Rysunek złożeniowo-wykonawczy

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
woszu
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Rysunek złożeniowo-wykonawczy

Post napisał: woszu » 12 sty 2014, 15:08

Witam
Mam do wykonania rysunek złożeniowy z następujących elementów:

Czy te rysunki wykonawcze przydadzą się do narysowania kolanka i korka? Bo w pierwszym przypadku będzie tak samo a w drugim półprzekrój z zaznaczeniem zewnętrznego gwintu i otworu.

Druga moja prośba to jakieś rady jak to miałoby wyglądać już w ogólnym złożeniu gdzie wszystkie elementy są połączone. Miałem dokonać z dostępnych elementów jakiegoś złożenia i robiłem to na szybkiego bo czas gonił więc całe to złożenie nie ma jakiegoś zastosowania.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, 23:14 przez woszu, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

_barti_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: _barti_ » 12 sty 2014, 15:48

Co do kolanka, to nie jest przedmiot symetryczny. Nie możesz zrobić przekroju jak w przedmiocie symetrycznym - półprzekroju.

Autor tematu
woszu

Post napisał: woszu » 12 sty 2014, 16:21

Może tak?

Obrazek

Noodle
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: Noodle » 14 sty 2014, 20:33

Kolego generalnie na złożeniach nie wymiaruje się dokładnie, tylko wymiary gabarytowe, orientacyjnie, co do reszty to sądze, acz mogę się mylić, że idziesz w dobrym kierunku.
Dodaj do tego resztę detali na tym przekroju i wystarczy może jeszcze jeden rzut na którym pokażesz gdzie kroisz, do tego "balony" z numerkami, tabelka z opisem i chyba tyle..

PS. Powyżej mowa o złożeniówce, do złożeniówki zwykle podpięte są wykonawcze gdzie każdy detal jest szczegółowo narysowany, zwymiarowany etc.
Rozumiem że robisz tylko złożeniówke?
Myślenie nie boli, w mózgu nie ma nerwów czuciowych, chyba że ktoś myśli czymś innym...

Autor tematu
woszu

Post napisał: woszu » 16 sty 2014, 19:11

Muszę zrobić dwa wykonawcze gdzie jednym z nich jest kolanko i ten korek. Na złożeniu muszę też zrobić przekrój i pokazać jak to wygląda w środku? Bo teoretycznie został już zrobiony przekrój wcześniej przy wykonawczym. Zrobię trochę szkiców i wrzucę.

[ Dodano: 2014-01-16, 20:22 ]
Dosyłam

[ Dodano: 2014-01-16, 22:06 ]
To jak doradzi ktoś jak to pokazać wszystko w złożeniu?

Noodle
Kontakt:

Post napisał: Noodle » 16 sty 2014, 22:27

Co do złożenia, to proponuje zrobic tak jak tu:
Rysujesz cały detal, powiedzmy pierwszy rzut z widokiem od prawej strony i kroisz go w osi, po prawej przekrój. Zwróć uwage na przejscia lini na gwincie, najczęściej jest z tym problem.
Co do wykonawczych to tak jak pisałem, pełne wymiarowanie każdy na osobnym arkuszu, kolanko 2 rzuty( 1 w przekroju jak na zlożeniu) i ten korek równiez 2 rzuty ( z przekrojem- chcesz pokazać co w środku jest..) Podejdź rozsadnie a dasz sobie rade, Gwinty calowe prawdopodobnie, nie widzę dokładnie ale jak zmierzysz to będziesz wiedział.

Mam nadzieję, że w miarę jasno wytłumaczyłem..
Myślenie nie boli, w mózgu nie ma nerwów czuciowych, chyba że ktoś myśli czymś innym...

Autor tematu
woszu

Post napisał: woszu » 16 sty 2014, 22:35

...ten korek równiez 2 rzuty ( z przekrojem- chcesz pokazać co w środku jest..)
Potrzeba drugi rzut? Nie starczy sam pół-widok pół-przekrój?

Nie wiem czy zerknąłeś:

Jutro powinno się trochę rozjaśnić. Dziękuję za rady. Jeszcze na pewno odezwę się w tym temacie.

Noodle
Kontakt:

Post napisał: Noodle » 16 sty 2014, 22:41

woszu pisze:Nie wiem czy zerknąłeś:
zerknąłem, jak chcesz w tym widoku zwymiarować łeb nakrętki?
Element może i jest oczywisty ale moim zdaniem wymaga 2 rzutów.
Poza tym drugi rzut pozwoli rozłożyć wymiary by nie było sieczki, rysunek powinien być czytelny i nie budzić wątpliwości.

Autor tematu
woszu

Post napisał: woszu » 18 sty 2014, 13:51

A więc tak nadsyłam szkice ( dwa wykonawcze + złożeniowy nie cały)

Wykonawcze:
( tu górna część troszkę szersza powinna być)

Złożeniowy:

Tam gdzie jest gwint zewnętrzny w kolanku dodałem inny element:

Pytanie co z tą uszczelką( prowadzący zalecił ją wprowadzić) i jak wygląda poprawność całego projektu?

Noodle
Kontakt:

Post napisał: Noodle » 19 sty 2014, 22:29

woszu pisze: ( tu górna część troszkę szersza powinna być)
Przyznam że po raz pierwszy widzę taki przekrój łamany... :shock:
Rzut po lewej stronie w widoku, tak żebyś widział kolanko z lewej strony wg zdjęcia ponizej.

Dopiero kroisz przez os i dajesz przekrój jak narysowałes.
woszu pisze:
Tu widok i przekrój, a nie półwidok-półprzekrój.. widok główny od góry nakrętki,
tniesz przez oś pionowa, po prawej stronie przekrój (kroisz cały detal), sugeruje znaleźć rysunek łba śruby by zobaczyć jak jest narysowany, tej "gwiazdce" daleko do doskonałości.
Popraw łańcuch wymiarowy, to 23 to znaczek fi zgubiło? Jeśli robisz łańcuch to staraj się przewidzieć jak ma to robić ktoś później na maszynie, np zamiast 8-4-12 8-4 i 24 (gabaryt).. do tego brakuje średnicy miedzy kołnierzem a gwintem, i długości gwintu..

Co do złożenia, to jesteś pewien, że tak ma to wyglądać?
woszu pisze:
na ww zdjęciu inaczej mi to wyglada..

Wyslij jakies rozsadne zdjęcie z natury złożenia.. oraz rozłożone detale. Bo mam wrazenie ze cos pomotałeś.

Ostatnia uwaga, nawet jak rysujesz szkice, staraj się zachowywać skale i wymiary detali. Oraz wymiarować do końca. Jest jakiś progres ale sporo jeszcze do poprawy.
Ps. Wg mnie to to złożenie się kupy nie trzyma, powinny być połączenia gwintowe.. a nie na klej :wink:

[ Dodano: 2014-01-19, 22:29 ]
woszu pisze: ( tu górna część troszkę szersza powinna być)
Przyznam że po raz pierwszy widzę taki przekrój łamany... :shock:
Rzut po lewej stronie w widoku, tak żebyś widział kolanko z lewej strony wg zdjęcia ponizej.

Dopiero kroisz przez os i dajesz przekrój jak narysowałes.
woszu pisze:
Tu widok i przekrój, a nie półwidok-półprzekrój.. widok główny od góry nakrętki,
tniesz przez oś pionowa, po prawej stronie przekrój (kroisz cały detal), sugeruje znaleźć rysunek łba śruby by zobaczyć jak jest narysowany, tej "gwiazdce" daleko do doskonałości.
Popraw łańcuch wymiarowy, to 23 to znaczek fi zgubiło? Jeśli robisz łańcuch to staraj się przewidzieć jak ma to robić ktoś później na maszynie, np zamiast 8-4-12 8-4 i 24 (gabaryt).. do tego brakuje średnicy miedzy kołnierzem a gwintem, i długości gwintu..

Co do złożenia, to jesteś pewien, że tak ma to wyglądać?
woszu pisze:
na ww zdjęciu inaczej mi to wyglada..

Wyslij jakies rozsadne zdjęcie z natury złożenia.. oraz rozłożone detale. Bo mam wrazenie ze cos pomotałeś.

Ostatnia uwaga, nawet jak rysujesz szkice, staraj się zachowywać skale i wymiary detali. Oraz wymiarować do końca. Jest jakiś progres ale sporo jeszcze do poprawy.
Ps. Wg mnie to to złożenie się kupy nie trzyma, powinny być połączenia gwintowe.. a nie na klej :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”