Witam wszystkich. Mianowicie mam taki problem.
Posiadam wałek i na nim wykonuje stopień o średnicy fi35 o długości, przykładowo 100. W odległości od prawej strony wykonuje rowek pod pierścień sprężynujący i na prawo od niego będzie znajdować się łożysko, więc pasuje ją odpowiednio. Ale na lewej stronie od rowka nie potrzebuje już tak dokładnego wytoczenia. Dlatego muszę podać dwa wymiary? Fi35 na lewo od rowka i fi35k6 na prawo?
Czy podać fi35k6 na prawo i na lewo już nie podawać? Całość będzie tak dokładnie wykonana? Ale po co? Tylko dodatkowe koszty.
Pozdrawiam. Myśle, że mnie zrozumieliście.
Wymiarowanie wałka. Mały problem.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
hmmm
Tolerka k6 jest na + 0,018/0,002
Jeżeli cześć wału po lewej stronie wykonasz na fi35 w tolerancji warsztatowej, powiedzmy w PN-EN 22768-1 m czyli +/- 0,3. To jak wciśniesz łożysko?
Wymiar po lewej stronie MUSI być mniejszy niż wymiar pod łożysko (chociażby fi 34)
i może być wtedy wykonany w tolerancji warsztatowej.
Tolerka k6 jest na + 0,018/0,002
Jeżeli cześć wału po lewej stronie wykonasz na fi35 w tolerancji warsztatowej, powiedzmy w PN-EN 22768-1 m czyli +/- 0,3. To jak wciśniesz łożysko?
Wymiar po lewej stronie MUSI być mniejszy niż wymiar pod łożysko (chociażby fi 34)
i może być wtedy wykonany w tolerancji warsztatowej.
"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zawsze to może być coca-coladla wałka gorna odchyłka zawsze wynosi ZERO, dolna jest w minusie

Tolerancja h (H)"mówi" o tym że "zawsze" wałek na minus a otwór na plus
Norma PN-EN 22768-1 odnosi się do nietolerowanych wymiarów na rysunku i wartości w niej podane są +/-
Albo np. podajesz norme i wpisujesz wymiar nominalny fi34
Albo np. tolerujesz fi35-0,3
Nie wiem jak później z tym rowkiem pod pierścień. Czy ten wymiar fi wystarczy.
Ale z tym to już trzeba gadać z jakimś koństruktorem

"Nie liczy się wiedza, tylko wyobraźnia" Albert Einstein