Projekt podnośnika
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Projekt podnośnika
Witam.
Muszę zrobić projekt podnośnika śrubowego teleskopowego, z saniami.
Prosiłbym o sprawdzenie rysunku złożeniowego, oraz rysunków wykonawczych śruby wewn., korpusu, oraz sani.
Znane błędy
-Źle zwymiarowany otwór gwintowany w podstawie korpusa (Należy poprowadzić linie wymiarowe do gwintu i napisać np Tr 16x3 ? )
-Nie zwymiarowany otwór na wkręt w korpusie (Jak to zrobić?)
-Brak oznaczeń części oraz tabelek
Muszę zrobić projekt podnośnika śrubowego teleskopowego, z saniami.
Prosiłbym o sprawdzenie rysunku złożeniowego, oraz rysunków wykonawczych śruby wewn., korpusu, oraz sani.
Znane błędy
-Źle zwymiarowany otwór gwintowany w podstawie korpusa (Należy poprowadzić linie wymiarowe do gwintu i napisać np Tr 16x3 ? )
-Nie zwymiarowany otwór na wkręt w korpusie (Jak to zrobić?)
-Brak oznaczeń części oraz tabelek
- Załączniki
-
- podnosnik.pdf
- Podnośnik
- (42.64 KiB) Pobrany 699 razy
-
- sanki.pdf
- Sanki
- (19.17 KiB) Pobrany 517 razy
-
- sruba.pdf
- Śruba wewn.
- (12.98 KiB) Pobrany 591 razy
-
- korpus skrocony.pdf
- Korpus
- (23.42 KiB) Pobrany 573 razy
Tagi:
-
Kurde, szczerze powiedziawszy to czytałem na temat wymiarowania (również w dobrzańskim) wiele, jak i trochę już rysunków wymiarowałem. Nie jestem jedynie pewien wymiarowania promieni, jak i wymiarowania do nich. Mógłbyś podać jakieś przykłady co jest źle? Są to jakieś powtarzające się błędy?
Jedynie zauważyłem teraz, że mam fi przy wymiarach faz w śrubie ale to wina tego, że zapomniałem wyłączyć tego w solid edge.
Jeszcze zauważyłem, że nie mam wymiaru gabarytowego wysokości korpusu.
[ Dodano: 2012-06-23, 20:21 ]
Poprawiłem wymiarowanie korpusu na takie http://gyazo.com/75b3f7f9d849161b1675a38886f26eb7
Jedynie zauważyłem teraz, że mam fi przy wymiarach faz w śrubie ale to wina tego, że zapomniałem wyłączyć tego w solid edge.
Jeszcze zauważyłem, że nie mam wymiaru gabarytowego wysokości korpusu.
[ Dodano: 2012-06-23, 20:21 ]
Poprawiłem wymiarowanie korpusu na takie http://gyazo.com/75b3f7f9d849161b1675a38886f26eb7
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wymiary jak wymiary. Można zwymiarować lepiej lub gorzej. Ważne, żeby wymiarów nie brakowało i były one czytelne. W tulei korpusu masz wiercone od góry otwory, które są wykonywane i gwintowane podczas montażu podnośnika. Gdzieś to musi być pokazane, że w montażu i jaki gwint, na jakiej długości i ile ich jest.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
W międzyczasie dodałem kołnierz, rowek pod wpust, oraz otwór pod śrubę do zamocowania podkładki zabezpieczającej.peritus pisze:śruba na rysunku zestawieniowym to zupełnie inna śruba niż na rysunku wykonawczym!kubas33 pisze:Kurde, Są to jakieś powtarzające się błędy?
Nie wiem czy jest coś jeszcze źle.
Ten "pół-otwór" na wkręt w tulei powinien się w ogóle znajdować na rys. wykonawczym czy jedynie na złożeniowym?