Problem z wybraniem materiału oraz chropowatości
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Problem z wybraniem materiału oraz chropowatości
Witam
Mam do zrobienia w AutoCadzie sprzęgło cierne wielopłytkowe, pozostały mi takie rzeczy jak chropowatości powierzchni oraz wybór materiałów.
I tu pojawia sie pytanie, z czego mogę zrobić płytki cierne i jaką powinienem wpisać chropowatość pow.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Mam do zrobienia w AutoCadzie sprzęgło cierne wielopłytkowe, pozostały mi takie rzeczy jak chropowatości powierzchni oraz wybór materiałów.
I tu pojawia sie pytanie, z czego mogę zrobić płytki cierne i jaką powinienem wpisać chropowatość pow.
Z góry dzięki za odpowiedzi
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Re: Problem z wybraniem materiału oraz chropowatości
Wujek Google poleca:AdmarM pisze: z czego mogę zrobić płytki cierne i jaką powinienem wpisać chropowatość pow.
https://www.google.pl/search?q=materia% ... =firefox-a
https://www.google.pl/search?q=materia% ... h=856&bs=1
https://www.google.pl/search?q=materia% ... 80&bih=856
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
A myśleć potrafiszAdmarM pisze: największy problem mam ze współczynnikiem chropowatości... a tego tutaj raczej nie widze.

Kiedy okładzina cierna będzie zużywała się szybciej...jak powierzchnia współpracująca będzie szorstka czy polerowana?
Teraz sobie ustal Ra... wg Twojej wiedzy,wymogów i potrzeb!

.
-
Wybacz ale po jednym semestrze z rysunkiem technicznym, mechaniką, autocadem itp... nie potrafie z 30 letniego rysunku złożeniowego (bez jakich kolwiek opisów) opisać każdej części sprzęgła którego w życiu nie widziałem na oczy... Wg jakich wymogów mam to opisać ? Skoro przeznaczenie sprzęgła nie jest określone, nie projektuje go od podstaw żeby sam określać przeznaczenia..
Zakładając temat liczyłem na poradę kogoś kto projektował tego typu sprzęgło i może "mniej więcej" określić parametr Ra tarcz ciernych. Jeśli nie posiadasz takiej wiedzy to nie zabieraj głosu.
To nie jest projekt który wyląduje w warsztacie tylko materiał dydaktyczny.
Zakładając temat liczyłem na poradę kogoś kto projektował tego typu sprzęgło i może "mniej więcej" określić parametr Ra tarcz ciernych. Jeśli nie posiadasz takiej wiedzy to nie zabieraj głosu.
To nie jest projekt który wyląduje w warsztacie tylko materiał dydaktyczny.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
AdmarM pisze:Wybacz ale po jednym semestrze z rysunkiem technicznym, mechaniką, autocadem itp... nie potrafie z 30 letniego rysunku złożeniowego (bez jakich kolwiek opisów) opisać każdej części sprzęgła którego w życiu nie widziałem na oczy...
AdmarM pisze: ... To nie jest projekt który wyląduje w warsztacie tylko materiał dydaktyczny.
METODOLOGIA OPRACOWYWANIA MATERIAŁÓW DYDAKTYCZNYCH
Wstęp
Materiały dydaktyczne stanowią podstawowy element każdego szkolenia.
Są one środkami służącymi do uzyskania możliwie najlepszych efektów nauczania.
....
źródło; Internet
p.s.
.... jaka wiedza , taki materiał.
@MSD pomógł , a Ty się wymądrzasz.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Nie chce się kłócić ale p. Balbin chyba w gimnazjum nie był skoro takie mądrości wygłasza.balbin pisze:Cofnij się do gimnzjum-fizyka i powtórz co to tarcie i jak się go oblicza, zamiast zaśmiecać forum swoimi pretensjami!
MSD, już dałem pomógł za materiał.
Co do chropowatości, dowiem się u prowadzącego.