Problem z kładem

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
Enigma318
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Problem z kładem

Post napisał: Enigma318 » 31 maja 2016, 00:36

Witam,

mam poważny dylemat dotyczący rysowania kładu przedmiotu. Zadanie pochodzi z książki Zapis Konstrukcji - Bober, Dudziak. Przedmiot wygląda jak na załączonym obrazku. Zadanie polega na narysowaniu przedmiotu w minimalnej liczbie rzutów, stosując przekroje cząstkowe i kłady.

Byłem przekonany, że powinno to wyglądać w ten sposób:
Obrazek

Jak widać jednak powyżej, taki sposób przedstawienia został uznany za nieprawdziwy. Z czego wynika mój błąd? Jaką regułę "złamałem"?

Pozdrawiam

PS. Wiem również, że wymiary są źle zbazowane ale niestety nie potrafię odnaleźć przyczyny
Załączniki
Bez tytułu.png

cero
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cero » 31 maja 2016, 01:13

Rysownikiem nie jestem, ale jak dasz os symetrii to zamiast 2x podawać wymiar 10 możesz podać wymiar samej palki pomiędzy nimi
Z twojego rysowania jeśli miał bym to wykonać przyjął bym ze jest ona okrągła a nie prostokątna.
zdaje mi się tez ze zaznaczony obszar powinien byc z prawej strony detalu

Ale to tylko moje odczycie a rysownikiem nie jestem i co ja tam wiem i lepiej niech się tez ktoś inny wypowie.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Re: Problem z kładem

Post napisał: CFA » 31 maja 2016, 18:45

Enigma318 pisze:Jak widać jednak powyżej, taki sposób przedstawienia został uznany za nieprawdziwy. Z czego wynika mój błąd? Jaką regułę "złamałem"?
Ja tam już dawno do książek o tym nie zaglądałem, ale jeden kład wykonujesz
wyciągając "oś krojenia" obok przedmiotu i kładziesz na płaszczyznę (ten z otworem)
a ten z wyfrezowanym wypustem wyciągasz obok przedmiotu i kładziesz na płaszczyznę, ale jeszcze dodatkowo obracasz.
Pomijając już zupełnie kwestię jak to powinno być oznaczone ( i który z tych sposobów jest tu poprawny) proponowałbym również przeanalizować jakie linie powinny być na kładzie widoczne (troche inne zasady obowiązują niż przy przekrojach i ten widoczek-kład z otworem też jest wg mnie niepoprawny)

kyjo

Post napisał: kyjo » 31 maja 2016, 21:23

Jeśli kład przechodzi przez oś otwory i dzieli przedmiot na 2 części które "wiszą " w powietrzu to trzeba uzupełnić go o krawędzie otworu, Tak więc pierwszy kład myślę że jest ok natomiast z tego co się uczyłem to kłady rysuje się z prawej strony luba u dołu więc prawdopodobnie w tym jest problem. Dotyczy to pierwszego jak i drugiego.
Poza tym wymiarowanie kładu 2 do bani.

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: CFA » 31 maja 2016, 22:39

kyjo pisze:Jeśli kład przechodzi przez oś otwory i dzieli przedmiot na 2 części które "wiszą " w powietrzu to trzeba uzupełnić go o krawędzie otworu, Tak więc pierwszy kład myślę że jest ok
Racja. A wystarczyło tylko wyobrazić sobie jak to by wyglądało :-).

Autor tematu
Enigma318

Post napisał: Enigma318 » 31 maja 2016, 23:31

Czyli wniosek taki, ze wystarczy przenieść kład na dół? Z literatury to bezpośrednio nie wynika.

A czy istnieje taka możliwość, że tego zwężenia nie można kroić? Czy nie jest ono czasem żebrem?

kyjo

Post napisał: kyjo » 02 cze 2016, 18:00

Enigma318 pisze:Z literatury to bezpośrednio nie wynika.

W Dobrzańskim pisze to co napisałem powyżej tak więc - wynika.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”