poprawność wymiarowania
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
poprawność wymiarowania
Witam
Sporządziłem taki rysunek do wykonania na frezarce. Brygadzista stwierdził, iż jest bardzo trudne do zrozumienia wymiarowanie. Macie jakieś uwagi?
https://zapodaj.net/b7c43fd151c87.jpg.html
Sporządziłem taki rysunek do wykonania na frezarce. Brygadzista stwierdził, iż jest bardzo trudne do zrozumienia wymiarowanie. Macie jakieś uwagi?
https://zapodaj.net/b7c43fd151c87.jpg.html
Tagi:
Re: poprawność wymiarowania
I ma rację! Bo to nie tylko trudne do zrozumienia ale przede wszystkim do wykonania.baszawez pisze:Brygadzista stwierdził, iż jest bardzo trudne do zrozumienia wymiarowanie
Wykonanie takiego detalu z ceramiki (patrz kreskowanie przekroju) przy podaniu wymiarów do 2 miejsc po przecinku, bez tolerancji, chropowatości, przy takim wymiarowaniu jest niewykonalne.
Brak: osi symetrii, wymiarowania zgodnego z zasadami wymiarowania przedmiotów symetrycznych, bazowania, promieni przejść, tolerancji wykonania, chropowatości ...
PS. do czego ma służyć ten detal?
-
- Posty w temacie: 3
Po pierwsze czy to ma być ceramika, czy pomyliło ci się kreskowanie?
Po drugie poczytaj jeszcze raz o zasadach wymiarowania. Bo wymiary są umieszczone jak popadnie. Nadaj temu jakąś tolerancję, chociaż wg ISO 2768
Po trzecie - jak chcesz to wykonać na frezarce? Ostre krawędzie wewnątrz? Wygląda to na płytki spawane...
Brak przejść j/w napisano.
Nawet jak jest to tylko rysunek "warsztatowy" to przecież jakieś zasady muszą być. Dla mnie przede wszystkim kwestia wykonania tego na frezarce jest wątpliwa - chociaż specem nie jestem, nie wiem

Po drugie poczytaj jeszcze raz o zasadach wymiarowania. Bo wymiary są umieszczone jak popadnie. Nadaj temu jakąś tolerancję, chociaż wg ISO 2768
Po trzecie - jak chcesz to wykonać na frezarce? Ostre krawędzie wewnątrz? Wygląda to na płytki spawane...

Nawet jak jest to tylko rysunek "warsztatowy" to przecież jakieś zasady muszą być. Dla mnie przede wszystkim kwestia wykonania tego na frezarce jest wątpliwa - chociaż specem nie jestem, nie wiem

Rysunek techniczny i jego zasady to wiedza ścisła, oparta na międzynarodowych normach (w Polsce obowiązują normy PN EN ISO), a nie na bezmyślnym użyciu dowolnej aplikacji, nieaktualnych norm, podręczników... wspomagających wiedzę i rysowanie.baszawez pisze:Materiał to stal. Taki wzór dla kreskowania stali posiada akurat Solid Edge. Tolrenacje wykonania i promienie technologiczne umieściłem w uwagach. Osie symetrii faktycznie powinny być,
Po co podejmować się zadań , o których nie ma się pojęcia?baszawez pisze:Sporządziłem taki rysunek do wykonania na frezarce. Brygadzista stwierdził, iż jest bardzo trudne do zrozumienia wymiarowanie
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Rysunek może jakiś taki mocno tragiczny nie jest, trzeba dodać osie symetrii, sensownie umieścić przekrój B-B i wymiarować od jakiejś bazy.
Nie mam sił gdy słyszę taką wymówkę. Za takie wypowiedzi ze strony inżyniera powinien być sąd polowy. Ty wiesz, że tak samo mówią ludzie, którzy potrafią na rysunkach umieszczać kreskowane normalia ?baszawez pisze:Taki wzór dla kreskowania stali posiada akurat Solid Edge.
Z tym to różnie bywa. Często wymiarując zgodnie z zasadami rysunku technicznego utrudniamy pracę osobie wykonującej dany detal - po prostu wiele wymiarów musi sobie przeliczyć.peritus pisze: Rysunek techniczny i jego zasady to wiedza ścisła, oparta na międzynarodowych normach (w Polsce obowiązują normy PN EN ISO), a nie na bezmyślnym użyciu dowolnej aplikacji, nieaktualnych norm, podręczników... wspomagających wiedzę i rysowanie.
Rysunek techniczny wykonany wg norm i zasad musi być rysunkiem uniwersalnym, który każdy zrozumie i prawidłowo odczyta.sad_madman pisze:Z tym to różnie bywa. Często wymiarując zgodnie z zasadami rysunku technicznego utrudniamy pracę osobie wykonującej dany detal - po prostu wiele wymiarów musi sobie przeliczyć.
Każdy detal można wykonać na kilkanaście różnych sposobów w zależności od posiadanego parku maszynowego, wielkości serii, możliwości pomiarowych... itd itp. Wtedy technolog znający prawidłowe zasady i normy rysunku technicznego przetwarza rysunek uniwersalny na technologiczny uwzględniający wyżej podane uwarunkowania i pomiary. Tworząc dokumentację technologią też musi posługiwać się zasadami i normami uwzględniając realia w których ten detal będzie wytwarzany wtedy będzie zrozumiały dla wszystkich w ciągu technologicznym danego elementu.
Jeśli zastosuje się zasady i normy "po uważaniu, wg mnie" to w najlepszym przypadku skończy się to stratami finansowymi ( wykonanych wybraków), a wykonujący bylerysunek straci autorytet... i dostanie kopa z firmy.
-
- Posty w temacie: 3
Myślę że peritus wszystko fachowo przedstawił. Generalnie nie można "naginać" zasad rysunku. Jedyne z czym się spotkałem to zmiana rodzaju wymiarowania. Przeważnie rysunki jakie tworzą konstruktorzy są wymiarowane wg baz konstrukcyjnych, co czasami nie ułatwia wykonania detalu. W takim przypadku technolog przerysowuje detal i wymiaruje wg baz technologicznych. Ale zasady muszą być.