość materiału. niestety z rysunku nie wiadomo co to za materiał bo napisane "halbzeug" gdyby była jasność typu amelinium czy coś tam no to można pole powierzchni obliczyć w przybliżeniu ale wtedy też masa może być inna.vileneq pisze:A gdyby jednak teraz chcielibyśmy obliczyć pole powierzchni takiego elementu, nawet dość w przybliżeniu to jak należałoby to zrobić
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
- Kontakt:
przy zmianie materiału na inny niż określony na rysunku nie da się
gdyby było wiadomo np że gotowy detal waży X kilogramów i znane są jego grubość i materiał to z tego poprzez gęstość można to obliczyć.
gęstość to stosunek masy do objętości a objętość to nic innego jak pole powierzchni pomnożone na grubość
inny sposób to narysować to w programie typu solid works i zmierzyć pole powierzchni
gdyby było wiadomo np że gotowy detal waży X kilogramów i znane są jego grubość i materiał to z tego poprzez gęstość można to obliczyć.
gęstość to stosunek masy do objętości a objętość to nic innego jak pole powierzchni pomnożone na grubość
inny sposób to narysować to w programie typu solid works i zmierzyć pole powierzchni
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Próbuje coś tak policzyć i wychodzą mi sumy za duże. Przyjmijmy że dany element waży 11,403 kg (gotowy jakiś inny przykład ale żebym wiedział o co chodzi), grubość tego materiału określmy na 15 mm a gęstość stali to 7850 kg/m3.
Wzór jaki mi wychodzi po przekształceniu to Pole = masa / (gęstość * grubość), tak?
A jednostki jaki w tym wypadku mam podstawić bo to w tym tkwi problem?
Wzór jaki mi wychodzi po przekształceniu to Pole = masa / (gęstość * grubość), tak?
A jednostki jaki w tym wypadku mam podstawić bo to w tym tkwi problem?
-
- Kontakt:
no to od początku
gęstośc stali ~ 7,86 g/cm3 = ~7860kg/m3
waga przyjmijmy 11,5kg
grubosc 15mm = 0,015m
gestośc= m/V czyli V=m/gestosc = 11,5kg / 7860kg/m3 = ~0,0015m3
teraz V dzielimy na grubosc = 0,0015m3 /0,015m = 0,0975m2 = 975 centymetrów kwadratowych
co daje kwadrat o stronie 31,2cm co w tym kosmicznego?
gęstośc stali ~ 7,86 g/cm3 = ~7860kg/m3
waga przyjmijmy 11,5kg
grubosc 15mm = 0,015m
gestośc= m/V czyli V=m/gestosc = 11,5kg / 7860kg/m3 = ~0,0015m3
teraz V dzielimy na grubosc = 0,0015m3 /0,015m = 0,0975m2 = 975 centymetrów kwadratowych
co daje kwadrat o stronie 31,2cm co w tym kosmicznego?