Dzień dobry wszystkim!
Wiem że zbliżają się święta i raczej nikt już nie myśli o grafice inżynierskiej i czymkolwiek podobnym ale mam małe pytanie, wyżej wrzuciłem swój rysunek złączki a raczej jego zmierzone wymiary. Rysunek chciałem narysować w skali 5;1 z racji małych wymiarów i tutaj pojawia się problem. Z wyliczonej proporcji (wrzuciłem na dole arkusz Excela) na podstawie średnicy rury, wyszło mi że mój współczynnik przez który wyliczę resztę elementów. Współczynnik wyniósł odpowiednio (wartość zmierzona przez wartość podaną) 7,5, wiec analogicznie wszystkie zmierzone pomiary mnożyłem razy te 7,5 a następnie razy 5 by uzyskać skalę 5;1 jaką sobie założyłem. Ale pojawił się problem z g, jeżeli w tabeli jest podany 2 mm, więc w skali 5;1 jest to 1cm, oglądając stary temat tej właśnie złączki mój obrazek nawet się nie pokrywał. Więc moje pytanie brzmi, gdzie popełniłem błąd? Zrobiłem jakiś błąd z proporcją z rachunkami? Oczywiście elementy rozpoznałem, połwidok półprzekroj wiem jak narysować ale nie rozumiem tych wymiarów.
http://speedy.sh/qKxx2/Rursko.xlsx